Analyse Haasje over aan de top

Thomas Dubois
| 18 reacties
Haasje over aan de top

Standard en Club Brugge lijken iedere week wel te strijden om de prijs van ‘winnaar van de speeldag’. Door het verlies van blauw-zwart, springen de Rouches opnieuw naar de eerste plaats.

Standard, Anderlecht en Germinal Beerschot zijn de topploegen die een goede zaak deden afgelopen weekend. Eerstgenoemde sprong naar de leiderspositie, Sporting komt dichter bij de Europese plaatsen, terwijl de Ratten Cercle Brugge bijhalen op de derde plaats. Dat wil zeggen dat Club, Cercle en Genk verloren. AA Gent won nipt van Roeselare. Onderaan verschoof er weinig, de staartploegen speelden allemaal gelijk. Essevee verloor van KV Mechelen.

Club hoopte met vijf punten voorsprong het weekend in te gaan, maar kwam even bedrogen uit. In de eerste helft ging de bal nog vlot rond tot aan de zestien meter, maar verder mislukte alles. In de tweede helft waren het aantal slechte passes niet meer te tellen. Een inspiratieloos blauw-zwart dat tot overmaat van ramp bij de start van de tweede helft meteen een doelpunt binnenkreeg van ex-speler Tim Smolders. Théréau nette de 0-2 eindstand in de slotfase. Club zit in een dipje waar het best vlug uitraakt wil het kampioen worden.

Standard profiteerde optimaal van die verliespartij. Ook al had de ploeg van Michel Preud’homme het aanvankelijk niet onder de markt tegen Westerlo. Al na drie minuten stonden ze op achterstand en het lukte hen maar niet om in hun spel te komen. In de tweede helft lukte het toch iets beter en dat resulteerde in nog drie doelpunten en de daaraan verbonden drie punten voor de Rouches. Met nog tien speeldagen te gaan springt Standard opnieuw naar de kop.

Vorige week nog, kon Zulte Waregem stunten tegen Anderlecht. Die mooie overwinning kon niet doorgetrokken worden in en tegen KV Mechelen. In een amusante eerste helft was het de thuisploeg die al vlug op voorsprong kwam via Vleminckx. Essevee kreeg enkele goede kansen, maar scoren lukte niet. In de tweede helft besliste Dunkovic het pleit, 2-0. Van Zundert kon nog milderen. De bezoekers speelden overigens lange tijd met tien na rood voor Buysse, tot overmaat van ramp brak Minne zijn kuitbeen in de eerste helft.

In de onderste regionen komt er weinig verandering, alle ploegen onderaan speelden gelijk. In het degradatieduel tussen Sint-Truiden en Brussels scoorden beide ploegen elk een keer en zo blijft de kloof gelijk aan zes punten. Ook Bergen – Dender eindigde op een gelijkspel. Dender speelde een goede eerste helft en leek met een 0-2 voorsprong de schaapjes op het droge te hebben. De thuisploeg vocht terug en kon nog voor de rust de aansluitingstreffer scoorden. Op de gelijkmaker moest er gewacht worden tot in de slotminuut.

Lokeren speelde zaterdagavond opnieuw 0-0 gelijk, ditmaal tegen Moeskroen dat goed aan de competitie begon, maar nu net boven de degradatieplaatsen gepositioneerd staat. De Waaslanders kregen –net zoals vorige week overigens- opnieuw dé kans op de voorsprong, toen kreeg het tegen Club Brugge een strafschop in de slotminuut en miste Carevic. Nu kreeg het ook in de slotminuut een strafschop en miste Doll. Lokeren mag zich stilaan de kampioen van de gelijke spelen noemen. De helft van de gespeelde wedstrijden eindigden op een gelijkspel.

AA Gent trok z’n goede prestatie van woensdag tegen Kortrijk door op het veld van een andere West-Vlaamse ploeg, Roeselare. De Buffalo’s kregen al gauw een uitstekende kans op de voorsprong na een fout van Vaesen in het strafschopgebied. Fadiga zette zich achter de bal, maar Sierens redde. In de tweede helft was het dan toch raak. Maric vond Ruiz en die miste niet, 0-1 en meteen ook de eindstand.

Zondag in de vooravond kon Cercle Brugge zich herpakken in de (sub)topper in en tegen Germinal Beerschot. Dat lukte niet, Cercle lijkt van z’n pluimen verloren en zal zich dringend moeten gaan herpakken wil de ploeg het nog uitzingen op de derde stek. Hernan Losada dirigeerde paars-wit naar een fraaie en verdiende 3-0 overwinning. Vooral het tweede doelpunt was van knappe makelij. Germinal Beerschot haalt zo groen-zwart bij, maar die blijven op de derde plaats door een beter doelpuntensaldo.

Geen trainerseffect bij Racing Genk, ook tegen Anderlecht werd er zondagavond verloren. Sporting had genoeg aan een doelpunt van Vlcek na drie minuten, waarbij Bailly in de fout ging, om te winnen. De ploeg van Van Geneugden kan zich wel optrekken aan de betere tweede helft waarbij de ploeg ei zo na op gelijke hoogte kwam.