Analyse Lokeren: 'Het geheel is klaar, nu de rest'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Lokeren: 'Het geheel is klaar, nu de rest'
Foto: © SC

* VOORAF KSC Lokeren Oost-Vlaanderen zoals de volledige naam luidt, heeft zijn thuisbasis in het Daknamstadion in Lokeren. De club heeft als stamnummer 282 en de clubkleuren zijn wit-geel-zwart.

In oktober 2006 werd de toenmalige trainer, Ariël Jacobs, ontslagen. Assistent-trainer Rudi Cossey nam over tot Lokeren begin december de terugkeer van Slavoljub Muslin bekend maakte. Muslin was echter niet de wonderdokter van weleer en dus was de Serviër al snel weer vertrokken. Na een echte soap weekte Lambrecht dan toch Georges Leekens los bij AA Gent, volgens hem de meest aangewezen crisismanager. Leekens moest niet enkel zijn eigen gedeukte imago oppoetsen, maar ook dat van de Wase club die vorig seizoen zeer ondermaats presteerde.


* DE VERWACHTINGEN

De verwachtingen waren dit seizoen heel duidelijk. Het moest veel beter gaan dan afgelopen seizoen. Toen eindigde de club na een teleurstellend seizoen op de zestiende plaats met 30 punten. Voor de ommekeer moest Georges Leekens zorgen. Hij kreeg ook nog de extra steun van de volgende nieuwkomers: Barry Boubacar Copa (Beveren), Boban Jancevski (Renova Cepchishte), Tshinyama Tshilola Tiko (Ajax Cape Town), Mario Carevic (VfB Stuttgart), Nebojsa Pavlovic (AA Gent) en Mario Andic (Lierse). Kreeg Leekens de Wase club opnieuw op de rails?


* DE COMPETITIESTART

Lokeren kende een goede seizoensstart. Het was duidelijk dat Georges Leekens opnieuw voor een hechte groep had gezorgd. Op de eerste speeldag pakte Lokeren al meteen de drie punten. Het versloeg Sint-Truiden op Daknam met 2-1. De tweede wedstrijd was meteen een topper, maar Lokeren moest in de slotfase alsnog de drie punten aan landskampioen Anderlecht laten.

Ook op de volgende speeldagen stonden er enkele toppers op het programma. Zowel tegen Germinal Beerschot als tegen Club Brugge hield Lokeren goed stand, maar verder dan een gelijkspel kwam het niet. Het won ondertussen wel tegen Bergen en KV Mechelen. Op 29 september leed Lokeren zijn eerste en enige thuisnederlaag van de heenronde. FC Brussels won verrassend met het kleinste verschil van Lokeren.

De Wase club herpakte zich goed met een zeven op negen tegen Dender, Charleroi en Zulte Waregem. Toch moet het gezegd worden dat het spelpeil niet altijd even goed was. De ploeg van Georges Leekens moet het van een sterk geheel hebben, want doelpunten maken bleek geen simpele opdracht.

De laatste wedstrijden van de heenronde ging het wat minder voor Lokeren. Het zakte verder weg in het klassement na nederlagen tegen Standard en Gent en de gelijke spelen tegen Cercle Brugge, Westerlo en Genk. In de laatste zes wedstrijden werd er niet meer gewonnen. De laatste speeldag van het seizoen kwam Lokeren niet meer aan de bak. De partij tegen Roeselare werd afgelast na het slechte en vooral koude weer.

In de Beker van België is het nog koffiedik kijken of Lokeren in de volgende ronde mag aantreden. Op zeven januari zal er een beslissing vallen. Lokeren won van Red Star Waasland in de Beker met 1-0, maar had geen vier namen van in ons land opgeleide spelers op het scheidsrechtersblad staan. Lokeren vecht de uitspraak aan omdat dit reglement enkel voor competitiewedstrijden zou gelden en niet voor bekerwedstrijden. Afwachten dus wie het tegen Anderlecht mag opnemen, al maakt Lokeren waarschijnlijk niet veel kans.

* TOPPERS EN FLOPPERS

Bij de toppers van Lokeren mogen we zeker doelman Barry Boubacar Copa rekenen. De goalie die overkwam van rivaal SK Beveren slikte weinig doelpunten en hield zijn club meermaals recht met enkele uitstekende reddingen. Enkel in de wedstrijd tegen AA Gent moest de Ivoriaan zich vier keer gewonnen geven. Vooraan heeft Lokeren wel een probleem. De topschutter van de club heeft amper vier doelpunten achter zijn naam staan. Tambwe is de ‘goalgetter’ van Lokeren, maar ook de club beseft dat vier treffers te weinig zijn voor een topschutter op het einde van de heenronde. Ook de aankopen bleken niet allemaal even rendabel. Zo kwamen verschillende nieuwkomers nauwelijks aan de aftrap bij de eersteklasser. Vooral de als topschutter aangekondigde Boban Jancevski bakte er niets van en scoorde geen enkele keer.

* HOE MOET HET VERDER

Lokeren doet het dit seizoen niet onaardig. Op uitzondering van de laatste wedstrijden pakte Lokeren behoorlijk wat punten. Het is duidelijk dat Georges Leekens opnieuw voor een geheel heeft gezorgd. Toch is voorzitter Roger Lambrecht niet helemaal tevreden. Het spelpeil moet beter en het voetbal op Daknam moet vooral aantrekkelijker worden. Of de club in de terugronde meer treffers zal maken valt nog af te wachten. Omar Golan, een Israëlische international, zal voor het verschil moeten zorgen. Hij werd tijdens de winterstop binnengehaald. Ook Veldin Muharemovic, Genk-killer, geldt als een talent in eigen land en rasechte Gentenaar Frédéric Dupré staat bekend als een echte vechter.

* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

De resultaten van Lokeren zijn behoorlijk goed te noemen, maar het geleverde spel was meermaals om van in het slaap te vallen. Georges Leekens wou eerst een ploeg op het veld zien staan, om dan aantrekkelijk voetbal te kunnen brengen. Het eerste is ondertussen gelukt, maar slaagt de oefenmeester er ook in om Lokeren opnieuw leuk en aanvallend voetbal te laten brengen? Met de op zijn aandringen aangetrokken spelers heeft de ex-bondscoach geen excuses meer.

* Score Heenronde: 6,5/10
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties