Standard kocht z'n titel 25 jaar geleden

Thomas Dubois
| 0 reacties
Standard kocht z'n titel 25 jaar geleden
Foto: © SC

Standard Luik heeft zich vanavond geplaatst voor de finale van de beker van België in het voetbal. Zij spelen later op de maand de eindstrijd op de Heizel in Brussel tegen Club Brugge. De ‘rouches’ kwamen precies 25 jaar geleden ook in het nieuws. Zij het iets minder positief. Man-oeuvre.be blikt terug…
 
Omkoping in het voetbal is van alle tijden. Iedereen herinnert zich nog de Chinese zakenman Zheyun Ye. Hij terroriseerde het Belgische voetbal vorig seizoen. Er werd toen zwaar ingezet op enkele Belgische wedstrijden. Vooral La Louvière, Lierse en Bergen werden genoemd. Het onderzoek naar zijn daden loopt trouwens nog steeds. Het blijft wachten op de uitspraak, al lijkt het er sterk op dat veel in de doofpot is verdwenen.
 
Dreamteam
25 jaar geleden had Standard een erg goede ploeg. Eric Gerets was één van de belangrijkste spelers en de onbetwiste aanvoerder in de vurige stede. Maar ook Jos Daerden, Walter Meeuws, Michel Preud’homme en Simon Tahamata maakten deel uit van deze wel erg sterke kern. Aan het hoofd van het team stond wijlen Raymond Goethals, waarschijnlijk de meest charismatische en beste trainer die België ooit gekend heeft.
 
Standard leek op weg naar de titel en de enige overgebleven concurrent op die laatste speeldag was Anderlecht. In dat laatste duel namen de rouches het thuis op tegen Thor Waterschei, de ploeg die later zou fuseren met FC Winterslag tot Racing Genk, en een haalbare tegenstander leek. Standard telde twee punten voorsprong op paars-wit. Men had dus aan een punt genoeg tegen de Limburgers.
 
Guy Bellemans, toenmalig onderzoeksrechter, was al een tijdje een strijd bezig om het zwarte geld uit het Belgisch voetbal te bannen. Ook Standard werd in 1984 doorgelicht en wat hij toen ontdekte was een regelrechte omkoopzaak. Wat was er nu gebeurd?
 
‘Aanmoedigingspremie’
Trainer Raymond Goethals was er niet echt gerust op en zou sommige van zijn spelers hebben aangemoedigd om hun winstpremies af te staan aan de spelers van Waterschei. Bellemans ontdekte dat negen spelers dit ook effectief hadden gedaan. Spilfiguur was Eric Gerets. Hij maakte het geld (ruim 400.000 belgische frank) over aan Waterschei-speler Roland Janssen. Niet toevallig een goede vriend van De Leeuw. Het geld werd verdeeld onder de veertien spelers die de match tegen Standard betwistten. Een wedstrijd die overigens met 3-1 werd gewonnen door Standard.
 
Standard dus kampioen. Het zou de zevende en voorlopig laatste titel zijn. De controlecommissie van de Belgische voetbalbond bestrafte alle betrokken spelers met forse schorsingen. Toenmalig voorzitter van Standard, Roger Petit, werd zelfs van de bondslijsten geschrapt. Raymond Goethals kreeg twee jaar schorsing. Gerets moest 16 maanden langs de kant blijven. Acht andere spelers van Standard kregen negen maand schorsing. De spelers van Thor Waterschei moesten hun 30.000 frank teruggeven en sommigen van hen kregen ook schorsingen.
 
Sinds die zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Standard en het Belgische voetbal heeft Standard nog maar één prijs gepakt. In 1993 won Standard de finale van de beker tegen Charleroi. Misschien wint Standard later deze maand wel nog eens een beker. Maar dan nog blijft het naar de normen van een topploeg een karig palmares.
 
Auteur: Stijn Sinnaeve
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties