Interview Luciano over de 'pech' van G. Beerschot

Van den Bossche Phil
| 0 reacties
Luciano over de 'pech' van G. Beerschot
Foto: © SC

Germinal Beerschot staat met tien punten uit zeven wedstrijden op een tiende plaats in de competitie. Niet de droomstart die door velen werd verhoopt. Toch is dit volgens sommigen geen correcte weergave van de kwaliteiten van de Kielse eersteklasser. Mits het nodige geluk, of beter mits het achterwege blijven van een hele reeks ongelukkige doelpunten en scheidsrechterlijke beslissingen, zouden de Antwerpenaren volgens hen nu een stevige stek bewonen in de subtop.

Voetbalkrant zette deze reeks ‘pechmomenten’ op een rijtje en legde ze voor aan de Braziliaanse doelman (en chouchou van de supporters) Luciano Da Silva.
 
 
Op 5 augustus 2006 gaven de Kielenaren Anderlecht partij in het Constant Van den Stock stadion. In de 44e minuut verlaat Anthony Vanden Borre het veld na een tweede gele kaart. In de 49e minuut duikt Mbark Boussoufa buiten de zestien in de zoden. De scheidsrechter geeft een penalty. Einduitslag 1-0.
 
VK: Wat gaat er dan door je hoofd wanneer Hassan klaarstaat om de strafschop te nemen?
 
Luciano: "Ik voelde me verschrikkelijk. Tijdens de rust had de trainer ons al gewaarschuwd om geen domme overtredingen te maken. Nu, in het voetbal is het onmogelijk om geen overtredingen te maken. Maar het contact van Igor Lolo met Boussoufa was echt belachelijk: ze strelen elkaar buiten de box en de scheidrechter fluit strafschop. Iedereen was zo teleurgesteld. Even later blaast hij een duidelijke fout op Gustavo Colman in de kleine baklijn dan weer niet."
 
"Maar ik wist het de dag voor de match al dat dat kon gebeuren. Ik had gehoopt dat de scheids een goed dagje zou hebben, maar dat had hij duidelijk niet (lacht). Dit gebeurt zo vaak op Anderlecht. Het was niet de eerste keer, ook niet de tweede en zeker niet de laatste keer."
 
VK: Denk je op zo'n moment nooit: laat ik gewoon opzij gaan en hem de strafschop naar een leeg doel laten trappen?
 
Luciano: "Nee… (aarzelt) Oké, die gedachte speelt soms door je hoofd, maar mijn job is ballen stoppen. En, als ik die penalty stop, verander ik de geschiedenis misschien wel. Maar ja, ik vrees dat de scheidrechters op Anderlecht nooit zullen veranderen, omdat het nu eenmaal zo’n groot team is. Soit, het is voorbij, we verloren drie punten. Maar we wachten nu al op de match van de wraak. (lacht)."
 
Op 19 augstus 2006 wint Germinal Beerschot thuis met 2-1 van Bergen. De goal van de bezoekers kwam er via een afgeweken schot van Wilfried Dalmat. 26 augustus 2006: de Antwerpenaren gaan met 2-0 onderuit in Sint-Truiden. Een voorzet van de Kanaries raakt de knie van Lolo en gaat in de eerste hoek binnen. 9 september 2006: Germinal Beerschot wint met 1-2 op het veld van FC Brussels. Het doelpunt van de thuisploeg kwam er na, jawel, … een afgeweken bal.
 
VK: Afgeweken ballen zijn een nachtmerrie voor doelmannen. Hoe ga je daarmee om op het veld?
 
Luciano: "Nadat Bergen de gelijkmaker had gescoord, was ik doodongelukkig. Wij hadden zo hard gewerkt die week. Ik denk dat wij het team zijn met de meeste trainingsuren in heel België. Als je dan zo'n goal binnenkrijgt, is dat echt onrechtvaardig. En vooral niet leuk. Dan gebeurt het zelfde op Sint-Truiden. En de week erna in Brussels opnieuw. Het is echt verschrikkelijk, want ik nam telkens goed positie en dan gaat die bal plots een andere richting uit. Het was me nog nooit overkomen en dan plots zo'n drie goals op rij. Dan denk je: dit kan, nee, dit màg niet blijven duren!"
 
VK: Train je op zo'n situaties?
 
Luciano: "Pierre (Thyssen, keeperstrainer bij Germinal Beerschot, red.) doet soms wel van die oefeningen waarbij hij de bal laat afwijken. Maar op training weet je dan weer op voorhand dat de bal zal afwijken. Het blijft altijd opnieuw een verrassing tijdens een wedstrijd: je kan als keeper niet blijven wachten tot een bal die op je afkomt misschien nog ergens een been raakt en van richting verandert. Dat gaat niet. Als het dan toch gebeurt: één seconde en… binnen."
 
Op 16 september speelt Germinal Beerschot thuis tegen Westerlo. Net voor rust krijgt Westerlo-speler Stef Wils de rode kaart. De Antwerpenaren krijgen de bal er niet in en blijven steken op een scoreloos gelijkspel.
 
Luciano: "Dat was een match die we altijd moesten winnen. Na die rode kaart hadden we problemen om ons aan te passen aan de nieuwe spelwijze, met Westerlo dat met tien ging verdedigen. We moesten plots pressievoetbal spelen en de druk om te scoren werd heel groot. De bal ging altijd maar door het midden en we vergaten de flanken te gebruiken. Tja, we lazen het spel zeer goed tot aan die rode kaart en dan... boem… niks meer."
 
"Misschien moeten we vanaf nu vooraf aan de scheidsrechter vragen om onze tegenstander alsjeblief geen rode kaart te geven (lacht)."
 
Op 23 september 2006 gaat het team van Luciano 1-0 onderuit op het veld van Club Brugge. Germinal Beerschot speelde de hele tweede helft tegen tien Bruggelingen na een rode kaart voor Ibrahim Salou. In de laatste seconden van de toegevoegde tijd scoort Brugge het enige doelpunt.
 
VK: We hoeven eigenlijk niet te vragen wat dat is voor een doelman.
 
Luciano: "Verschrikkelijk. Ik voelde me rotslecht na dat doelpunt. Ik wilde gewoon mijn ogen sluiten, slapen en pas twee dagen later weer wakker worden. We hadden de kans om te winnen. Weer een penalty niet gekregen, weer op Colman,  die volgens mij nog duidelijker was dan die tegen Anderlecht. Opnieuw tegen tien man, voor de derde keer. Bovendien zoefde er in de eerste helft nog een hoge afgeweken bal over mijn hoofd. Ik keek achterom en was al aan het huilen. Gelukkig ging die bal uiteindelijk nog net naast. En dan valt plots die goal in de 93ste minuut. Boeken toe. Ik word er nog altijd kwaad van."
 
VK: Hoe denkt Colman over de Belgische arbitrage?
 
Luciano: "Oooh, hij is niet gelukkig (lacht)? Nee, hij is helemaal niet blij, want na die penaltyfout in Brugge kreeg hij geel voor een schwalbe, waardoor hij dit weekend geschorst is voor de wedstrijd tegen Moeskroen. Terwijl je op de televisiebeelden toch duidelijk ziet dat Gustavo onderuit wordt geschoffeld door Philippe Clement."
 
VK: Hoe hoog zie je Germinal Beerschot nog eindigen?
 
Luciano: "Het is eigenlijk heel simpel. Onze verdediging is bijna de beste van de competitie. Als we meer doelpunten scoren, zullen we vanzelfsprekend beginnen stijgen in het klassement en is top vijf zeker nog mogelijk. Veel goals maken dus, liefst afgeweken ballen (lacht)." [AN]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties