Analyse Analyses 2006/2007 - KV Kortrijk

Analyses 2006/2007 - KV Kortrijk
Foto: © SC

1. Inleiding

KV Kortrijk begint op woensdag 23 augustus 2006 aan zijn derde seizoen in tweede klasse. De West-Vlaamse tweedeklasser promoveerde in 2004 naar deze divisie, en is uitgegroeid tot één van de titelfavorieten voor dit seizoen. Twee seizoenen geleden begon Kortrijk slecht, maar na een trainerswissel werd de eindronde nipt niet bereikt. Ook vorig seizoen was Kortrijk er dichtbij. Het speelde op de laatste speeldag gelijk tegen Union, waardoor de derde periodetitel naar Geel ging. 

2. De ploeg

De nieuwe sportleider Lorenzo Staelens deed enkele inkomende transfers in het tussenseizoen. Bas Vervaeke (Roeselare), Vincent Provoost (Club Brugge), Peter Mollez (AA Gent), Emir Ujkani (WS Lauwe), Bram De Ly (Torhout) en Jo Vermast (geleend van Zulte Waregem) zijn de nieuwkomers voor dit seizoen. Maar de ploeg verloor ook sterkhouders als Grégory Houzé (Deinze) en Matthias Velghe (Roeselare). Daarnaast werden de geleende spelers Ivica Jarakovic en Jimmy Hempte ook definitief aangetrokken.
De nieuwe trainer van KV Kortrijk is sinds juli 2006 Hein Van Haezebrouck. Van Haezebrouck was vorig seizoen nog coach bij WS Lauwe, maar heeft nu de opdracht KVK naar de eindronde of titel in tweede klasse te loodsen.
De kern bestaat uit 20 spelers, waaronder de jeugdspelers Jordan Desmet (aanvaller) en Kenneth Trypsteen (doelman). Er wordt nog steeds gezocht naar een goed scorende spits. 

3. Geschiedenis

KV Kortrijk ontstond in 1971 uit een fusie tussen Kortrijk Sport en Stade Kortrijk. Het stamnummer 19 werd overgenomen van de oudste club, Kortrijk Sport, dat een fusie was tussen SC Kortrijk en FC Courtraisien. De fusie tot KV Kortrijk bleek een goede keuze geweest zijn, want meteen kon de club klimmen van vierde tot in tweede klasse. Na vijf jaar zaten de Kerels weer in eerste klasse. Daar kon het drie seizoenen blijven, maar kon dan meteen weer promoveren. Zo kon KV Kortrijk onafgebroken in eerste klasse blijven tot 1992. Na zes seizoen in tweede klasse kwam KV Kortrijk voor de laatste keer in de hoogste divisie
in 1998. 

Daarna volgde een moeilijke periode voor KV Kortrijk. Het viel in twee jaar tijd terug tot in derde klasse. In maart 2001 ging de club na aanslopende financiële problemen failliet, maar de groep CVBA Kortrijk Voetbalt, onder leiding van huidige voorzitter Joseph Allijns zorgde ervoor dat KVK het seizoen kon afmaken. In 2004 promoveerde KV Kortrijk opnieuw naar tweede klasse. Het nam een erg slechte start, waardoor coach Verkempinck ontslagen werd. Sportleider Manu Ferrera nam ook de trainersfunctie op zich en KV Kortrijk ging een mooi seizoen tegemoet. Het greep echter nipt naast de eindronde.

In 2005-2006 deed KVK oorspronkelijk mee voor de titel, maar moest zich uiteindelijk focussen op de eindronde. Die werd nipt gemist door een gelijkspel op de laatste speeldag tegen Union. Het faillissement van KBHZ speelde hier een grote rol in, en uiteindelijk verklaarde de rechtbank dat Kortrijk toch eindronde moest spelen. De eindronde was echter al begonnen, waardoor KVK moest tevreden zijn met een schadevergoeding.

4. Infrastructuur

KV Kortrijk speelt zijn thuiswedstrijden in het Guldensporenstadion. De naam is vernoemd naar de Guldensporenslag, anno 1302. De veiligheidscapaciteit bedraagt 6112 plaatsen. De thuissupporters bezitten over een ruime staantribune achter het doel, en ook de zittribune aan de zijlijn. Voor de uitsupporters is een ruime zittribune achter het andere doel voorzien. 

Aan de andere zijlijn staat eveneens een staantribune, maar die is onveilig verklaard en mag dus niet meer betreden worden. Er hangen nu enkel nog reclameborden.

5. Prognose

KV Kortrijk zal zeker bovenaan meestrijden en behoort tot de titelkandidaten. Toch kan de kern, die te smal is, verhinderen dat de titel werkelijk wordt genomen. Met Bas Vervaeke en Jo Vermast zijn er nu wel sterke flanken, maar het spitsenprobleem blijft. Als nog een scorende spits kan worden aangetrokken, zal Kortrijk tot het bittere einde meedoen voor de titel.

    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (H)

Nieuwste reacties