Geen kampioen, La Louvière zakt

Anthony Van der Planken

Het lijkt wel of dit jaar niemand kampioen wil worden. Anderlecht maakte zich op voor een kampioenenwedstrijd op Gent, maar kwam bedrogen uit. Ook in Luik was het flink balen, want Standard kon niet profiteren van het puntenverlies van paars-wit.

Anderlecht speelde met de daver op het lijf tegen Gent. In de eerste helft creëerde het nog wat kansjes, maar in de tweede helft was het nergens. AA Gent speelde goed, maar kon niet scoren. Het bleef zo bij 0-0.

Standard dan aan kop? Neen hoor. Ook de Rouches speelden veel te angstig om aanspraak te maken op de winst. Beide ploegen kwamen dicht bij de 1-0, maar ook hier bleef het 0-0. Standard mist dus dé kans om de koppositie over te nemen.

Over naar Antwerpen dan. Daar stonden Germinal Beerschot en Club Brugge tegenover elkaar. Club leek lang op weg naar zijn zevende nederlaag van het seizoen, maar Mannaseh Ishiaku maakte in de slotminuut de 1-0 van Jurgen Cavens ongedaan. Een verdiend gelijkspel voor Club, dat op de slotspeeldag tegen Racing Genk aan één punt genoeg heeft om het Uefa-bekerticket veilig te stellen. Champions League kan niet meer, die tickets gaan al zeker naar Anderlecht en Standard.

Racing Genk ziet door het late gelijkspel zijn kansen op Uefa-bekervoetbal als sneeuw voor de zon verdwijnen. De Limburgers wonnen thuis met 2-0 van Beveren door doelpunten van Kevin Vandenbergh en Koen Daerden, maar kunnen hoogstens nog de Intertoto-beker halen. Daarvoor moet het punten gaan rapen in Brugge en hopen op puntenverlies van Gent op Standard.
Beveren blijft ondertussen in degradatiegevaar. De Waaslanders mochten van geluk spreken dat Lierse onderuit ging op Brussels. Het werd daar 2-1 na doelpunten van Christ Bruno, Musaba Selemani en Mohammed Elberkani. Lierse blijft zo op de zeventiende plaats, op één punt van Beveren.

La Louvière is dan weer helemaal zeker van degradatie. De Wolven leken tegen Charleroi de laatste strohalm te grijpen, maar gaven in de tweede helft een 2-0 voorsprong uit handen. Voor La Lou scoorde Stojkov twee keer, voor Charleroi waren het Oulmers en Dante. La Louvière zakt zeker tweede, mogelijk zelfs naar derde als het zijn licentie niet haalt.

Cercle is helemaal zeker van het behoud. Het won thuis met 2-0 van Lokeren na treffers van Pivaljevic en Pinas. Ook Moeskroen is nu zeker, het won met 3-0 van Sint-Truiden. Helden van de middag waren Tailson, Fellahi en Noukeu.

In Zulte Waregem - Westerlo stond er niets meer op het spel. De bezoekers wonnen met 1-2. Tim Matthys trapte Zulte Waregem op voorsprong, maar doelpunten van Jef Delen en Wim Mennes deden de wedstrijd kantelen. Westerlo speelde nochtans lange tijd met tien na de uitsluiting van Scasny.