Sevilla troeft Barcelona af

Tonnelier Caroline

FC Barcelona heeft geen al te beste generale repetitie afgewerkt voor de start van de Primera División.  De Spaanse landskampioen en winnaar van de Champions League ging in het kader van de Europese Supercup met zware 0-3 cijfers onderuit tegen de landgenoten van Sevilla.  Sevilla scoorde vroeg en laat in de eerste helft en zette met een treffer in de slotminuten de kers op de taart.  Barça kon zijn balbezit niet omzetten in doelrijpe kansen en kon nooit aanspraak maken op de overwinning.

Barcelona-coach Rijkaard bracht zijn type-elftal aan de aftrap.  Nieuwkomers Zambrotta, Thuram en Gudjohnsen startten op de bank.  Bij Sevilla mocht aanwinst Poulsen aan de wedstrijd beginnen.  Het eerste schot op doel kwam van de voet van Luis Fabiano.  De Andalusiërs zorgden ook voor het tweede doelgevaar.  De kopbal van verdediger Escudé vormde geen probleem voor Valdés.  Even later was het wel raak voor de rojiblancos.  Na een knappe aanval werkte Renato op aangeven van Luis Fabiano koelbloedig af.  Sevilla was heer en meester en amper enkele minuten later dook Luis Fabiano alweer voor doel op.  Hij kopte echter naast.  Toen Eto’o eindelijk toch eens kon dreigen, besloot de Kameroener te zwak in de handen van Palop.  Ook van op afstand kon hij de Andalusische goalie niet bedreigen.  Aan de overkant was het vlak voor de rust wel opnieuw raak.  Kanouté kopte simpel voorbij Valdés, nadat deze zijn doel had verlaten.  Sevilla mocht met een verrassende, maar verdiende voorsprong gaan rusten.

De winnaar van de Uefa-beker begon ook het best aan de tweede helft.  Een attent keepende Valdés kon de schade beperken voor zijn team.  Barcelona kon de sterke verdediging van Sevilla niet echt onder druk zetten en moest bovendien telkens oppassen voor de tegenaanval.  Rijkaard greep in door Iniesta en Gudjohnsen in te brengen voor Motta en Xavi.  De Ijslander kreeg meteen een uitstekende mogelijkheid na een goede combinatie tussen Ronaldinho en Eto’o, maar de spits miste zijn controle volledig.  Van op afstand kon Gudjohnsen wel op doel besluiten.  Doelman Palop pakte het schot van de Catalaanse aanwinst.  De beste kans was nog voor Sevilla.  De kopbal van Renato ging echter naast.  Barça reageerde met een schot van Iniesta, dat naast ging.  Een verder onzichtbare Messi zorgde ook nog eens voor een heet standje voor het doel van Palop, maar David kon wegwerken.  Het grootste gevaar viel echter nog steeds aan de overkant te noteren.  De jonge Jesús Navas en Adriano zetten Valdés nog eens aan het werk.  In het slotkwartier kon Eto'o toch nog eens oprukken, maar hij besloot naast.  Messi trapte ook nog eens naast en een vrije trap van Ronaldinho ging via de muur in hoekschop.  De beste kans was nog voor Gudjohnsen, maar hij besloot in het zijnet.  Een doelpuntje zat er niet meer in voor Barcelona en het waren integendeel de Andalusiërs die nog eens scoorden.  Na een fout van Puyol op Puerta trapte de ingevallen Maresca de penalty onhoudbaar binnen.  In blessuretijd kwam Puerta nog dicht bij de 0-4, maar dat feestje ging niet meer door.  Sevilla pakte verdiend zijn tweede Europese trofee en is helemaal klaar om zijn uitstekende vorige seizoen te bevestigen.  FC Barcelona leek na de winst van de Spaanse Supercup en de demonstratie tegen Bayern München alweer zijn beste vorm gevonden te hebben, maar heeft plots toch nog een en ander om over na te denken. [CAN]