Italië is de nieuwe wereldkampioen!

Thomas Dubois

Italië is de nieuwe wereldkampioen voetbal. Het had daarvoor 120 minuten en een strafschoppenreeks nodig. De wedstrijd zelf eindigde op 1-1 na een doelpunt op strafschop van Zidane. Materazzi die de strafschopfout maakte scoorde de gelijkmaker. Zidane werd nog dom uitgesloten. In de strafschoppenreeks toonde Italië zich de koelste. Iets wat hen twaalf jaar geleden niet lukte. Grosso scoorde de beslissende penalty voor de Squadra d'Italia!

Beide bondscoaches konden rekenen op hun zo goed als beste opstelling. In deze finale was het Frankrijk dat de beste start kende. Geholpen door scheidsrechter Elizondo die na vijf minuten een strafschop floot na een fout van Materazzi. Wie anders dan de grootmeester zelf zette de strafschop op schitterende wijze om. Velen zouden het arrogant noemen, bij hem is het gewoon subliem. Gelijkaardig aan Panenka trapt Zidane de bal tegen de lat waarna hij binnen botst. De Italianen keken meteen tegen een achterstand aan, wat de wedstrijd alleen maar ten goede kwam. Er hing overigens wel een reukje aan de strafschop.

Italië liet de kop niet hangen, integendeel, het startte een tegenoffensief en dat resulteerde na een kleine twintig minuten meteen al in de gelijkmaker. Materazzi timede z’n kopbal op het juiste moment en scoorde de gelijkmaker waardoor hij z’n strafschopfout meteen uit ieders geheugen deed vervagen. De voorzet kwam van de voet van Pirlo. Het bracht geen extra vuur in de wedstrijd, maar de spanning werd er niet minder om. Tien minuten voor rusten kreeg Italië opnieuw een uitgelezen kans op de voorsprong. Luca Toni kon een corner naar doel koppen, maar hij zag z’n kopbal stranden op de lat. De eerste helft werd door beide ploegen gespeeld aan een hoog tempo zonder weinig echt groots gevaar. De weinige doelpogingen zorgden meteen voor groot gevaar en leverden ook twee doelpunten op.

De tweede helft begon met Henry die twee keer via de individuele actie voor gevaar zorgde, de eerste keer was z’n schot te licht en de tweede keer ontzette een Italiaanse verdediger maar net de bal voor de inlopende Fransen. Pech was er voor de Fransen na tien minuten in de tweede helft, regelaar Vieira moet geblesseerd het veld verlaten, zijn vervanger is Diarra. Italië krijgt het moeilijker en coach Lippi brengt onder andere De Rossi in die opnieuw beschikbaar is na een schorsing. En net later kregen de azuurblauwen met pech af te rekenen. Een doelpunt van Toni werd op randje van buitenspel afgekeurd.

Henry is en blijft de gevaarlijkste spits voor de Fransen. Gelukkig voor Italië speelt Buffon een beresterk toernooi. De Fransen tonen zich duidelijk gretiger in de tweede helft maar tot echt grote kansen leidt dat niet. Italië toonde zich het gevaarlijkst op de stilstaande fases, een vrije trap van Pirlo ging maar net naast. Barthez lag in de goede hoek. De spanning steeg en het niveau daalde. Het bleef dan ook 1-1 in de reglementaire speeltijd en verlengen was het lot van beide ploegen.

Één grote kans kregen we in de eerste verlenging. Ribéry kreeg de bal met een gelukje mee en schoot maar enkele centimeters voorlangs. Een tweede kans kwam er van Zidane. Die de actie zelf opzette en dan vervolgens zelf de voorzet van Sagnol naar doel kon koppen. Buffon pakte maar net. Opschudding in het begin van de tweede helft wanneer Zidane als een stier een kopstoot uitdeelt aan Materazzi. De logische rode kaart is het gevolg. Meteen een triest einde van de carrière van een groots voetballer. Het einde van het WK dat opnieuw het zijne moest worden. De vriendschappelijke sfeer die er heerste sloeg meteen om in oorlog waarbij er slechts één doel was, de bal in het doel pompen. Er wordt niet meer gescoord en opnieuw bepaalt het lot de nieuwe wereldkampioen.

De strafschoppen:
1-0: Pirlo zet de eerste strafschop om en geeft Italië het psychologisch voordeel.
1-1: Wiltord stuurt Buffon de verkeerde kant op en maakt gelijk.
2-1: De veelbesproken Materazzi scoort feilloos. Barthez zat in de goede hoek maar komt enkele vingers te kort.
2-1: Misser! David Trezeguet schiet op de lat en de bal botst net voor de lijn, de eerste misser is een feit!
3-1: De Rossi scoort ook de derde penalty.
3-2: Abidal doet wat hij moet doen en scoort.
4-2: Del Piero scoort, Italië op één penalty van de titel!
4-3: Sagnol maakt het razend spannend.
5-3: Grosso scoort en Italië is de nieuwe wereldkampioen.

Des te meer is duidelijk hoe vreugde en verdriet dicht bij elkaar liggen. De Fransen druipen af, Trezeguet nam z’n verantwoordelijkheid maar miste net. De Italianen toonden zich feilloos. Zo is het land dat in schandaal was na de omkoopaffaire de nieuwe wereldkampioen voetbal.