Wisselende reacties op voorstel BeNe-Liga

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Wisselende reacties op voorstel BeNe-Liga
Foto: © SC

De BeNe-Liga zorgt opnieuw voor heel wat discussie. Gisteren rakelde Nederlands bondscoach Marco Van Basten het tien jaar oude idee opnieuw op in een interview met de krant NRC. Van Basten pleit voor een gezamelijke Belgisch-Nederlandse competitie om de kloof met de toplanden kleiner te maken. De woorden van Van Basten deden meteen heel wat stof opwaaien. Verschillende bobo's lieten zich al dan niet positief uit over de zaak. Ook onder de fans was het weer uitvoerig discussiëren over het idee dat zo'n goede tien jaar geleden door Michel Verschueren voor het eerst naar buiten gebracht werd. Eén ding valt alvast op: nooit eerder was er zoveel enthousiasme over het oprichten van een BeNe-Liga.

De Nederlandse en Belgische bond reageerden vrijdagmorgen erg koeltjes. Belgisch bondsvoorzitter Jan Peeters leek gewonnen voor het idee, maar wil eerst hetzelfde horen van zijn Nederlandse collega. "Maar Peeters moet geen telefoontje van mij verwachten", laat Nederlands bondsvoorzitter Henk Kesler duidelijk verstaan. "Onderzoek heeft uitgewezen dat een BeNe-Liga economisch gezien niet interessant is."

Ook Ajax-coach Danny Blind ziet een gemeenschappelijke competitie niet zitten. "Nederland is zo ook in staat een degelijke competitie te spelen", vertelt Blind. "De concurrentie met de grote landen is inderdaad moeilijk, maar ik betwijfel of een BeNe-Liga dat kan verhelpen."
Marc Degryse, sportleider bij Club Brugge, is heel wat enthousiaster: "Fantastisch, alleen tien jaar te laat. Maar wat ons betreft gaan we met het idee aan de slag."

Voormalig PSV-voorzitter Harry Van Raaij blijft eveneens een van fan het idee: "Ooit waren er concrete plannen, maar Ajax en Feyenoord zagen het niet als toegevoegde waarde om tegen Belgische clubs te spelen. Op een gegeven moment is het doodgebloed. Ik ben heel blij dat Marco van Basten het plan nieuw leven in heeft geblazen. Van Basten is iemand met een grote statuur."
Huidig PSV-voorzitter Rob Westerhof is ook voorstander. "Ik vind het een goed idee, maar volgens mij beginnen we beter met een gezamelijk bekertoernooi", vertelt Westerhof. "Zo kunnen we bekijken hoe de bonden en de voetbalfans in beide landen met de nieuwe situatie omgaan."

En hoe reageren de fans? Uit de eerste peilingen lijkt het enthousiasme groter dan voorheen. Uit een peiling van Het Laatste Nieuws bleek dat ruim 82% van de Vlaamse voetbalfans voorstander is van een BeNe-Liga. Ook het Nederlands dagblad NRC -dat erg gericht is op de Nederlandse ondernemers- peilde naar de meningen van zijn lezers en kwam op net geen 86% ja-stemmers. Voetbal International vond dan weer 56% van de Nederlandse voetbalfans bereid om de huidige competitie opzij te zetten voor een vernieuwde BeNe-Liga.

Voor een uitgebreid dossier over de BeNe-Liga, klik hier.



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties