Analyse Anderlecht leidt met het maximum

Thomas Dubois
Anderlecht leidt met het maximum

Anderlecht blijft verder door de competitie razen. De ploeg van Francky Vercauteren behaalde een 12 op 12 en heeft na de topper tegen Club Brugge al zes punten voorsprong op datzelfde Club Brugge. Het had echter veel geluk want Brugge verdiende een puntje. Net zoals tegen Germinal Beerschot redde Zitka paars-wit. De competitie telt nog 30 speeldagen, het is dus veel te vroeg om conclusies te trekken. Op kousenvoeten volgt Genk op Anderlecht, de ploeg van Hugo Broos werd neergesabeld voor de competitie maar toont zich nu competitief genoeg om mee te strijden aan de top. Ondertussen is bij elke ploeg de nul weggeveegd nu ook Beveren z’n eerste overwinning pakte.

In de eerste wedstrijd van de vierde speeldag slaagde Standard er nog steeds niet in om te winnen. Alweer een klap na de uitschakeling voor de Champions League vorige week woensdag tegen Steaua Boekarest. Standard speelde weinig geïnspireerd en kwam dan ook niet onverwacht op achterstand. Sergeant –die vorig jaar ook al twee keer scoorde op Sclessin- joeg de bal tegen de netten. Pas naar het einde van de wedstrijd toe kon Standard wat meer voor gevaar zorgen, maar het had toch een strafschop nodig om de gelijkmaker te scoren. Het einde van de wedstrijd werd nog ontsierd door een gevecht in regel tussen beide elftallen. Zulte Waregem pakt zo opnieuw een punt in de vurige stede.

Weinig doelpunten vielen er in Cercle Brugge – Racing Genk en Lierse – Brussels. In de beide wedstrijden was de bezoekende ploeg het best bij schot, alle twee de bezoekende ploegen hadden genoeg aan één doelpunt om de wedstrijd te beslissen. Voor Genk scoorde Chatelle de 0-1. In de tweede helft kwam het even onder de druk te staan, maar Genk barstte niet. Voor Brussels scoorde Kalulika opnieuw. Hij kopte een corner binnen. Lierse kent geen al te beste start en vindt het doel moeilijk. Het seizoen lijkt nog zwaar te worden voor de Pallieters. Brussels kende een uitstekende seizoensstart en prijkt mee bovenaan in de competitie.

Sint-Truiden pakte tegen Germinal Beerschot z’n eerste driepunter van het seizoen. Alweer was het Peter Van Houdt die de ban opende voor de Kanaries. In de eerste minuut van de tweede helft scoorde hij het openingsdoelpunt met een gelukje. De ingevallen Stolica kon er op het einde nog 2-0 van maken. Germinal Beerschot had nochtans kansen gekregen maar onder andere Sterchele kon niet scoren.

Het was feest zaterdagavond op de Freethiel waar Beveren de eerste drie punten van het seizoen pakte. Een inschattingsfout van Moeskroen-doelman Martin zorgde ervoor dat Mahan een vrije trap zonder problemen in doel kon schieten. Moeskroen kwam nog terug, maar lang duurde de vreugde niet, Joseph-Augustin kopte enkele stonden later de 2-1 opnieuw tegen de netten. Seka maakte er op het einde nog 3-1 van. De ploeg van Walter Meeuws verwijderde zo in één klap de twee nullen in de stand.

Bergen en Westerlo deelden billijk de punten. Westerlo kwam wel op voorsprong via Utaka maar had niet echt het betere van het spel. Het had bovendien geluk dat het een sterke Gaspercic in doel had staan. Die moest zich toch één keer omdraaien, Mirri scoorde de verdiende gelijkmaker voor Bergen.

Gent won zondag in de vooravond van Charleroi. Charleroi domineerde de eerste helft en kwam dan ook verdiend op voorsprong via Théréau die koel afwerkte. In de tweede helft kwam AA Gent in actie, Charleroi bezweek onder de druk en zag Foley twee keer scoren. Het tweede doelpunt kwam er dankzij de terugkerende Alin Stoica die met een geniale pass de aanval opzette. Gent komt zo weg van de laatste plaats.

Roeselare en Lokeren deelden de punten op Schiervelde. Een correcte uitslag van een wedstrijd tussen twee middenmoters. Lokeren kwam eerst tegen de gang van het spel in op voorsprong via Joao Carlos. Roeselare herstelde zich goed en kwam terug via Smits en De Vleeschauwer. De verplaatsing naar Cyprus liet z’n sporen na en naar het einde toe verzwakte Roeselare fysiek. Doll kon nog de 2-2 scoren voor de Waaslanders.

Anderlecht en Club Brugge sloten de vierde speeldag af. In een gesloten topper was het Anderlecht dat vroeg in de tweede helft op voorsprong kwam via topschutter Tchité. Brugge was toen de betere ploeg nadat Anderlecht de eerste helft lichtjes domineerde. Club kon echter de verdiende gelijkmaker niet scoren en kijkt al tegen een zespuntenkloof aan. De weinige kansen kwamen er telkens na een voorzet van op de flank. En daar schuilt momenteel het probleem van Club Brugge, de voorzetten van op de flanken komen amper op hun bestemming toe en zijn een zegen voor de Anderlecht-verdedigers die maar moesten ontzetten. Het grote verschil tussen Anderlecht en Club Brugge is een speler zoals Tchité. Hoe Standard die ooit heeft kunnen laten gaan is en blijft voor iedereen een raadsel. [AN]