Analyse Onevenwicht linies verhindert resultaten

Thomas Dubois
| 0 reacties
Onevenwicht linies verhindert resultaten
Foto: © SC

Na vier van de veertien wedstrijden in de voorronde op het EK 2008 verzamelde België zeven punten en daarmee staat het op de derde plaats in de groep. De eerste twee van elke groep gaan door, maar met nog tien wedstrijden te gaan kan er nog veel gebeuren. België kon nog geen enkele keer overtuigen en het was enkel tegen Azerbeidzjan dat het –vooral door de zwakte van de tegenstander- drie keer kon scoren.
 
Van het voetbal van de Belgen krijg je het warm noch koud. Het flitst niet, er is geen vuurwerk en de kansen worden maar al te vaak vakkundig de nek omgewrongen. Ondanks de doelpunten van Vandenbergh en Dembele blijven de aanvallers met een scoringsprobleem zitten. Drie van de vier Belgische doelpunten in de campagne werden gescoord op stilstaande fase. Enkel het doelpunt van Vandenbergh werd afgewerkt na een actie van Geraerts die fraai doorspeelde naar de Genkse killer. De bal tegen de netten jagen was slechts een koud kunstje. De score kon en moest woensdagavond in het Astridpark hoger oplopen. Zowel Emile Mpenza als Vandenbergh kregen nog tal van kansen, die ofwel gestuit werden door de doelman ofwel slecht afgewerkt werden.
 
Waar het in de aanval nog durft te haperen, functioneert de verdediging uitstekend. België incasseerde in vier wedstrijden slechts één doelpunt en geeft telkens amper doelkansen weg. Er staat een stevig geheel achteraan, gestuurd door ‘Big Dan’, die in Bayern München blijft groeien. De rest van de verdediging is pure klasse. Vermaelen behoort tot de basiself van Ajax, Hoefkens speelt op hoog niveau in Engeland én Kompany is en blijft het grootste talent sinds jaren. Zet daarachter nog eens Stijn Stijnen, die zich opwerkte tot de echte nummer één en je hebt een secure verdediging. 
 
Het middenveld hangt letterlijk en figuurlijk tussen de verdediging en de aanval. Het ene moment beheersen ze elke tegenstand. Het andere moment krijgen ze de gaten niet gedicht en zoeken ze hun toevlucht in paniekvoetbal, wat tot slordigheden leidt. De jeugdigheid van een Vanden Borre wordt perfect gecompenseerd door de ervaring van een leider zoals Simons, die bij PSV het mooie weer maakt.
 
De start kan niet echt succesvol genoemd worden, maar een echte ramp is het ook niet. Met zeven punten staan de Duivels nog steeds onder de mensen. Het programma oogt echter niet makkelijk. Polen is de volgende tegenstander in het Koning Boudewijnstadion. Een duel tussen twee tactici, Leo Beenhakker en René Vandereycken. Daarna volgen nog Finland en Portugal, twee niet te onderschatten tegenstanders. Pas dan kan een échte round-up gemaakt worden van de campagne. Vandereycken heeft nog krediet en zal dat kunnen gebruiken. De drie makkelijkste –op papier althans- opdrachten zitten erop. Polen moet het volgende slachtoffer worden. Dat zal gebeuren zonder Goor en Dembele. Goor incasseerde een uiterst domme en goedkope gele kaart. Dembele kreeg rood na natrappen. Hij kreeg wel eerst een drievoud aan trappen van de Azeri's. Kerimov kreeg slechts geel. Dat noemen ze dan werken met twee maten en twee gewichten. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties