Typeploegen Club en Anderlecht vergeleken

Kristof Blomme
| 0 reacties
Typeploegen Club en Anderlecht vergeleken
Foto: © SC

Wie nog niet weet dat Club Brugge en Anderlecht dit weekend de klepper in de hoogste klasse spelen heeft waarschijnlijk enkele dagen op Mars gewoond. In de aanloop naar de topper analyseren we beide typeploegen. Voor de winterstop wisselden beide trainers vaak van opstelling, de ene uit noodzaak, de andere uit vrije wil. Na de winterpauze werd er wel grotendeels aan dezelfde ploeg vastgehouden. Wat zijn de sterkten en de zwakten?
 
Stijn Stijnen is de doelman bij Club Brugge. Door de blessure van Butina kreeg de 24-jarige keeper zijn kans en die grijpt hij momenteel met beide handen. Op Westerlo, de vorige speeldag, was hij nog matchwinnaar. Voor dit seizoen had hij weinig ervaring opgedaan. Zijn huidige keeperstrainer Verlinden zat daar voor veel tussen. Nu en dan mocht hij wel eens tussen de palen staan en telkens deed hij dat met brio. 

Aan de andere kant staat Silvio Proto, de nationale doelman. Hij keepte bij La Louvière enkele fantastische seizoenen. Dat zag hij bekroond met een gouden transfer naar Anderlecht begin dit seizoen. Proto begon wat aarzelend, vooral door het vervloekte rotatiesysteem. Gaandeweg voelde hij zich beter in zijn sas en groeide hij uit tot de onbetwiste nummer één. De kans is groot dat beide doelmannen in de toekomst zullen strijden voor de plaats tussen de palen bij de Rode Duivels. Beiden hebben ze veel talent, al heeft Proto hier nog een half streepje voor dankzij z'n ervaring.
 
Club Brugge: 7.5/10
Anderlecht: 8/10
 
De achterlijn bij Club wordt waarschijnlijk gevormd door Vanaudenaerde, Maertens, Clement en Klukowski. Centraal in de defensie is Maertens de rots in de branding bij blauw-zwart. Hij speelt al een hele tijd op hoog niveau, ook al liep het niet altijd van een leien dakje bij Club. Het mocht dan ook een wonder heten dat  ‘Bicky’ niet werd opgeroepen door René Vandereycken. Clement sukkelt al het hele seizoen met wat ongemakjes. Het is echter een trouwe krijger die de ploeg op sleeptouw kan nemen, een ploegspeler pur sang. Vanaudenaerde en Klukowski zijn de vleugelverdedigers. Onder Sollied waren de aanvallende backs het sterke punt in de 4-3-3 van Club. Dit seizoen komen de aanvallende impulsen er minder uit, wat zich laat gevoelen.

Anderlecht speelt met Zewlakow, Tihinen, De Man en Deschacht. Centraal in de defensie kan paars-wit niet rekenen op Juhasz en vooral Kompany, wat toch een slok op een borrel scheelt. Tihinen is de belangrijke schakel in de defensie van paars-wit. De Fin is net als Clement aan de overkant zowel aanvallend als verdedigend zeer kopbalsterk. Hij is bovendien een echte leidersfiguur. Centraal zal hij worden bijgestaan door Marc de Man. Door de blessures van Kompany is hij dit seizoen al vaak in actie gekomen en dat doet hij naar behoren. Op de rechtsachter krijgt Zewlakow tegenwoordig de voorkeur op Vanden Borre, ondanks zijn vertrek volgend seizoen. Op links moet Deschacht de aanvalsgolven opvangen. Ook bij Anderlecht lijkt dit het zwakke punt te zijn, al lijkt Club daar nog iets sterker te staan.
 
Club Brugge: 7/10
Anderlecht: 6/10
 
Het middenveld van blauw-zwart wordt gevormd door het drietal Vermant, Roelandts en Leko. Aan de voetbalkwaliteiten van dit heerschap moet niet getwijfeld worden. Alleen durft Club wel eens de slag op het middenveld verliezen. Vaak staat Vermant er alleen voor bij de recuperatie, terwijl dat ook niet zijn sterkste punt is. Ondanks het feit dat hij sterkhouder Simons moest opvolgen ontpopte Vermant zich toch tot één van de uitblinkers dit seizoen. Leko en Roelandts kiezen eerder hun momenten. De laatste partijen acteren zij echter als slappe vodden. De duelkracht en infiltratie laten te wensen over.

Paars-wit beschikt met Wilhelmsson en Goor over sterke flanken. Vooral de Zweed is een absolute sterkhouder van dit Anderlecht. Met één flits kan hij een partij beslissen. Goor kende een moeilijk seizoensbegin. Na de winterstop vond ook hij beter zijn draai. Het centrale duo van Anderlecht Vanderhaeghe – Zetterberg is aan de oude kant. Indien daar druk wordt gezet door de thuisploeg kan Anderlecht het moeilijk krijgen. Op het middenveld lijken beide teams aan elkaar gewaagd, elk met hun sterke en zwakke punten.
 
Club: 7/10
Anderlecht: 7/10
 
Voorin lijkt het grote verschil te zitten tussen beide ploegen. Met Portillo en Balaban beschikt Club daar over goeie voetballers, al is die laatste volledig uit vorm. Nu Lange in de lappenmand ligt mist Club voorin echter een aanspeelpunt. Ishiaku is ook meer geblesseerd dan fit en Verheyen loopt op z’n laatste benen. Bovendien wordt ook het Torinstinct van de Noor gemist. Portillo is de enige die zijn goaltjes meepikt, maar hij moet teveel werken om nog fris voor doel te verschijnen. 

Tegenstander Anderlecht heeft zich voorin wel versterkt tijdens de winterpauze. Zo kwam Frutos, een op het eerste zicht houten klaas, de rangen vervoegen. Hij rekende af met alle criticasters door Anderlecht bijna in zijn eentje naar plaats één te loodsen. In negen matchen scoorde hij al zeven keer. Bovendien is hij ook enorm nuttig voor de ploeg. Hij is goed in de lucht en bijna niet van de bal te zetten. Zo’n type ontbeert Club Brugge duidelijk. Zowel Serhat als Mpenza maken kans om een duo te vormen met de Argentijn. Beide spelers lijken iets minder in vorm, maar kunnen nog steeds een match beslissen.
 
Club: 6/10
Anderlecht: 8/10

Op papier lijken beide ploegen aan elkaar gewaagd, al heeft Anderlecht een licht voordeel. Voetbal wordt echter niet op papier gespeeld, maar op de groene mat. Wel is duidelijk dat de topper zal beslist worden door details. Zondag om 14.45 uur weten we meer.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties