Profliga bekijkt revolutionair plan Wijnants

Kristof Blomme
| 0 reacties
Profliga bekijkt revolutionair plan Wijnants
Foto: © SC

Vandaag bekijkt de Profliga het revolutionaire plan van Herman Wijnants. De manager van Westerlo wil binnen twee jaar een eerste klasse met slechts twaalf clubs. 

Herman Wijnants heeft bij de profliga een plan ingediend om de competitie te hervormen. Hoe gaat het precies in zijn werk? Er zou een Liga A en een Liga B gecreëerd worden. Die opsplitsing zou kunnen gebeuren op basis van de laatste drie of vijf seizoenen. Voor de winterstop spelen de ploegen uit de Liga A heen- en terugwedstrijden tegen elkaar. De ploegen uit de Liga B doen hetzelfde. Na de winterstop zouden de eerste acht ploegen uit de Liga A elkaar opnieuw ontmoeten in heen- en terugwedstrijden. Op die manier zouden de Europese tickets verdeeld worden. De laatste vier uit de Liga A en de eerste vier uit de Liga B spelen een competitie voor een plaats in de Liga A. De laatste acht uit de Liga B zouden spelen om de degradatie te ontlopen. Op die manier zouden alle ploegen 36 matchen per seizoen spelen.

Volgens Herman Wijnants heeft het systeem voordelen voor iedereen. De topclubs spelen per seizoen vier keer tegen elkaar, wat leidt tot grotere recettes en meer eetgasten. Ook voor de kleine clubs zijn er echter voordelen. De TV-gelden worden nog steeds verdeeld zoals vandaag. De eerste zes uit de Liga B krijgen dus ook nog TV-gelden, waardoor een eventuele degradatie geen financiële ramp betekent. De laatste zes uit de Liga B zouden ook nog een solidariteitsbijdrage van ongeveer 350.000 euro ontvangen. De televisiemaatschappijen zouden bovendien zeer geïnteresseerd zijn in het voorstel. Wijnants hoopt dan ook dat er dubbel zoveel zou betaald worden voor de TV-rechten. 

Vandaag wordt er allicht nog niet gestemd over het voorstel, want er zijn nog een aantal knelpunten. Voor de reeksindeling zou er bijvoorbeeld nog een soort overgangsseizoen kunnen komen. De onpare posities in de stand volgend seizoen zouden dan voorlopig in Liga A worden ondergebracht, terwijl de pare positie in Liga B zouden moeten spelen. De eerste vier in elke reeks zouden dan om de titel strijden en het jaar nadien zeker deel uitmaken van Liga A. Ook moet nog beslist worden of de punten van voor de winterstop behouden blijven. Wijnants moet twee derde van de clubs kunnen overtuigen van zijn plannen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties