Analyse Seizoensanalyse Standard

Yves Dekoning
| 0 reacties
Seizoensanalyse Standard
Foto: © SC

Doelstellingen bereikt

Standard streefde voor het seizoen naar Europees voetbal en droomde van kwalificatie voor de Champions League. De tweede plaats in de Jupiler League levert de Rouches een plaatsje op in de laatste voorronde van het kampioenenbal. Hulptrainer Stéphane Demol was dan ook uiterst tevreden over het seizoen.


Op een zucht van de titel

Toch zat er meer in voor de Luikse topclub. Minder dan een maand voor het einde leek Standard af te stevenen op een titelviering. In de slotweken liep het echter fout. Uit de duels tegen Anderlecht, Roeselare en Gent puurden de Rouches slechts één punt. Anderlecht profiteerde en greep de titel. Vooral bij de spelers was de ontgoocheling groot. Ze hadden een heel seizoen gevochten voor die eerste plaats en gooiden alles weg in de laatste weken. De druk was blijkbaar te groot. Het bestuur, met Michel Preud'homme op kop, besefte dat vooral die kwalificatie voor de Champions League miljoenen kan opleveren. En voor de kampioen was die al binnen. We verwachten volgend seizoen een sterker Standard, dat nu terug heeft geleerd wat een topclub zijn betekent. 


Wisselvalligheid en wispelturigheid

Standard schoot sterk uit de startblokken en won in de heenronde van alle topclubs. Tussendoor werd er wel verloren van ploegen als Beveren, Moeskroen en Brussels. Ook in de terugronde bleken de Rouches te wisselvallig om aanspraak te maken op de titel. Toch bleef die binnen handbereik, vooral doordat ook Club Brugge en Anderlecht extreem veel steken lieten vallen. 

De prestaties en wanprestaties van Gouden schoen Sergio Conceiçao waren tekenend voor de onvoorspelbaarheid van de Rouches. De geniale Portugees blonk uit in dribbels, doelpunten en agressief gedrag. Na een incident met scheidsrechter Peter Vervecken kreeg hij een schorsing van ruim vier maanden. Standard leek zijn aanvoerder aanvankelijk niet te missen, maar ontbeerde in de laatste wedstrijden toch duidelijk creativiteit. Ook Oguchi Onyewu liep meermaals tegen kaarten aan. De Amerikaan toonde wel dat hij kan uitgroeien tot een speler voor een topteam. Veteraan Jorge Costa en Philippe Leonard zijn twee andere Luikse kaartenpakkers. We zouden bijna vergeten dat vluchteling Milan Rapaic terug in de armen werd gesloten en dat Mohammed Tchité blindelings de weg naar doel wist te vinden.  


Het bekeravontuur

De beker bleek een waar avontuur voor Standard. De eerste wedstrijden verliepen rimpelloos. In de kwartfinale werd Gent met een ultiem slotoffensief opzij gezet. Tegen Zulte-Waregem slaagden de Rouches daar niet in. Favoriet Standard liet het in het eigen Sclessin liggen door met 1-2 onderuit te gaan. In die wedstrijd verloor men misschien niet alleen de beker, maar ook de titel. Het werd immers de zwanenzang van kapitein Conceiçao.


En nu? 

Standard mag zich opmaken voor de Champions League, of toch de laatste voorronde. Daarin mag het hoogst waarschijnlijk aantreden tegen een Europese topclub. Het kan alle kanten uit en er is altijd het vangnet van de Uefa Cup.

Enkele sterkhouders lijken Standard te verlaten. Doelman Vedran Runje trekt naar Turkije. Zoeken ook Onyewu en Karel Geraerts andere oorden op? Wie volgt? Een echte leegloop zal het niet worden. Sclessin blijft aanlokkelijk met zijn vurig publiek en het bestuur maakt werk van versterkingen.

Trainer Dominique D'Onofrio maakt plaats voor Johan Boskamp. De ervaren Nederlander loodste ooit Anderlecht naar de titel en moet nu zorgen dat Standard kampioen wordt. Volgend seizoen moet de bevestiging komen. 







 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties