Interview Voetbalkrant sprak met Johny Ver Eecke

Thomas Dubois
| 0 reacties
Voetbalkrant sprak met Johny Ver Eecke
Foto: © SC

"Als ik Aruna ooit nog tegenkom, ben ik er zeker van dat hij naar me toekomt en me goeiedag zegt."

Iedereen kent Johny Ver Eecke wel, de immer goedlachse postcontroleur/scheidsrechter uit Harelbeke. Inmiddels is hij aan zijn veertiende seizoen bezig in de hoogste klasse, volgend jaar wordt zijn laatste seizoen want de nu 43-jarige Ver Eecke bereikt dan de leeftijdsgrens van 45 jaar. Wij hadden een gesprek met hem.

Carrière geslaagd
“Mijn carrière als scheidsrechter is eigenlijk domweg begonnen”, lacht Ver Eecke. Tot aan zijn zestiende stond Ver Eecke als speler op het voetbalveld, tot zijn broer die jeugdscheidsrechter was hem aanraadde om scheidsrechter te worden. “Er zijn mogelijkheden voor je als scheidsrechter”, geloofde Johny’s broer. Johny Ver Eecke had van in het begin de smaak te pakken. Al 27 jaar vertolkt hij de rol van ‘de zwarte man’ op het veld. “De laatste tien jaar doe ik het goed tot heel goed”, zegt de fiere scheidsrechter. Het spreekt vanzelf dat een scheidsrechter in het begin van zijn carrière heel wat minder matchen mag leiden in de hoogste voetbalklasse. Nu is de cirkel zo goed als rond voor Ver Eecke. “Ik heb iedere topper al eens in goede banen mogen leiden en heb bijna heel de wereld gezien. Ik kan mijn carrière dan ook als geslaagd beschouwen.”

Lange weg naar de top
Het is normaal dat een scheidsrechter die in eerste nationale wedstrijden fluit veel cursussen gevolgd heeft. “Ik kan niet zeggen hoeveel cursussen ik gevolgd heb, omdat het er verschrikkelijk veel zijn”, zegt de scheidsrechter. Nu volgen de scheidsrechters van eerste nationale nog cursussen. Er vindt bijvoorbeeld een stage van drie dagen plaats waar de Belgische eersteklassescheidsrechters samen trainen en een bijkomende cursus volgen. Ook na de gezamenlijke trainingen tijdens de week luisteren de scheidsrechters aandachtig naar hun leraar. “In deze cursus krijgen we tips over onze fouten, maar ook de goede beoordelingen tijdens een wedstrijd worden besproken. Dit gebeurt aan de hand van videomateriaal. Een echte cursus kun je het niet noemen”, vindt Johny Ver Eecke.
 
“We krijgen ook verwittigingen voor spelers die zich proberen te laten vallen in het strafschopgebied.” Scheidsrechters moeten niet alleen het voetbalreglement uitstekend kennen, maar ze moeten ook over een uitstekende conditie beschikken. Johny Ver Eecke traint vier keer per week. Op maandag vindt er een individuele looptraining plaats. Op dinsdag en donderdag wordt er samen met de andere eersteklassescheidsrechters getraind in Leuven. “Dinsdag is een zware trainingsdag”, vindt de scheidsrechter. “Op donderdag is er een afbouwende training naar de wedstrijd toe en op vrijdag loop ik een half uurtje.”

Verleden telt niet
“Ik bereid mijn wedstrijden voor door vooral rustig te zijn. Als ik zenuwachtig zou zijn, is dat niet goed voor mijn voorbereiding van de wedstrijd. Ik beantwoord ook weinig telefoontjes enkele dagen vlak voor een wedstrijd. De mensen stellen toch maar onnozele vragen. Ze vragen me dan hoe het met me gaat. Een mens kan nooit op voorhand weten als er zich problemen zullen voordoen. Ik voel vanaf het eerste fluitsignaal of ik goed aan het arbitreren ben.” Als een scheidsrechter het veld betreedt, mag hij nooit aan het verleden denken. Zo was er eens een hele hetze rond Aruna. De speler van Anderlecht was razend op de beslissing van de scheidsrechter en gaf hem een duw. Hierdoor werd de man uit Ivoorkust enkele weken geschorst. “We hebben dat uitgepraat. Mocht ik Aruna ooit op straat tegenkomen, ben ik er 200 procent zeker van dat hij naar me toe komt om goeiedag te zeggen.”
 
Johny Ver Eecke is een Fifa-scheidsrechter. Dat is een scheidsrechter die internationale landenwedstrijden mag leiden in de hele wereld. België heeft, net zoals Nederland, zeven Fifa-scheidsrechters. Landen zoals Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en Spanje hebben er tien. Johny Ver Eecke is al in heel veel landen geweest. “Dat is dankzij mijn scheidsrechterscarrière”, verduidelijkt hij. Landen zoals Thailand, Israël, Rusland, Geörgie, Tsjechië, Kazachstan… heeft hij allemaal bezocht. Hij is enkel nog niet in Oceanië en Afrika geweest. “Ik was aangeduid door de Fifa om de voorbereidingswedstrijd van het WK tussen Australië en Uruguay te leiden, maar dit werd niet het geval. In de plaats heb ik de geladen wedstrijd tussen Turkije en Zwitserland gekregen. Ik was er vierde scheidsrechter. Het zou kunnen dat ik nog naar Afrika en Oceanië ga, maar dan moet het snel gebeuren. Na dit seizoen ben ik nog één jaar Fifa-scheidsrechter. Daarna moet ik op pensioen.” De leeftijdsgrens voor internationale scheidsrechters is immers 45 jaar.

Onvergetelijke momenten
“Als ik in landen zoals Rusland, Azerbeidzjan of Tsjechië ben, besef ik hoe gelukkig ik ben als Belg. Maar het heeft natuurlijk allemaal zijn charmes. Ik heb bijvoorbeeld het Kremlin, het Rode Plein, de Klaagmuur en noem maar op, gezien. In Tel Aviv in Israël werd ik zelfs ontvangen op het stadhuis. Dit was een enorme eer voor mij. Zonder de arbitrage had ik dit allemaal nooit meegemaakt.” De gelukkige scheidsrechter wil er dit nog aan toevoegen: “Wie dacht dat het bij grote ploegen beter is dan bij andere ploegen, komt bedrogen uit. Real Madrid is niet specialer dan een ploeg uit het Oostblok. In het Oostblok doen de mensen echt alles voor de scheidsrechter.”
 
Vorig jaar duidde de Uefa, de Europese voetbalbond, vier Belgische scheidsrechters aan om het Champions League-duel tussen Liverpool en Juventus te leiden. Johny Ver Eecke was vierde scheidsrechter. De vierde scheidsrechter zorgt er onder andere voor dat het scheidsrechtersblad in orde is, dat de wisselspelers in orde op het speelveld komen en hij is ook getuige als er iets achter de rug van de scheidsrechter gebeurt. Het was twintig jaar geleden dat Liverpool en Juventus tegen elkaar speelden. De laatste ontmoeting met elkaar dateert van de wedstrijd toen het Heizeldrama gebeurde. “Dat was de wedstrijd die me het meeste aangreep in mijn lange carrière. Wij als Belgen waren enorm dicht bij de wedstrijd betrokken”, zegt de scheidsrechter. “Waar ik kippenvel van kreeg, was het moment toen de supporters van Liverpool You’ll Never Walk Alone zongen. Dat was onvoorstelbaar.”
 
Een scheidsrechter met zo’n indrukwekkende carrière is niet veel thuis. Toch? “Mijn vrouw en twee dochters hebben veel respect voor me”, lacht Johny. “Ik ben nu nog één jaar scheidsrechter. Daarna zal ik heel veel thuis zijn.”


Auteur: Jelle Dejonckheere [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties