Analyse Bergen: Meer dan behoorlijk seizoen

Philippe Crols
| 0 reacties
Bergen: Meer dan behoorlijk seizoen
Foto: © SC

Bergen promoveerde vorig seizoen naar de eerste klasse. Enkele mensen stelden zich de vraag of ‘L’Albert’ wel over voldoende middelen beschikte om zich te handhaven. Het antwoord was duidelijk van de Henegouwers: Bergen eindigde op de negende plaats.

De thuisreputatie van Bergen

Bergen verloor in de heenronde drie van zijn acht thuiswedstrijden. Daar waren twee derby-nederlagen bij (tegen Charleroi en Standard) en een nederlaag tegen Gent. Niet van de minste ploegen dus die kwamen zegevieren in het Stade Tondreau. Bergen wist zich wel makkelijk te handhaven in de middenmoot. Het pakte op verplaatsing in de heenronde een zege op het veld van Lokeren en graaide in Jan Breydel tegen Club ook een puntje mee. Vanaf midden oktober draaide het plots vierkant. Een 5-1-nederlaag tegen Genk leidde een 2 op 21 in. Coach Riga stond dus onder druk. Thuiswinst in het zespuntenduel tegen Beveren zorgde voor soelaas.

Bergen bouwde in de tweede ronde een heuse thuisreputatie op. Het speelde negen thuiswedstrijden en won er zeven. Grote ploegen als Genk, Club en Anderlecht werden geklopt. De nederlaag van Genk in Bergen was meteen ook het hoogtepunt van het seizoen. Genk, dat toen nog leider was, ging met maar liefst 5-0 terug naar Limburg. Op verplaatsing deden de mannen van Riga het iets minder. Enkel op bezoek bij Zulte Waregem werd er gewonnen. Dat maakte echter weinig uit voor Bergen, want het team zou uiteindelijk knap op de negende plaats eindigen.

Dahmane is ontdekking van seizoen

Revelatie: Mohammed Dahmane: Voor het begin van het seizoen was hij totaal onbekend. Nu is hij gegeerd door Gent, Club, Standard en Genk. De spits van Bergen scoorde dit seizoen tien keer.

Ontgoocheling: Wamberto: Hij kwam in Henegouwen nauwelijks aan spelen toe. In ongeveer 900 minuten slaagde hij erin twee keer te scoren. Vooral naar het einde van het seizoen leek trainer Riga niet meer op hem te rekenen.

Bergen was dit seizoen vooral thuis heel sterk. Slechts drie nederlagen werden er genoteerd. Bovendien kwamen er zeges tegen Anderlecht, Club en Genk. Die gaven het seizoen kleur. Door die goede thuisreputatie kwam Bergen niet in degradatiegevaar, want buitenshuis pakten de Henegouwers slechts tien punten.

Prognose: Bergen moet proberen om zijn kern te behouden. Als smaakmakers als Dahmane echter andere oorden gaan opzoeken moet er gericht aangekocht worden. Het blijft echter altijd wel lastig om als team op bezoek bij Bergen te gaan spelen. Wij van Voetbalkrant denken dan ook dat als Bergen niet leegloopt, het volgend seizoen niet zal degraderen.

 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties