Egypte wint Afrika Cup

Kristof Blomme
| 0 reacties
Egypte wint Afrika Cup
Foto: © SC

Egypte heeft zich tot winnaar van de Afrika Cup gekroond. Het gastland had penalty's nodig tegen topfavoriet Ivoorkust. 

De finale was kenmerkend voor het hele toernooi, matig tot zwak. Egypte kreeg het eerste kansje van de partij, maar Zaki besloot naast. Na tien minuten kon ook El Saqqa uithalen. Zijn vizier stond ook nog niet goed gericht. Op de eerste kans voor de Ivorianen moesten we bijna 40 minuten wachten. Een hoekschop van Yaya Touré kwam terecht bij broer Kolo aan de tweede paal, maar hij miste. Vlak voor de pauze pakte Akale nog uit met een knap schot. De parade van Al Hadari mocht er ook zijn. 

De tweede helft was nog maar net begonnen of het gastland klom bijna op voorsprong. Een voorzet van Zaki werd door Aboutrika net naast gekopt. Geen vijf minuten later dropte diezelfde Zaki weer een goeie bal in het strafschopgebied van de Ivorianen. Moteab kon vrijstaand koppen, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd. Naar het einde van de tweede periode kwamen de Ivorianen weer wat meer opzetten. Drogba kreeg een schietkans, maar zijn poging verdween ver naast. Dertien minuten voor het einde kreeg opnieuw Drogba de kans om zijn ploeg op voorsprong te brengen. Hij mocht van dichtbij vrij inschieten, maar de aanvaller van Chelsea kreeg de bal nog over de lat. Vijf minuten voor het einde leek Zaki het thuispubliek in extase te brengen. Een schot werd nog gered door Tizie, maar de Egyptische aanvaller was goed gevolgd en werkte af. Hij stond echter buitenspel, waardoor het feestje niet doorging. 

In de verlengingen kreeg Egypte een enorme kans toen Kouassi Barakat foutief neerhaalde in het strafschopgebied. Kapitein Ahmed Hassan, die speler van het toernooi werd, zette zich achter de bal, maar hij knalde het leer op de staak. In de verlengingen kregen Bakary Kone en Eboué nog kleine kansjes, maar de score veranderde niet meer. Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen. Voor de Ivorianen misten Drogba en Bakary Kone. Hierdoor had Aboutrika de beslissende penalty aan de voet en hij faalde niet. Zo won het thuisland voor de vijfde maal de Afrika Cup, een record!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties