Column: speeldag 9 - degradatie

Greg Docx
| 0 reacties
Column: speeldag 9 - degradatie
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De voorbije weken hebben we meer dan genoeg aandacht besteed aan het falen van onze topclubs. Veel is er niet veranderd dit weekend, alleen in die mate dat het alleen landskampioen Anderlecht was dat bovenin niet kon winnen. Het is nu zelfs al voorbijgestoken door, jawel, Club én Cercle Brugge en het moet zelfs Moeskroen naast zich dulden. Dat lijkt ons voorlopig een kleine afgang te zijn. Het is niet voor niets de slechtste seizoensstart voor Paars-wit in tien jaar tijd.

Maar het wordt eigenlijk hoog tijd om onderin het klassement eens te gaan kijken. De laatste 5 ploegen zijn Sint-Truiden, KV Mechelen, Dender, Brussels en Bergen. Van een echte verrassing kunnen we daar niet spreken, tenzij Bergen. Dender werd door vele analysten en kenners al voor het seizoen beschouwd als grootste degradatiekandidaat. Echt veel heeft de promovendus daar nog niet aan gedaan om het tegendeel te bewijzen. Een 'stuntpunt' zowaar tegen Anderlecht en een zege tegen rode lantaarn Sint-Truiden zijn tot nu toe de schamele hoogtepunten na negen speeldagen. Al had het treffen met KV Mechelen ook anders kunnen uitdraaien.

Over Sint-Truiden valt nóg minder positiefs te vertellen. Voor hen is het ene punt tegen leider Standard een hoogtepuntje, met de nadruk op het verkleinend achtervoegsel. Sint-Truiden slikte al twintig doelpunten en heeft de slechtste aanval (samen met Brussels) en met voorsprong de slechtste verdediging. Ook Sint-Truiden kreeg niet altijd wat het verdiende: tegen Club Brugge en Standard zat er meer in, ook tegen Genk was het eerste kwartier meer dan behoorlijk. Over de verdediging kan men niet streng genoeg zijn: telkens uitgespeeld als miniemen die het in hun broek doen als ze een paar aanvallers langs alle kanten zien opdoemen. Stijn Vreven gebruikte het juiste woord: mietjes.

KV Mechelen staat op de voorlaatste plaats, vanaf dit seizoen opnieuw een rechtsstreekse degradatieplaats, het is voor KV te hopen dat ze dat al weten en niet speculeren op alweer een eindronde. Nog niet één overwinning staat er op de teller van geel-rood. Nochtans werd voorspeld dat KV een vrij zorgeloos seizoen zou doormaken in de buik van het klassement. De eerste wedstrijden leek dat ook nog te kloppen: nipt verlies tegen Anderlecht, een punt tegen Club Brugge en een vrij fris voetballende jonge ploeg. Maar de laatste wedstrijden loopt het niet meer zo vlot en hebben we de indruk dat de groep nu al vermoeid is. Mentaal misschien ook doordat die eerste zege maar op zich laat wachten. Deze kern zou wel eens de tol van de onervarenheid kunnen betalen op het einde van het seizoen. Dat andere Mechelen, Racing, staat aan de leiding in derde klasse. Wie weet is er volgend jaar een Mechelse derby in tweede.

Ook Brussels is nog lang niet uit de zorgen. Gisteren tegen Club Brugge was het alweer ontzettend zwak. Pas na de 0-3 kan Brussels even dreigen, maar veelal door het feit dat Club Brugge het na de zware midweekwedstrijd toeliet. Brussels bengelt al seizoenen achteraan en wist zich telkens te redden. Trainer Cartier staat onder zware druk van zijn voorzitter, geen gemakkelijke mens. Brussels haalde wel zes op zes op speeldagen zeven en acht. We waren veeleer verrast dat trainer Cartier toen nog op de bank zat, want scoren was er niet veel bij voor de Brusselaars, en zonder doelpunten kan je niet winnen.

Tenslotte blijft er nog Bergen over. Vorig jaar mooi in de subtop geëindigd met ook een paar knappe overwinningen tegen onder andere Racing Genk (5-0) en Anderlecht (3-1), dat weliswaar al kampioen was. Wij zouden dan ook verbaasd zijn dat dit Bergen zou degraderen. Het weet bij momenten goed combinatievoetbal op de mat te brengen en het heeft ook dreigende spitsen en een solide verdediging. Bergen staat volgens ons onder zijn waarde geklasseerd en komt er wel weer bovenop.

De conclusie luidt dat Sint-Truiden wel eens een vogel voor de kat zou kunnen zijn, het Lierse-scenario van vorig seizoen. De tweede degradatieplaats schrijven we toe aan Brussels, waar de kern gewoon te licht weegt om zich te kunnen handhaven. De onderlinge duels tussen de degradatiekandidaten zullen beslissend worden over wie volgend seizoen een retourticketje krijgt. Het zouden alvast twee derby's minder zijn, daar zullen ze in Brussel en Limburg bij de grote 'broers' alvast niet al te rouwig om zijn. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties