Oorlog binnen Profliga

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Oorlog binnen Profliga
Foto: © SC

De soap rond de nieuwe bondsvoorzitter blijft maar aanslepen. De zoektocht zorgde gisteren zelfs voor een serieuze rel tijdens de vergadering van de Profliga. De vereniging van de 18 eersteklassers is opgedeeld in twee kampen: zij die Roger Vanden Stock als bondsvoorzitter willen, en zij die daar resoluut tegen zijn.

Het kamp Vanden Stock, dat naast Anderlecht ook Standard, Westerlo, Lokeren en Profliga-voorzitter Jean-Marie Philips achter zich heeft, lanceerde gisteren een duidelijk voorstel: Vanden Stock zou bondsvoorzitter worden, Michel Preud'homme algemeen directeur en Philips zou voorzitter van de Profliga blijven. Te nemen of te laten, klonk het. Maar zo hadden de andere clubs het niet begrepen. Het kwam zelfs tot een meer dan serieuze woordenwisseling, waarbij vooral de vertegenwoordigers van Club Brugge, AA Gent, Racing Genk en Sint-Truiden de kritiek niet schuwden.

"Het moet eens gedaan zijn met de voetbalbond als vuilbak voor afgeserveerde clubmensen te beschouwen", klonk het. Vooral de vriendjespolitiek met Standard en Anderlecht in de hoofdrol kreeg het zwaar te verduren. De tegenstanders struikelen over drie grote punten:

Ten eerste is er de cumul van Vanden Stock als voorzitter van Anderlecht én van de voetbalbond. Voor enkele clubs is dit onaanvaardbaar. Al maanden wordt er gepleit voor een niet-clubgebonden, neutrale voorzitter.

Ten tweede is er de aanstelling van Preud'homme als algemeen directeur van de voetbalbond. Preud'homme zou als algemeen directeur ook financiële taken krijgen, terwijl hij daar niet eens de vereiste diploma's of opleiding voor heeft.

Ten slotte hebben de clubs ook een probleem met Jean-Marie Philips. Die zou volgens het plan-Vanden Stock vier jaar langer hoofd blijven van de Profliga. Bovendien zou hij dan de garantie krijgen dat hij niet ontslagen kan worden. Heel handig voor Philips, die over vier jaar op pensioen gaat. Dat leidde tot een serieuze woordenwisseling tussen Duchâtelet en Philips, waarbij die laatste zelfs even met ontslag dreigde.

Met andere woorden: de zoektocht naar een nieuwe bondsvoorzitter is nog lang niet voorbij. Wordt ongetwijfeld vervolgd. [TH]    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties