Analyse Lokomotiv klopte nu ook CSKA

Luc Goderis
Lokomotiv klopte nu ook CSKA

Tijdens het voorbije weekend stond in de Russische Premier League de 21ste speeldag op het programma.  Dé blikvanger was ongetwijfeld het stadsderby CSKA Moskou - Lokomotiv Moskou.  De uittredende landskampioen voerde voor aanvang van de wedstrijd het klassement aan met vier punten voor op Lokomotiv en vijf punten op Spartak.

Na een stevige pot voetbal pakte Lokomotiv oververdiend de volle buit bij de aartsrivaal en nadert zo tot op slechts één puntje.  CSKA kwam nooit in zijn spel en kon op geen enkel ogenblik een vuist maken tegen de manschappen van Slavoljub Muslin.  Alle doelpunten vielen in de eerste helft.  Na twintig minuten scoorde Dmitriy Sychev de opener, maar Dudu bracht CSKA weer langszij.  Luttele minuten later zorgde Marat Izmailov echter voor de 1-2.  Loko lijkt dus klaar te zijn voor de terugwedstrijd in de Uefabeker tegen Zulte Waregem.

Spartak Moskou profiteerde van CSKA's nederlaag om tot op twee punten te naderen.  De Moskovieten zetten Rubin Kazan met simpele 3-0 cijfers opzij.  In de blessuretijd van de eerste helft verzilverde Roman Pavlyuchenko een strafschop.  Net na de herneming dikten Vladimir Bistrov en Egor Titov al gauw de voorsprong aan.

Het vierde geklasseerde Zenit St. Petersburg bleef zondag voor de veertiende keer op rij ongeslagen.  De verre trip naar Vladivostok leek hen niet te deren en nog voor de eerste minuut om was stond het 0-1 via Andrei Arshavin.  Toen Sergei Shtanyuk op het uur nog zijn eigen doelman versloeg was de wedstrijd helemaal gespeeld, 0-2.

Kriliya Sovetov knoopte, na vijf nederlagen, eindelijk weer aan met de overwinning.  Matthew Booth en Marko Topic scoorden net voor, en net na de rust.  Torpedo Moskou blijft door deze nederlaag wel voorlaatste in de stand.

Onderaan de rangschikking won Amkar Perm het degradatieduel tegen Shinnik Yaroslavl.  Amkar pakte pas helemaal aan het einde de volle buit toen Evgeniy Savin een penalty binnentrapte.    Het team uit Perm hijst zich nu zes punten boven de degradatiezone, maar Shinnik blijft met een schamele negen punten nagenoeg zeker van de degradatie.

Op zondag speelden Spartak Nalchik en FK Moskou nog 2-2 gelijk en won Saturn Moskou met 2-1 van Tom Tomsk.

Volgende week staat voor de top-3 een uitwedstrijd geprogrammeerd.  Leider CSKA gaat dan bij de buren van Saturn Moskou op bezoek.  Spartak Moskou hoeft ook maar het blokje om, tot bij FK Moskou.  Naaste achtervolger Lokomotiv reist naar Kazan.