Analyse Toen waren ze nog met drie

Thomas Dubois
Toen waren ze nog met drie

Club Brugge, AA Gent en Standard. Ze zijn nog met drie die het maximum van de punten hebben na drie wedstrijden. Westerlo en Anderlecht leden hun eerste puntenverlies van het seizoen. Dat betekende groot feest voor Dender, want zij haalden hun eerste punt in eerste klasse door een verdiend gelijkspel tegen de landskampioen. Westerlo verloor van Zulte Waregem dat ook z’n eerste punten van het seizoen pakte. Genk kon opnieuw niet winnen, dit keer tegen Roeselare. Sint-Truiden verloor van Club en Brussels van Gent, zo hebben beide ploegen als enige nog geen enkel punt.

Club Brugge kreeg vrijdagavond de kans om de druk bij de andere ploegen te leggen die later in het weekend in actie kwamen. Het deed dat voortreffelijk door met 3-2 te winnen van Sint-Truiden. Al ging dat niet van een leien dakje, vooral in de eerste helft voetbalde STVV goed mee. Club kwam op voorsprong, maar de Brugse verdediging gaf daarna twee doelpunten in cadeauverpakking weg. Na de rust toonde Club een ander gelaat, het pakte uit met het typische Brugse werkvoetbal en dat leverde nog twee doelpunten op, Geraerts maakte gelijk en Leko zorgde op strafschop voor de 3-2. STVV kon daar enkel maar afbraakvoetbal tegenover plaatsen.

Anderlecht had maar één opdracht zaterdag in de vooravond: winnen. Het moest dat proberen op het veld van nieuwkomer in eerste klasse Dender dat op dat moment nog puntenloos was. Dat leek Anderlecht goed te lukken want na een kwartier stond het al 0-2. Dender vocht zich echter terug – met hulp van wat paars-witte nonchalance. Nog voor de rust maakte Dender gelijk dankzij doelpunten van Munyaneza en De Storme. In de tweede helft ging Dender vol vertrouwen verder. Het kreeg nog enkele kansjes, maar kon niet meer scoren. Ook Anderlecht kon niet meer scoren, voor Anderlecht het eerste puntenverlies van het seizoen.

Een andere koploper na twee speeldagen was Westerlo. Zij moesten op bezoek bij Zulte Waregem dat nog geen enkel punt had voor de wedstrijd. Westerlo begon het best aan de wedstrijd, dat resulteerde ook in enkele kansen. Na 20 minuten kreeg Westerlo echter het deksel op de neus, Matthys was vlugger op de bal dan Vanaudenaerde en kon het leer tegen de netten trappen. Westerlo probeerde daarna nog de drukken, scoren lukte niet meer waardoor Essevee z’n eerste driepunter van het seizoen beet heeft, voor Ceulemans en co is dit het eerste verlies.

Wie dan wel z’n derde wedstrijd op rij kon winnen was AA Gent. De troepen van Trond Sollied waren de betere van Brussels, maar konden pas na 69 minuten een eerste keer scoren. Gregoire trapte een vrij trap enig mooi binnen. Kort voor affluiten kreeg Culek van Brussels dé kans op de gelijkmaker, z’n schot spatte uiteen op de paal. Aan de overkant zorgde Moia vervolgens voor de 0-2 na een knappe individuele actie. Brussels blijft achter met nul punten, Gent staat zo aan kop.

Ook Moeskroen miste z’n start niet. Na drie speeldagen staat het op een mooie zesde plaats met zes punten. Op Le Canonier won Moeskroen zaterdagavond met 3-1 de Waalse derby van Bergen. Moeskroen liep uit tot 2-0 dankzij onder meer doelpunten van Tomou en Custovic. Daarna mocht de thuisploeg een uur lang met tien verder na een tweede gele kaart voor Sapina. De penalty na de fout van Sapina in de zestien werd door Dalmat feilloos binnengetrapt. Bergen ging op zoek naar de gelijkmaker, die kwam er niet en het was Coto die voor de bevrijding zorgde enkele minuten voor tijd, 3-1.

Twee wedstrijden eindigden zaterdagavond op een scoreloos gelijkspel. Genk blijft in een negatieve spiraal en kon ook tegen Roeselare niet winnen. Elke ploeg nam een helft voor z’n rekening, maar het was Roeselare dat het meest aanspraak kon maken op een overwinning, scheidsrechter Vervecken zag een duidelijke strafschop niet. Lokeren – Germinal Beerschot was een maat voor niks, daar waar Germinal Beerschot in de eerste helft nog enkele kansjes kreeg, bleef het in de tweede helft beperkt tot een kansje voor elke ploeg. Een match om vlug te vergeten.

Charleroi pakte op deze derde speeldag z'n eerste driepunter. Mechelen was de tegenstander van dienst en die acteerden niet zo slecht. Integendeel, doelman Laquait van Charleroi moest enkele keren gevat tussenkomen. Af en toe kon Charleroi wel dreigen, maar meer dan dat was het niet. De wedstrijd leek te eindigen op 0-0 tot doelman Adamovic met een slechte uittrap uitpakte. Akpala nam het geschenk met plezier aan en scoorde de 1-0.

Standard mocht tegen Cercle de speeldag afsluiten en proberen om samen met Gent en Club aan kop te komen. Dat lukte vrij makkelijk, Standard kwam vrij vlug 2-0 voor en Cercle kon weinig terugdoen tot het moment Iachtchouk uit het niets de bal in de winkelhaak knalde. Standard liet zich niet van slag brengen en nog voor de rust bracht Mbokani met z’n tweede van de avond Standard op 3-1. In de tweede helft legde Witsel de 4-1 eindstand vast. Standard wint zo voor de derde keer op rij vrij overtuigend en nestelt zich zo aan de kop.