Reportage Germinal Beerschot gaat 'Downtown'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Germinal Beerschot gaat 'Downtown'
Foto: © SC

Voetbal is meer dan alleen maar tegen een bal trappen. Onder dat motto startte Germinal Beerschot twee jaar geleden met het project ‘Downtown’.

Het uitgangspunt is dat we met voetbal het sociale engagement kunnen aanzwengelen. In plaats van voetbal als sport, wil paars-wit de aandacht vestigen op de maatschappij. 

Het hele gebeuren is weliswaar afgekeken van Engeland, maar de Kielse ratten lieten zien dat het zijn effect niet mist. Ze maakten de balans op van de afgelopen twee jaar en gaven ze hun visie op de toekomst.

 
Drie pijlers
 
Het hele project berust op drie pijlers, de community oftewel de buurt, het sportieve vlak gericht op de jeugd en de fans, en de tewerkstelling. Germinal Beerschot wil ondermeer het racisme aanpakken door een strenger beleid. “Samen met Club Brugge zijn wij de piloot in het stappenplan tegen racisme”, aldus persverantwoordelijke Geerts. De Antwerpenaren zoomen ook heel erg in op het belang van de jeugd, niet enkel op het voetbalveld, maar ook in de maatschappij. Hetzelfde geldt voor kansarme en werklozen.
 
Germinal Beerschot gaat ervan uit dat een club een platform moet zijn en zijn spelers een voorbeeld voor de rest van de maatschappij. ‘Downtown’ werkt dan ook nauw samen met de ‘Kielse buurtratten’ en heeft de Downtown Academy opgericht. Deze laatste dient om de jeugd de kans te geven te spelen op de Wilrijkse pleinen zonder effectief lid te zijn en, als ze goed genoeg zijn, een kans te krijgen bij de jeugd van het Kiel.
 
Sociaal engagement
 
Voor de toekomst komt het project op de proppen met twee nieuwe initiatieven: cursussen en bijscholing, dit laatste in samenwerking met ‘De Acht’.
 
Patrick Janssens, burgemeester van Antwerpen staat volop achter het project. “Ik ben mee geweest naar Engeland om het gebeuren zelf eens te bestuderen. Dat we dit nu in Antwerpen hebben is een enorme eer, vooral omdat het zo efficiënt is. De stad staat 100 procent achter het project en probeert op alle manieren te steunen. Het is een goede zaak dat het voetbal ook om maatschappelijke redenen gebruikt kan worden. Antwerpen heeft geen al te beste reputatie inzake racisme, dus ik ben zeer blij dat het sociale engagement op deze manier aangezwengeld word.”
 
Wat er gebeurt met ‘Downtown’ als het nieuwe stadion er komt, is niet helemaal duidelijk. “Het project blijft en verhuist gewoon mee naar de nieuwe locatie. Het enige nadeel is natuurlijk dat er sterk samengewerkt wordt met de buurt en die zal wellicht niet hetzelfde blijven”, aldus Janssens.


De doelen van ‘Downtown’
 

Community

  • Antiracisme: een actief beleid tegen tegen racisme in samenwerking met het Centrum van Gelijkheid van Kansen.
  • Stages kantoor voor het BSO en stages hostess in samenwerking met het SITO 5.
  • Buurtfeesten in die zin dat ze samenwerken met de buurt en de activiteiten ondersteunen.

Sportief

  • Downtown Academy: de Wilrijkse Pleinen beschikbaar stellen voor jongeren die geen lid zijn van de jeugd van Germinal Beerschot, dit om kansarme jongeren ook alle kansen te geven. Als men drie keer komt trainen op woensdagmiddag krijgt men een gratis toegangskaart voor een wedstrijd van de eerste ploeg. Ook organiseert de club een tornooi in Antwerpen onder de zesde leerjaren uit Wilrijk, het Kiel en Hoboken.
  • Gezond eten: voetballers moeten voor de jeugd als voorbeeld dienen op vlak van gezonde voeding en veel beweging.
  • Een fandag om de verbondenheid met de supporters te verhogen.

Tewerkstelling

  • Tewerkstelling van laaggeschoolden in het stadion om hen zo aan werk te helpen.
  • Het stadion ter beschikking stellen om de jobbeurs te organiseren.
  • Vrijwilligerswerk om een verbinding met de buurt te maken en op die manier jongeren te laten participeren tijdens wedstrijdorganisatie.

Toekomst

  • Cursus voor steward voor voetbal, fuifbegeleider, EHBO en interculturele communicatie.
  • Bijscholing in samenwerking met ‘De Acht' om vrijwilligers meer te waarderen, alsook vrijwilligers aan te trekken en zo verbondenheid creëren.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties