Analyse Wil het echte Sint Truiden terug opstaan?

Yves Dekoning
| 0 reacties
Wil het echte Sint Truiden terug opstaan?
Foto: © SC

Sint Truiden moest dit seizoen alweer vechten tegen de degradatie. Niet dat de ploeg op enig moment echt in de degradatiezone verzeilde, maar het liep nooit echt lekker en de dreiging bleef spoken. Na een turbulent seizoen vol trainerswissels en ruzies op bestuursvlak eindigen de Kanaries op een ontgoochelende vijftiende stek. Ze tellen wel negen punten meer dan Lierse, maar van de trots van Haspengouw verwacht je toch meer. Enkele keren leken ze uit het dal te kruipen, maar dan liep het toch telkens weer fout. De fanatieke supporters verdienen beter.


De trainerscarroussel

De Kanaries begonnen aan het seizoen met Thomas Caers (foto links) als stuurman. Deze bracht mooi voetbal, maar het liep al te vaak net fout. Het openingsduel tegen Anderlecht was tekenend voor de rest van het seizoen. STVV stond lang voor, maar een owngoal en twee keer Mémé Tchité in de slotminuten zorgden voor de 2-4 nederlaag. Caers bleef de fans plezieren met aantrekkelijk voetbal, maar er volgden onvoldoende punten. Op de elfde speeldag ging STVV voor het eerst zwaar onderuit, 3-0 in Zulte-Waregem. Caers hield de eer aan zichzelf en zette een stap opzij.

Peter Voets
mocht de leiding overnemen en startte met een vlotte zege tegen Lierse (4-0). Hij haalde zelfs negen op negen na overwinningen in Standard (1-2) en thuis tegen Cercle Brugge (2-0). Met acht doelpunten voor, één tegen en een straffe zege op Sclessin leken de Kanaries in vliegende vlucht vertrokken, maar toen maakte het bestuur een grote fout. Voets moest de fakkel terug afstaan.

Deze werd gretig aangenomen door Henk Houwaart (foto rechts). De Nederlander kon nog enkele weken teren op het elan van Voets waardoor de Truienaars opklommen naar de elfde plaats en zelfs uitzicht kregen op positie zeven. De trein stond op de rails en we verwachtten dan ook een schitterende terugronde. De motor begon echter weer te sputteren en Houwaart kreeg ruzie met enkele bestuursleden. 

De trainer leefde een tijdje op voet van oorlog met François Laureyssen. De sportieve raadgever van voorzitter Roland Dûchatelet en de Nederlandse coach vochten in de media een kleine oorlog uit nadat deze zware kritiek had geuit op Houwaart. Deze dreigde met een vertrek, maar verkoos dan toch te blijven. Op 3 april moest de 61-jarige coach dan toch zijn spullen bijeenrapen.

Voets moest STVV in eerste houden en kreeg daarvoor de assistentie van Valère Billen. Het duo voelde, net als de hele spelersgroep, de degradatiedruk op hun schouders wegen. Maar ze slaagden er in de Kanaries in eerste klasse te houden. 


De spelersgroep

De sfeer bij de spelers was altijd optimaal. Onder Caers bleef het vertrouwen ook groot, maar onder Houwaart veranderde de speelstijl. Maandenlang strijden tegen degradatie laat altijd zijn sporen na. 

De keeperskwestie leverde voldoende stof tot discussie op. Bart Deelkens begon het seizoen als absolute nummer één, maar Franck Boeckx (foto rechts) kreeg zijn kans en greep ze. Na enkele verwarrende weken kreeg de 20-jarige Boeckx het vertrouwen van de coach. 

STVV hing voor de doelpunten veel te fel af van Peter Van Houdt. De ervaren goalgetter scoorde tien keer dit seizoen, maar miste een aantal matchen wegens blessures. Ook Rocky Peeters en Marc Hendrikx werden afgeremd door blessureleed.  

De meeste spelers kenden een seizoen van ups en downs, maar er waren toch enkelen die duidelijk toonden dat ze meer in hun mars hebben dan tegen degradatie vechten. Jeroen Simaeys versierde zelfs een transfer naar Club Brugge. Landry Mulemo en Vilmos Vanczak zijn zeker aanwinsten voor de defensie. Asanda Sishuba, Henri Muyaneza en Cephas Cimedza bezitten talent, maar zijn nog te wisselvallig.


Wie brengt de toekomst?

Guy Mangelschots heeft STVV drie keer van de ondergang gered, maar nu neemt hij definitief ontslag als technisch directeur. Hij blijft wel beschikbaar om de club te helpen indien nodig. Mangelschots heeft er in totaal twintig jaar dienst opzitten. 

Volgend seizoen zal aanvangen onder leiding van Billen. Na zijn ontslag bij Ujpest Dosza in januari ging hij al aan de slag bij STVV. Hij zal worden bijgestaan door Voets en Eddy Raymaekers. Dit trio moet de Kanaries eindelijk terug een goed seizoen bezorgen. Sint Truiden heeft nu eindelijk terug stabiliteit nodig. Staaien moet terug bruisen van de energie. Iedereen moet aan hetzelfde zeel trekken en vechten voor de club. Daarom was het belangrijk dat er geen externe trainer werd aangetrokken. Hopelijk heeft voorzitter Dûchatelet nu door dat STVV zijn Haspengouwse ziel moet houden.

Sint Truiden zal het volgend seizoen moeten doen zonder Simaeys (Club Brugge) en zou ook Mulemo zien vertrekken. De jonge verdediger werd geleend van Standard, dat hem volgend seizoen misschien zelf kan gebruiken. Muyaneza verlaat de Kanaries voor FC Dender. De kans is groot dat er nog enkele sterkhouders de club gaan verlaten. Dat betekent dat STVV dringend nood heeft aan vers bloed.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties