Kompany doet wat Dembele niet lukt

Steurbaut Kersten

Vincent Kompany heeft zich in Brann Bergen – Hamburger SV tot matchwinnaar gekroond. Moussa Dembele deed dat net niet met AZ tegen Zenith Sint-Petersburg.

Een uur lang moest Hamburg vechten vooraleer het tot scoren kwam tegen de stoere vikings van Brann Bergen, die Club Brugge uit de poulefase hielden. Het was uiteindelijk Vincent Kompany die Hakon Opdal wist te verschalken. De Noorse doelman onderscheidde zich eerder op talloze Duitse pogingen en ook Vincent Kompany probeerde tot tweemaal toe de score te openen. Tevergeefs, maar bij zijn derde poging was het dan toch raak. Hamburg ging op zoek naar een tweede treffer en meer zekerheid, maar Opdal weigerde zich opnieuw gewonnen te geven. Het bleef 0-1 voor Hamburg, dat in groep D de leiding deelt met Basel dat in eigen huis met 1-0 won van Rennes.

Speelminuten voor Vanden Borre
In Sint-Petersburg kroonde Moussa Dembele zich ei zo na tot matchwinnaar, maar de AZ-aanvaller zag in de slotfase zijn kopbal van de lijn gekeerd door Kamil Contofalsky. De overwinning zou echter niet verdiend geweest zijn voor de Nederlanders. AZ begon nochtans goed aan de wedstrijd en kwam na twintig minuten op voorsprong via Ari, maar zag Sint-Petersburg voor rust terug op gelijke hoogte komen. Anatoliy Tymoschuk zette feilloos een strafschop na een fout van Kew Jaliens op Andrei Arshavin. Zenit drukte in de tweede helft door, maar kwam niet meer tot scoren. Dat was geen probleem voor Everton dat met 3-1 won van het Griekse Larissa.

Bij Fiorentina mocht Anthony Vanden Borre nog eens opdraven. De ex-speler van Anderlecht viel na een uur in tegen Villarreal, maar kon niet vermijden dat de Spanjaarden in de slotfase nog gelijk maakten. Ook de andere wedstrijd in groep C, Elfsborg – AEK Athene, eindigde op een gelijkspel.

Ex-spits La Louvière aan het kanon
In groep B is Panathinaikos goed van start gegaan. De Grieken stuurden Aberdeen met zware 3-0 cijfers terug naar Schotland. In Rusland zorgden Lokomotiv Moskou en Atlético Madrid voor spektakel door 3-3 gelijk te spelen. Peter Odemwinigie scoorde twee keer voor Lokomotiv.

Leverkusen en Grashoppers Zürich delen de leiding in groep E na zeges tegen respectievelijk Toulouse en Sparta Praag. In groep F slaagde alleen Bayern München erin om te winnen, al was dat niet zonder moeite. Miroslav Klose bezorgde de Duitsers pas in de 94ste minuut de 2-3 overwinning tegen Rode Ster Belgrado. Bolton en Braga hielden elkaar in evenwicht.

Helsingborgs en Panionios deden het zelfde in groep H. Bordeaux slaagde er wel in om voor eigen volk de drie punten te pakken tegen Galatasaray. Chamakh zorgde net voorbij het uur voor de winnende treffer. [AN]