Analyse Winteranalyses: KV Kortrijk

Winteranalyses: KV Kortrijk
Foto: © SC

Winteranalyses 2006/2007- KV Kortrijk

KV Kortrijk was één van de titelfavorieten bij de start van het seizoen. Een matige start levert echter op dat de titel onmogelijk lijkt te worden na de heenronde. Kortrijk vechtte terug en staat terug op een vierde plaats. Ook in de Beker van België blijven goede prestaties niet uit.

Vorig seizoen greep Kortrijk nipt naast de eindronde. Er moest op de laatste speeldag gewonnen worden van Union, maar Kortrijk speelde gelijk. In het tussenseizoen nam Hein Vanhaezebrouck het roer over van Manu Ferrera. De Kerels werden gerekend bij één van de kanshebbers op de titel voor dit seizoen. Het bestuur had als ambitie de eindronde halen. Voorzitter Allijns liet onlangs nog weten dat Kortrijk zo snel mogelijk in eerste klasse moet geraken. De coach vroeg het bestuur dan ook al enkele keren achter een scorende spits, zonder succes. Aelbrecht, Houzé, Capilla, Velghe en Van de Putte verlieten Kortrijk in het tussenseizoen. Hempte en Jarakovic werden definitief aangetrokken, nadat ze eerder op huurbasis speelden voor de "Veekaa". Peter Mollez werd aangetrokken en moest de concurrentie aangaan met Vandoorne. Achterin kwamen De Ly en Ujkani erbij. Tijdens de heenronde werd ook Nicolas Timmermans aangetrokken. Vincent Provoost moest het centrale middenveld komen versterken en voor de flanken werden Vervaeke en Vermast erbij gehaald. Vermast wordt dit seizoen gehuurd van Zulte Waregem. Sportleider Lorenzo Staelens had dus zeker niet stilgezeten in het tussenseizoen en met dit vernieuwde elftal twijfelde niemand eraan dat Kortrijk zonder problemen in de hoogste regionen zou vertoeven.

In de voorbereiding speelde de tweedeklasser maar liefst elf oefenmatchen, voornamelijk tegen teams uit lagere divisies. De voorbereiding verliep niet zo vlot, maar de laatste oefenmatch tegen FC Brussels, de Memorial Boudewijn Braem, eindigde op een 4-0 zege. Op 20 augustus stond de eerste uitdaging op het programma. Kortrijk moest naar FCN Sint-Niklaas voor de vierde ronde van de Beker van België. Kortrijk werd het jaar voordien door datzelfde Sint-Niklaas al uitgeschakeld in de beker en in de voorbereiding verloor Kortrijk er met 3-0. Dringend tijd dus om iets recht te zetten en Kortrijk won er met 1-3. Nong raakte echter geblesseerd en kon pas op de zevende speeldag van de competitie terug beginnen spelen. Drie dagen na de bekerpartij stond de eerste competitiewedstrijd op het programma. Dat was tegen Union, de ploeg die verhinderde dat Kortrijk het vorige seizoen eindronde zou spelen. Ook nu geraakte rood-wit niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Dan moest Kortrijk naar WS Lauwe voor de vijfde ronde van de Beker en het won er met 0-2. Kortrijk moest het in de volgende ronde opnemen tegen FC Brussels. Ook in de volgende competitiewedstrijd tegen Deinze kon er niet gewonnen worden, men bleef steken op 2-2. Kortrijk won zijn eerste competitiewedstrijd tegen Waasland met 2-1, maar de week erop moest het naar leider Dender en werd er verloren met 2-0. Er volgde een ruime 5-1 zege tegen Dessel, maar in het verre Eupen werd opnieuw gelijkgespeeld. Kortrijk verloor tegen rode lantaarn Tienen met 0-2 en er kon dus al zeker gesproken worden van een matige competitiestart. Met een sterke prestatie in Antwerp leek er beterschap op komst, ondanks die match eindigde op 0-0. In Oostende kon er dan toch worden gewonnen en de week erop kon Kortrijk na verlengingen FC Brussels uit de beker kegelen. Tegen Tubeke ging Kortrijk echter opnieuw onderuit in eigen stadion. Het was dus dringend tijd om zich te herpakken en sindsdien werd er niet meer verloren. Kortrijk ging de winterstop in met nog drie gelijke spelen tegen KV Mechelen, Ronse en KVSK United en met viermaal winst tegen Virton, Waregem, Hamme en Leuven.

Zo staat Kortrijk aan de winterstop op een vierde plaats, maar moet het al vijftien punten achtervolgen op leider Dender, tien punten op de tweede Antwerp en op vier punten van de derde Mechelen. De sterkhouder in de heenronde was zonder enige twijfel Vincent Provoost. De ex-speler van Club Brugge toonde meermaals zijn kwaliteiten. Voorin verliep het veel stroever; Landu Tubi miste ontelbare reuzekansen. Gelukkig was er Nicolas Gezelle die een tijdje de Kortrijkse topschutter was met zijn zes doelpunten. Ondertussen is die fakkel overgenomen door Jarakovic, onder andere dankzij enkele vrije trappen en penalty's. Het beterde echter toen Nong terugkwam uit blessure. Met Mollez en Vandoorne stond Vanhaezebrouck voor een moeilijke keuze. Hij had twee evenwaardige keepers en koos voor Vandoorne om het seizoen te starten. Sinds de achtste speeldag is het Mollez die het doel verdedigt.

Het lijkt er niet op dat er nog versterking zal komen in de winterstop. Ondanks Vanhaezebrouck graag een bredere kern zou hebben -voornamelijk een extra spits-, is de kans klein dat er nog een speler zal worden aangetrokken. De coach krijgt het er niet makkelijker op, want het bestuur liet hem weten dat hij elke week twee -21-jarigen op het scheidsrechtersblad moet plaatsen. Anders krijgt de club een boete van 375 euro per speler en het bestuur wil deze boetes niet meer betalen. Vanhaezebrouck kan dus enkel Ujkani en Gezelle daarvoor inzetten, waardoor ervaren spelers als Hempte en De Ly mogelijk enkele keren uit de selectie zullen vallen. Een andere jonge speler verliet de ploeg daarentegen al in de winterstop. Tim Claerhout speelt nu voor Wielsbeke. De eerstvolgende uitdaging voor KV Kortrijk is zondag 14 januari voor de 1/8ste finales tegen Sint-Truiden. Op 21 januari hervat Kortrijk de competitie tegen Deinze.

    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties