Mogi Bayat steunt scheidsrechters financieel

Nico Wieme
| 0 reacties
Mogi Bayat steunt scheidsrechters financieel
Foto: © SC

Zoals we gisteren al meldden liet de familie Bayat zich op Mechelen nog maar eens van haar slechtste kant zien. Charlerloimanagar Mogi bestormde na afloop van de wedstrijd het veld, belaagde KV-trainer Peter Maes en had ook nog iets in petto voor de ref.

Dat Charleroi geen kleurloze club is, wisten we al. Voorzitter Abbas Bayat en zijn licht ontvlambare neefje Mogi zorgen geregeld voor een brandje. In maart 2006 werd de Fransman met Iranese roots uit het Jan Breydelstadion verwijderd omdat hij eerst scheidsrechter Peter Vervecken belaagde en nadien de receptie op stelten zette door onder andere de voetbalbond van corruptie te beschuldigen.
 
Provocaties op Bergen
In oktober van datzelfde jaar was het weer prijs, dit keer in Bergen. Lijfwachten moesten de jongste Bayat toen van de eretribune leiden. De Charleroimanager had zich de woede van de Bergense bestuurslui en sponsors op de hals gehaald toen zijn club in de slotfase met de zege aan de haal ging. Met provocerende gebaren zette Bayat de ondervoorzitter van Bergen, Géo Vanpyperzeele, op zijn nummer. Zonder de tussenkomst van de veiligheidsmensen zou het volgens waarnemers op een handgemeen zijn uitgedraaid.
 
Ruzie met steward
In augustus vorig jaar moet Bayat gevonden hebben dat het al lang genoeg stil geweest was rond hem, want toen zijn trainer, Philippe Vande Walle, op STVV naar de tribune werd gestuurd, pakte Mogi een Truiense steward nogal hardhandig aan. Bij de Belgische voetbalbond doen ze om een of andere reden in hun broek als het over de beruchte familie gaat. Meer dan wat boetes leverde hun vuurwerk niet op. Voor de incidenten in Sint-Truiden werden ze zelfs in het gelijk gesteld.

Weer hommeles met Club
Een maand later zorgt onze vriend Mogi weer voor vuurwerk. De terugkeer van ex-coach Jacky Matthijsen doet de gemoederen hoog oplaaien. Club krijgt van scheidsrechter Luc Wouters een strafschop, terwijl een doelpunt van de thuisploeg onterecht werd afgekeurd. Weer liet 'la familia' zich niet onbetuigd. Na de wedstrijd volgde een scheldtirade aan het adres van de arbiter en bezoekend trainer Mathijssen werd ervan beschuldigd de officials tijdens de rust te hebben beïnvloed. Het Sportcomité veroordeelde eind oktober beide Bayats tot een boete van 5 000 euro. Mogi kreeg bovendien een stadionverbod opgelegd van drie maanden. De manager wist dit euvel simpel te omzeilen door zich terug te trekken als officieel lid van de voetbalbond.
 
Geldschieter
Afgelopen weekend toonde Mogi Bayat dat hij ook een genereus man kan zijn. Tijdens de wedstrijd tussen KV Mechelen en Charleroi was hij het duidelijk niet eens met enkele beslissingen van scheidsrechter Raf Bylois. De manager krijgt het geregeld aan de stok met de arbitrage, maar na de wedstrijd van zaterdag toonde hij ostentatief waar het probleem ligt: het is de KBVB die de scheidsrechters te weinig betaalt. Bayat smeet dan maar wat papieren geld naar het hoofd van Bylois zodat de ‘arme’ man de volgende keer wat meer motivatie aan de dag zou leggen om correct te fluiten.
 
Stadionverbod?
“Een steward was getuige van de feiten”, zegt Luc Leys, de veiligheidschef van KV Mechelen, in Gazet van Antwerpen. “We gaan dit melden bij de politiediensten. Er zal een pv opgemaakt worden voor het ministerie.” In Het Nieuwsblad voegt hij eraan toe: “Het mogen dan geen muntstukken geweest zijn, het werpen van projectielen op het veld blijft strafbaar voor de voetbalwet.”
 
Bayat wacht mogelijk een sanctie van de Voetbalcel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vorig jaar kreeg hij al een boete van 5 000 euro wegens beledigingen en een stadionverbod, maar door bovenvermeld trucje wist hij dat verbod naast zich neer te leggen. Nu zou de manager weer een stadionverbod riskeren. De vraag is: hoe is het mogelijk dat iemand, die geen officiële functie bij de bond heeft en al met een stadionverbod boven het hoofd hangt, toch nog in de neutrale zone geraakt na een wedstrijd?
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties