VÃ¥lerenga al zeker van kwartfinale in Royal League

viki meeuwis

Gisteren werden er vier wedstrijden afgewerkt in de groepsfase van de Royal League. Rosenborg kreeg Helsingborg op bezoek en moest dringend punten beginnen pakken om nog kans te maken op een kwartfinale plaats. Speler Storflor had eerder deze week denigrerende opmerkingen gemaakt over de Royal League. Hij ziet het nut van dit tornooi niet en wil liever niet meer spelen tijdens de winterstop. Die uitlatingen hebben heel wat stof doen opwaaien, ook het feit dat de spelers van Rosenborg duidelijk niet gemotiveerd zijn heeft al kwaad bloed gezet, ook bij hun eigen trainer Tørum. Het was aan de club uit Trondheim om de commotie te bedaren.

SK Brann – OB: 1-1
Brann en Helsingborg hadden vier punten uit twee wedstrijden terwijl Odense al drie behaalde na hun eerste wedstrijd. Het was Christensen van OB die op het half uur voor het eerste doelpunt zorgde. Kim Christensen verschalkte keeper HÃ¥kon Opdal met een elegante lob en bracht zo OB op voorsprong. Twee minuten later kwam de weerwraak via Ardian Gashi. Erik Huseklepp kon zich vrijspelen op links en kon mooi afleggen voor Gashi die prompt de gelijkmaker binnen trapte. Acht minuten in de tweede helft moest Brann met tien man verder toen spits Memelli zijn tweede gele kaart pakte. Een omstreden beslissing van scheidsrechter Martin Hansson, die meende dat Memelli een elleboogstoot uitdeelde, wat niet het geval was. Brann bleef kansen verzamelen maar de bezoekers waren duidelijk de betere ploeg. Tegen het einde van de wedstrijd zette OB nog volop druk maar het zou uiteindelijk 1-1 blijven.

SK Brann: Håkon Opdal,Martin Knudsen, Olafur Ørn Bjarnason, Bjørn Dahl, Cato Guntveit, Helge Haugen, Arnaud Monkam, Erik Huseklepp, Ardian Gashi (‘ Ystaas), Petter Vaagan Moen, Migen Memelli

OB: Anders Lindegaard, Michael Larsen(‘Borre), Anders Møller Christensen, Ulrik Laursen, Søren Jensen, Magne Sturød (’71 Grahn), Mads Timm, Morten Fevang, Peter Nymann (‘Aas), Kim Christensen, Johan Absalonen

Doelpunten: Kim Christensen (’33 ; 0-1), Ardian Gashi (’35; 1-1)

Gele kaarten: Martin Borre, Memelli

Rode kaart: Memelli

Scheidsrechter: Martin Hansson (ZWE)

Toeschouwers: 2.432

Rosenborg BK - Helsingborgs IF:0-0
De Noorse landskampioen heeft vier matchen nodig gehad voor ze erin slaagde om hun eerste punt bijeen te sprokkelen en dan nog via een doelpuntenloos gelijkspel.
Met drie nederlagen op rij en een doelpuntensaldo van 5-11 moest Rosenborg alles uit de kast halen tegen de Zweedse bekerkampioen. Trainer Tørum moest de geblesseerde Iversen en Kvarme missen. De jonge middenvelder Andreas Nordvik kon zo zijn debuut in de eerste ploeg maken. De ploeg uit Tronheim was het meest in balbezit maar slaagde er niet in om doelkansen af te dwingen. De beste kansen waren voor de bezoekers uit Zweden maar de jonge keeper Alexander Lund Hansen speelde een goede wedstrijd en kon zo een nieuwe nederlaag voorkomen. De beste kans voor Helsingborg kwam er op het uur toen Luton Shelton de bal afnam van Nordvik, Lund Hansen kon de bal goed opvangen. In de rebound probeerde Shelton alsnog de bal binnen te werken maar botste tegen een ploegmaat waardoor die kans voorbij ging.

Rosenborg BK: Alexander L. Hansen, Jan Gunnar Solli, Christer Basma, Andreas Nordvik, Mikael Dorsin, Per Ciljan Skjelbred, Vidar Riseth, Alexander Tettey, Karim Essediri, Øyvind Storflor,Jahmir Hyka (‘ 75 Strand)

Helsingborgs IF: Daniel Andersson, Erik Wahlstedt, Andreas Granqvist, Fredrik Björck, Franco Miranda, Robin Kacaniklic (’58 Andersson°, Andreas Jakobsson, McDonald Mariga, Andreas Landgren, Olivier Karekezi, Luton Shelton

Gele kaarten: Olivier Karekezi

Scheidsrechter: Lars Christoffersen (DEN)

Toeschouwers: 4.618

Vålerenga – AIK: 4-2
VÃ¥lerenga won gisteren overtuigend van het Zweedse AIK en wist zo een plaats in de kwartfinale veilig te stellen. Het was de vierde wedstrijd op rij zonder puntenverlies voor de ploeg uit Oslo. Het lijkt wel of de terugkeer naar hun oude stek, het Bislettstadion, de ploeg geluk brengt. Het was Alexander Mathisen die de score opende in de achtste minuut. Zes minuten later kon Miran Burgic de gelijkmaker binnenwerken na een pass van Mats Rubarth. VÃ¥lerenga had duidelijk de overhand in de eerste helft maar bij rust stond het toch slechts 1-1. Een goal van Morten Berre werd afgekeurd wegens offside.
Acht minuten in de tweede helft gaf Jan Derek Sørensen een show ten beste. Een corner van Sørensen kwam terecht bij Wæhler die er via een kopbal 2-1 van maakte. Een paar minuten later kon Sørensen zelf scoren na een pass van de ingevallen Fellah. Nog vijf minuten verder sloeg Sørensen nog eens toe en stond het plots 4-1 voor de thuisploeg. Vålerenga won verdiend en de late goal van Rubarth was er slechts voor de statistieken. De ploeg uit Oslo is al zeker van een plaats in de kwartfinale en leidt in groep drie met tien punten.

VÃ¥lerenga: Øyvind Bolthof, Jarl André Storbæk, Kjetil Wæhler (’63 dos Santos), André Muri, Allan K. Jepsen, Alexander Mathisen, Thomas Holm (’46 Grindheim), Ronny Johnsen (’46 Fellah), Morten Berre, Jan Derek Sørensen, Rune Lange

AIK: Nicklas Bergh, Jimmy Tamandi (’70 Per Karlsson), Daniel Arnefjord, Nicklas Carlsson, Robert Ã…hman-Persson, Pierre Bengtsson, Daniel Tjernström, Mattias Moström (’76 Figueiredo), Daniel Mendes, Mats Rubarth, Miran Burgic (’89 Thorleifsson)

Doelpunten: Alexander Mathisen (‘8 ; 1-0), Miran Burgic (’14; 1-1), Kjetil Wæhler (’52 ; 2-1), Jan Derek Sørensen (’54 ; 3-2), Jan Derek Sørensen (’59 ; 4-2), Mats Rubarth (’70; 4-2)

Gele kaarten: Mats Rubarth

Scheidsrechter: Mikael Svendsen (DEN)

Toeschouwers: 3.269

FC Kopenhagen - Lillestrøm SK: 0-1
Lillestrøm wist ook nu weer te winnen van de Deense landskampioen. Na een intense eerste helft wist Bjørn Helge Riise kort na de pauze het enige doelpunt te scoren. Enkele  minuten ver in de wedstrijd kreeg Helge Riise al een goede kans maar de bal ging net over de dwarslat. In de vijfde minuut kreeg Arild Sundgot een prachtkans via een kopbal maar die ging net naast het doel. Twee minuten later kon Olivier Occean toeslaan maar Nikolaj Hansen wist hem net op tijd te tackelen. Hierna kwam Kopenhagen beter voor de dag. In de tiende minuut kreeg Bergvold de bal toegespeeld via Kvist maar de afwerking liet te wensen over. De volgende kans was voor Lillestrøm. Occean speelde de bal verder naar PÃ¥l Strand maar ook bij zijn doelpoging ging de bal net naast. Op het half uur liet Kvist zich opmerken, hij passeerde de Lillestrøm verdediging maar keeper Heinz Müller wist zijn netten schoon te houden. Beide ploegen gingen met een brilscore de rust in. De tweede helft was amper een paar minuten oud toen het enige doelpunt van de wedstrijd viel. Strand met een afstandsschot, de bal kwam op de paal terecht en daarna bij Helge Riise die op acrobatische wijze de bal in het doel wist te spelen. Na dit doelpunt trokken de bezoekers zich meer terug op de eigen helft en had Kopenhagen moeite om kansen af te dwongen. Het was eigenlijk vooral in stilstaande fases dat de Denen het gevaarlijkst waren. Mads Laudrup (jawel, zoon van Michael Laudrup) met een goede corner die op het hoofd van Brede Hangeland terecht kwam maar de bal kwam mijlen ver naast het doel terecht. Lillestrøm bleef controle over de wedstrijd houden. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd begin keeper Benny Gall een domme fout toen hij de bal opving na een corner en die per ongeluk losliet maar door zijn ervaring kon hij de bal net terugpakken vooraleer de vooruitstormende spitsen van Lillestrøm hem te pakken kregen.

FC København: Benny Gall, Lars Jacobsen (‘Özdogan), Brede Hangeland, Michael Gravgaard, Oscar Wendt, Jeppe Brandrup, Nikolaj Hansen(’55 Qvist), William Kvist, Martin Bergvold, Razak Pimpong (’55 Mats Laudrup), Fredrik Berglund

Lillestrøm SK: Heinz Müller, Dan Anton Johansen, Pål Steffen Andresen, Eirik Bertheussen (’71 Kippe), Shane Stefanutto, Bjørn Helge Riise(84 Winsnes), Espen Søgård, Khaled Mouelhi, Pål Strand, Olivier Occean (’30 Myklebust), Arild Sundgot

Doelpunten: Bjørn Helge Riise (’49 ; 1-0)

Gele kaarten: Bjørn Helge Riise, Pål Strand, Eirik Bertheussen

Scheidsrechter: Martin Ingvarsson (ZWE)

Toeschouwers: 7.147