VÃ¥lerenga doet goede zaak in Royal League

viki meeuwis

Gisteren stond er weer een speeldag van de Royal League op het programma waarbij alle Noorse ploegen in actie kwamen. In groep een ontving het Deense Odense Boldklub de Noorse landskampioen. Die partij leverde in totaal acht doelpunten op. Nog in die groep kreeg Brann het Zweedse Helsingborg op bezoek.
In groep twee stond de partij tussen Lillestrøm en Hammarby centraal. In groep drie tenslotte moest Vålerenga naar Stockholm waar ze het in het Råsunda stadion opnamen tegen AIK. Viborg kreeg thuis de Zweedse landskampioen Elfsborg op bezoek.

OB – Rosenborg: 5-3
Coach Bruce Rioch had ervoor gekozen om een aantal spelers te laten rusten naar aanleiding van de UEFA cup wedstrijd van komende donderdag tegen Ossasuna. Rosenborg moest het stellen zonder de geblesseerden Braathen, Strand, Sapara en Koppinen. OB kende problemen in de organisatie, zowel op offensief als defensief vlak. Rosenborg begon voorzichtig aan de wedstrijd waardoor de problemen voor OB beperkt bleven. Dat gaf OB ook de kans om aan de leiding te gaan na 3 minuten. Magne Sturød met een diepe pass naar Nymann die op zijn beurt Mads Timm wist te bereiken. De bal kwam bij een vrijstaande Kim Christensen terecht die de bal maar had binnen te tikken. Dat doelpunt schudde de Noren wakker die meteen meer tempo in hun spel brachten. Na een paar pogingen van Iversen kon Essediri de bal naar Storflor spelen die meteen de gelijkmaker scoorde. OB maakte een frisse en gretige indruk. In de 20e minuut kon Absalonsen de bal bij Christensen krijgen die de bal verder richting doel schoot. Geen enkele speler van Rosenborg nam de moeite om de bal weg te werken waardoor Peter Nymann makkelijk in doel kon werken.
Rechtsback Michael Larsen kreeg op het half uur nog een doelkans maar de bal eindigde op de paal. Rosenborg liet een extreem passieve indruk na en het lijkt erop dat de Royal League hen eigenlijk niet echt veel kan schelen dit jaar. OB begon meer een meer greep op de wedstrijd te krijgen en iets na het half uur kon Alexander Aas de bal binnenkoppen na een vrije trap.
Na de rust werden de rollen omgekeerd. Rosenborg herpakte zich en stuurde Iversen de bal makkelijk in doel. Luttele minuten later kwam de bal bij Nymann terecht die verder naar Timm. Die kon vanop de kant de bal makkelijk in doel schieten. Zo stond OB kort in de tweede helft met 4-2 aan de leiding. Hierna viel het tempo wat terug en leek de match gespeeld. OB bleef aandringen en in de 70e minuut konden ze nog eens doordrukken. Aas met een pass naar Christensen die de bal makkelijk voorbij de Noorse verdediging kreeg en de 5-2 op het bord zette. OB was tevreden en daardoor werd er wat geknoeid in de verdediging waarvan Storflor gebruik maakte.

OB: Anders Lindegaard, Jan Tore Ophaug, Morten Fevang, Alexander Aas, Mads Timm, Johan Absalonsen, Søren Jensen, Magne Sturød, Michael Larsen, Kim Christensen, Peter Nymann

Rosenborg BK: Alexander Lund Hansen, Christer Basma, Jan Gunnar Solli, Steffen Iversen (’67 Hyka), Per Ciljan Skjelbred, Karim Essediri, Øyvind Storflor, Alexander Tettey, Bjørn Tore Kvarme, Mikael Dorsin

Doelpunten: Christensen (’2 ; 1-0), Storflor (’5 ; 1-1), Nymann (’19 ; 2-1) Aas (’35 ; 3-1), Iversen (’52 ; 3-2), Timm (’54 ; 4-2), Christensen (’68 ; 5-2), Storflor (’73 ; 5-3)

Gele kaarten: Sturød, Storflor, Riseth

Scheidsrechter: Daniel Stålhammar (ZWE)

Toeschouwers: 2.858

SK Brann – Helsingborgs IF: 2-2
Helsingborg leek de wedstrijd te gaan winnen maar Brann vocht zich terug in de wedstrijd en wist nog een gelijkspel uit de brand te slepen.
Het spitsenpaar Shelton – Karekezi zorgde al na een paar minuten voor een eerste doelpunt. Shelton werd vrijgespeeld in de zestien meter en kon keeper Thorbjørnsen makkelijk passeren. Ook de 2-0 kwam op naam van Shelton via een kopbal na een inworp vanop rechts. Kort daarop had Helsingborgs de 3-0 kunnen halen maar misbruikte die mogelijkheid waardoor Brann zich alsnog in de wedstrijd wist te vechten. Een kwartier voor het einde kwam de eerste goal voor Brann via Ardian Gashi. Zijn schot vanop 35 meter ging direct in doel achter keeper Berglund. Vijf minuten voor het einde kon invaller Trond Fredrik Ludvigsen zich vrijspelen en afleggen voor Memelli. Die kopte de bal makkelijk binnen en verzekerde zo een punt voor Brann.

SK Brann: Johan Torbjørnsen, Bjørn Dahl, Cato Guntveit, Helge Haugen, Thorstein Helstad (’59 Ludvigsen), Petter Vaagan Moen, Erik Husseklepp (’76 Monkam), Ardian Gashi, Olaf Bjørnasson, Migen Memelli, Arman Bjørnsson (’46 Knudsen)

Helsingborgs IF: Oskar Berglund, Fredrik Svanbäck, McDonald Mariga, Luton Shelton, Andreas Granqvist, Olivier Karekezi, Franco Miranda, Babis Stefanidis (’73 Tamboura), Erik Wahlstedt, Fredrik Björck, Andreas Landgren

Doelpunten: Shelton (‘9 ; 1-0), Shelton (’57 ; 2-0) Gashi (’72 ; 2-1), Memelli (’85 ; 2-2)

Gele kaarten: Karekezi, Haugen, Memelli

Scheidsrechter: Nicolai Vollquartz (DEN)

Toeschouwers: 3.535

Lillestrøm – Hammarby: 2-0
Lillestrøm won op Åråsen van het Zweedse Hammarby. De jonge Magnus Myklebust speelde een van zijn betere wedstrijden en scoorde een van de doelpunten. Dat doelpunt viel in de 25e minuut. Na een corner kwam de bal terecht bij Oliver Occean die perfect aflegde voor Myklebust. Die kon op zijn beurt vanop korte afstand het eerste doelpunt maken. De 2-0 kwam er uiteindelijk een half uur voor het einde van de wedstrijd. Ditmaal kwam de voorbereiding van Myklebust, de afsluiting zelf kwam van Arild Sundgot met een afstandschot recht in doel. Lillestrøm speelde het beste voetbal, had het meeste balbezit en toonde de meeste gretigheid. De winst was dus verdiend voor de Noren.

Lillestrøm: Otto Fredrikson, Shane Stefanutto, Dan Anton Johansen, Pål Strand (’87 Bergan-Foss), Espen Søgård, Robert Koren (’75 Winsnes), Magnus Myklebust, Frode Kippe, Pål Steffen Andresen, Khaled Mouelhi, Olivier Occean (’46 Sundgot)

Hammarby: Ante Covic, David Johansson, Max von Schlebrügge, Petter Furuseth Olsen (’65 Saarenpää), Gunnar Thor Gunnarsson, Erkan Zengin (’39 Marteinsson), Haris Laitinen, Paulinho Guara, Sebastian Eguren, José Monteiro, Nkosinathi Nhleko (’46 Aubynn)

Doelpunten: Myklebust (’24 ; 1-0), Sundgot (’61 ; 2-0)

Gele kaarten: Covic, Søgård, Laitinen,

Scheidsrechter: Henrik Nystrup Kragh (DEN)

Toeschouwers: 1.981

AIK – Vålerenga: 1-1
AIK is misschien wel het beste Zweedse team maar slaagde er gisteren niet in om de nummer drie uit de Noorse eerste klasse te kloppen. De 1-1 stand betekent ook dat AIK hun eerste punt binnenhaalt terwijl Vålerenga de leiding in de groep behoudt. Na een moeilijk begin nam AIK de leiding over. De Noren kregen de eerste tien minuten enkele goede kansen maar daarna was het al AIK wat de klok sloeg. Bernt Hulsker, Wilton Figueiredo, Daniel Mendes en Mats Rubarth kregen allen een kans op doel, Rubarth zelfs tot twee keer toe. In de 57e minuut speelde Hulsker de bal naar Figueiredo die de bal prompt in het doel van Vålerenga speelde. Dat doelpunt was het begin van een Noorse bestorming met drie goede kansen in twee minuten. Eerst schot op doel dat keeper Örlund naar corner kon ombuigen. Daarna een volley op de dwarslat van Jan Derek Sørensen en een niet onaardige poging van Freddy dos Santos. Kort daarop kreeg de voormalige Vålerenga speler Hulsker een rode kaart voor al te hevige protesten bij ref Emil Laursen. De fans van de thuisploeg waren daar duidelijk niet blij mee en het zou nog erger worden. Drie minuten later kon Jan Derek Sørensen de bal in doel werken en daarmee was AIK de voorsprong kwijt. Kort samengevat kon je stellen dat AIK de beste kansen kreeg maar Vålerenga was allround veel effectiever. De Noren leiden nu in groep drie met zeven punten uit drie wedstrijden. AIK heeft nog maar twee wedstrijden gespeeld en staat met een punt op een gedeelde laatste plaats met het Deense Viborg.

AIK: Daniel Örlund – Markus Jonsson, Daniel Arnefjord, Niklas Sandberg, Jimmy Tamandi – Daniel Mendes (’79, Miran Burgic), Gabriel Özkan (’35, Pierre Bengtsson), Dulee Johnson, Mats Rubarth (’74, Daniel Tjernström) – Bernt Hulsker, Wilton Figueiredo

Vålerenga: Øyvind Bolthof – Allan K Jepsen, André Muri, Tom Henning Hovi (’46, Thomas Holm), Jarl André Storbaek – Freddy dos Santos, Christian Grindheim (’84, Mohammed Fellah), Ronny Johnsen, Alexander Mathisen – Jan Derek Sørensen, Glenn Roberts (‘66, Tor André Flo)

Doelpunten: Wilton Figueiredo (’56 ; 1-0), Jan Derek Sørensen (’78 ; 1-1)

Gele kaarten: Mats Rubarth, Daniel Arnefjord, Tore André Flo

Rode kaarten: Bernt Hulsker

Scheidsrechter: Emil Laursen (DEN)

Toeschouwers: 4.512

Viborg FF – IF Elfsborg 2-2
De twee ploegen begonnen met een offensieve instelling met goede combinaties en veel actie voor doel. Dat leverde aan beide kanten doelkansen op en de twee keepers moesten geregeld hun kunnen tonen. Al in de eerste vijf minuten kwamen er doelkansen. Eerst aan de kant van Elfsborg via Samuel Holmén maar de bal ging een half meter naast het doel van Viborg. Twee minuten later was het de thuisploeg die voor gevaar zorgde. Thomas Poulsen met een inworp vanop links. De bal kwam bij José Mota terecht die geheel vrij stond. Hij schoot resoluut op doel af maar keeper Johan Wiland kon het schot blokkeren. Een kwartier later was het weer Mota die met een kopbal voor doelgevaar zorgde. Keeper Wiland moest zich tot het uiterste inspannen om de bal uit doel te houden. In de twintigste minuut kreeg Elfsborg een corner toegewezen die door Stefan Ishizaki genomen werd. Daniel Mobæck kwam opzetten en kopte de bal recht in doel, keeper Alvbåge was kansloos. Zo ging Elfsborg aan de leiding. Vijf minuten later kwam het Deense weerwoord. Christopher Poulsen stuurde een bal verder naar de linkerkant richting doel. Keeper Wiland kon de bal met de hand een halve meter voor het doel uit wegwerken. José Mota lag echter op de loer en kopte de bal direct in doel. Met een 1-1 gelijkstand gingen beide ploegen de rust in.

Na de pauze waren er aanvankelijk weinige interessante acties. Een inworp vanop links bij Viborg. De bal kon ongehinderd richting doel gaan waar José Mota voor Viborg en Martin Andersson van Elfsborg klaar stonden. Die laatste kon de bal wegwerken maar daarop onstond er een opstootje onder beide spelers. Scheidsrechter Brage Sandmoen greep in en gaf beide spelers een standje en een gele kaart. In de 52e minuut kwam de eerste kans uit de tweede helft na een corner van Elfsborg. Anders Svensson met een schot op doel maar de bal ging in het zijnet.
De thuisploeg begon nu meer greep op de wedstrijd te krijgen met enkele kansen waarvan de beste voor Steffen Højer maar de afwerking liet te wensen over. In de 77e minuut kon hij alsnog scoren na een pass van Thomas Poulsen. Het geluk was van korte duur want in slotminuten kwam Elfsborg terug opzetten. Anders Svensson met een prachtkans maar hij schoot recht op keeper Alvbåge. De Zweden bleven aandringen wat resulteerde in een vrije trap vanop links. De bal kwam bij Ishizaki terecht die goed aflegde voor de net ingevallen Denni Avdic. Die knalde de bal hard richting doel waardoor Alvbåge kansloos was.

Viborg: Johan AlvbÃ¥ge, Thomas Andie, Christopher Poulsen, Lasse Kryger (’46 Højer), José Mota (’82 Bjerg), Thomas Poulsen (’70 Rask), Martin Ǻslund, Jakob Glerup, Thomas Frandsen, Robbie Russel, George Popkhadze

IF Elfsborg: Johan Wiland, Johan Karlsson, Martin Andersson, Daniel Alexandersson, Anders Svensson, Samuel Holmén, Daniel Mobæck, Magnus Samuelsson (’82 Bajrami), Markus Falk-Olander, Léandre Griffit (’72 Avdic), Stefan Ishizaki

Doelpunten: Mobæck (’20 ; 1-0), Mota (’25 ; 1-1), Højer (’77 ; 2-1), Avdic (’90 ; 2-2)

Gele kaarten: Mota, Andersson, Bjerg

Scheidsrechter: Brage Sandmoen (NOR)