Column Tribune: Derde wereldlanden onder elkaar

Tribune: Derde wereldlanden onder elkaar
Foto: © SC

De quote van Hugo Borst zinderde talloze keren als een echo door m’n hoofd. "België, dat is op voetbalgebied een derde wereldland..." Ze hadden er in Studio Voetbal op de NOS net het gokschandaal bijgesleurd en vroegen gast Luc Nilis om zijn mening. En Borst gaf die van hem er gratis bij. België stelt Europees niets meer voor, Anderlecht één schamel puntje, Club Brugge maar UEFA Cup. PSV en Ajax, die hadden zich tenminste geplaatst voor de tweede ronde.
 
Wie moesten de twee Nederlandse Champions League-gangers achter zich houden? Juventus, Bayern München, Chelsea of Liverpool? Neen hoor, Fenerbahce, Schalke 04, Sparta Praag en FC Thun. Anderlecht en Club werden overklast door de eerste vier ploegen. Nu PSV en Ajax eindelijk eens tegen een topploeg uitkwamen in de tweede ronde, overkwam hen net hetzelfde. Welkom bij de derde wereldlanden.  
 
Luc Nilis zat er die zondagavond in de studio blijkbaar niet om het Belgische voetbal te verdedigen. Eens opmerken “dat Club Brugge het AS Roma toch lastig heeft gemaakt", was maar een kleintje. Want dat heeft de ploeg van Jan Ceulemans ook gedaan. Roma zag in het Jan Breydelstadion bij momenten meer dan blauw en zwarte kleuren. Het kwam gevleid voor, na een owngoal van Vanaudenaerde, en kon daarna zijn geliefde spelletjes spelen. Zelfde spelbeeld in de wedstrijd Ajax-Inter Milaan. De eerste twintig minuten verrasten de Amsterdammers in de eigen Amsterdam Arena de Italiaanse gasten, met twee goals tot gevolg. Maar dan werden ze koud gepakt na twee klasseflitsen.
 
Klasseflitsen die Roma in Brugge zelfs niet nodig had. In het Stadio Olimpico deed Club Brugge het meer dan behoorlijk. De heren van La Gazzetta Dello Sport wisten niet wat ze zagen. Wat een contrast met de ploeg die op Juventus geen enkele keer kon dreigen. Toen had de Italiaanse roze Bijbel zelfs geen punten gegeven aan Oude Dame-doelman Abbiati, "omdat hij niks had moeten doen."
 
Wat deed Ajax in het Giuseppe Meazza stadion dinsdagavond? Weinig of niets. En een counter van Dejan Stankovic besliste over de wedstrijd. AS Roma valt niet te vergelijken met Inter? Da's quatsch, AS Roma was op het moment dat het Club Brugge trof, dé ploeg in vorm in de Serie A en had leider Juventus op eigen veld verslagen met 2-3.
 
Danny Blind zei voor de NOS-camera dat de 2-2 uitgangspositie van Ajax tegen de Milanezen niet ondoenbaar was, maar dat de kansen wel ferm geslonken waren. "Maar het is een knock-out systeem, alles kan...", zei de Ajax-coach. Maar bij Inter-Ajax kreeg ik een déjà vu. Dit was willen, maar niet kunnen, Ajax spreidde een soort onmacht ten toon, die ik eerder dit seizoen al had gezien bij Anderlecht en Club Brugge in de Champions League. Klaas-Jan Huntelaar kreeg niks klaar tegen de sterke Italiaanse defensie. Huntelaar kreeg op de Italiaanse tv vooraf van Gianluca Vialli de raad mee om nog wat in Nederland te blijven, vooraleer naar de Serie A te komen. De jongeman uit Drempt gaat inderdaad nog wat boterhammetjes mogen eten.
 
Hugo Borst mag dus inbinden en mag PSV en Ajax met de grond gelijkmaken zondag. En Duitsland, dat net als Nederland geen enkele CL-vertegenwoordiger meer telt en waar de Chinese gokmaffia dieper geworteld zit dan eerst gedacht, mag hij dan ook gerust bij de minder bedeelde landen groeperen. Om dan nog maar te zwijgen over hun nationale Mannschaft! Derde wereldlanden onder elkaar. België verkeert in mooi gezelschap.
 
Het blijft wel opmerkelijk hoe in Nederland nog steeds de idee leeft dat ze de Champions League kunnen winnen. Deze jongen was op de wedstrijd PSV-Olympique Lyon aanwezig. Na de 0-1 nederlaag klonk er in de catacomben geen "het is gedaan, we richten ons best op de competitie", zoals dat bij Club Brugge bijvoorbeeld wel het geval was na het 1-2 verlies tegen AS Roma. Neen, Guus Hiddink zou alles op alles zetten om toch nog de Fransen te elimineren. Akkoord, Cocu en co kwamen met een ferme kater terug, maar Lyon heeft dan ook indruk gemaakt. Van dit Lyon hebben we het laatste nog niet gezien.
 
Maar Nederland en Duitsland leren ons wel dat we best met wat meer fierheid over onze Jupiler League mogen praten, zonder de realiteit uit het oog te verliezen en de essentie van de zaak te vergeten: de eerste klasse heeft aan kwaliteit ingeboet. Milan Rapaic mag deze week in Sport/Voetbalmagazine dan wel stoefen met ons voetbal – “Zetterberg, Balaban, Portillo en Conceição lopen toch maar mooi op jullie velden rond” -, de nivellering tussen de middenmoot en de top is niet te camoufleren.
 
De grote budgettaire verschillen tussen de Europese en onze topclubs, wordt door de Belgische clubleiders al te vaak aangehaald als oorzaak, maar dat is niet altijd terecht. Zij kijken beter af en toe zelf eens in de spiegel. De voetbalintelligentie is bij deze mensen soms ver te zoeken. Hoe verklaar je anders dat een ploeg als FC Thun de poules van de Champions League haalde en bijna stuntte op het kampioenenbal tegen Arsenal met ongeveer hetzelfde budget als dat van Zulte-Waregem? De West-Vlaamse club toont bij ons alvast hoe het kan en moet, met weinig geld. Porto won twee jaar geleden met evenveel centen als Anderlecht de Beker Met De Grote Oren. En PSV, waar Club en Anderlecht zich toch graag aan spiegelen, haalde vorig seizoen toch maar bijna mooi de finale.
 
Een uitschieter, maar daar moeten wij als derde wereldlanden van leven. Bij onze noorderburen zijn ze ook wel eens nieuwsgierig wat AZ – vorig seizoen nog halve finalist in de UEFA Cup - onder Louis van Gaal in de Champions League zou kunnen presteren. En wij? Willen wij geen nieuwe gezichten zien op het Europese toneel?
 
De gepensioneerde Michel Verschueren zei gisteravond in De Laatste Show dat Anderlecht de titel en het rechtstreekse ticket voor de Champions League dit jaar verdient, omdat paarswit het mooiste internationale palmares kan voorleggen in België. Koren op de molen voor Standard Luik, dat met sluwe en ervaren vossen als Sergio Conceição, Milan Rapaic en Jorge Costa drie spelers heeft die op het hoogste niveau nog één keer willen schitteren en tonen aan hun vaderland dat ze mis waren om hen af te schrijven. Waarom zouden zij hun ploeg niet kunnen meetrekken naar ongekende hoogtes, waar het Belgische voetbal mee gebaat is?
 
Marc Uytterhoeven voorspelde dat Kate Ryan naar het Eurosongfestival zou gaan in Athene. Deze week sloot hij zijn gesprek met Michel Preud’homme in De Laatste Show af met de voorspelling dat de Rouches kampioen zouden spelen. We volgen hem graag.
 
Auteur: Jan de Jong
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties