Analyse Quo vadis, Club?

Nico Wieme
| 56 reacties
Quo vadis, Club?
Foto: © SC

Is Club nog wel Club? Na de ontluisterende 2-0-nederlaag bij Moeskroen moeten ze bij FCB stilaan gaan beseffen dat ze dit seizoen toch net iets te kort zullen komen om de titel te mogen vieren. Tenzij het sterke Standard plots een appelflauwte zou kennen.

Het moge duidelijk zijn: Club Brugge zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Trainer Jacky Mathijssen mag zeggen wat hij wil, zijn ploeg draait duidelijk niet zoals hij het zou willen. Na de winterstop behaalde Club amper 13 op 24 (eigenlijk 14 op 27 als je de uitgestelde wedstrijd op Westerlo meetelt). Het plannetje dat meester Jacky voor ogen had, klopt niet. Mathijssen zei voor aanvang van de competitie dat Club in de eerste ronde moest proberen aan te klampen, om dan in de terugronde volle gas te geven. De Limburger gaf zichzelf en zijn ploeg een half jaar de tijd om aan elkaar te wennen en op elkaar ingespeeld te geraken. Na Nieuwjaar zou de Brugse machine gerodeerd zijn.
 
Wat blijkt nu echter na ongeveer drievierden van de competitie? In de heenronde deed blauw-zwart meer dan aanklampen. Het werd zelfs herfstkampioen. Met een wedstrijd minder gespeeld, moest het wel Standard naast zich dulden. Club waande zich al kampioen. Op de 22ste speeldag ontving het Standard in Jan Breydel met drie punten – en één gewonnen wedstrijd – meer dan de Rouches. Maar wat bleek? Club was niet bij machte om het niet eens zelf zo imponerende Standardblok te ontgrendelen. Dankzij een laat doelpunt van Wesley Sonck bleef de schade beperkt tot een 1-2-nederlaag. Geen vuiltje aan de lucht volgens Mathijssen. Standard moest na die wedstrijd doorhebben dat Club kampioen zou worden.
 
Het siert de FCB-trainer dat hij steeds 100% achter zijn ploeg blijft staan. Maar de uitspraken die hij deed, dreigen nu als een boemerang in zijn gezicht teruggesmeten te worden. Met de wedstrijd tegen Standard incluis haalde Club amper 3 op 12. Er werd met meer geluk dan kunde met 0-1 gewonnen bij Lokeren – Glenn Verbauwhede stopte in de laatste minuut een strafschop. Vorig weekend ging de West-Vlaamse ploeg met 0-2 de boot in op eigen terrein tegen Charleroi en zaterdag nam Moeskroen met dezelfde cijfers de maat van de fiere herfstkampioen. Resultaat: Club bekleedt na 25 speeldagen de tweede plaats en staat op vier punten van leider Standard.
 
Is nu plots alles zó slecht als het lijkt? Neen, net zozeer als voordien niet alles zo goed was als het leek. Wie zich ook maar een beetje Clubsupporter noemt, moet toegeven dat er voor Nieuwjaar vaak met een gelukje gewonnen werd. Wie de heenronde als eerste kan afsluiten, staat daar ook wel verdiend. Maar wie na 25 speeldagen tweede staat, op vier eenheden van Standard, zal daar evenzeer verdiend staan. Op het einde van het seizoen is de balans altijd in evenwicht.
 
Wekenlang werd Club beticht van het ‘kampioenengeluk’. De grijns op de gezichten van de anti-Clubfans is momenteel dan ook groot. Terecht? Absoluut niet. Club kruipt uit een zéér diep dal. Wie de ploeg vorig jaar zag spelen, weet waarover gepraat wordt. Als je  gedacht had dat Club dit jaar freeweelend naar de titel zou fietsen, kom je bedrogen uit. Maar voor de Clubsupporters is dit seizoen – tot nog toe – een verademing in vergelijking met het vorige. Een grote verdienste gaat dan ook naar trainer Mathijssen. Hij zal komende week wel de wind van voren krijgen en zijn criticasters zullen de kans niet onbenut laten om hem lik op stuk te geven, maar het moet gezegd, Jacky is een vakman. Daar zal die 3 op 12 niet veel aan veranderen. De voormalige keeper haalde Club weer uit het slop. Geef hem wat tijd. De titel zal misschien niet voor dit jaar zijn – dat was ook niet echt de ambitie van het Clubbestuur – maar Mathijssen bracht Club weer de waarden bij die het vroeger had: inzet en over-mijn-lijkmentaliteit. Als daar volgend jaar nog een snuifje techniek en snelheid kan aan toegevoegd worden, dan zit blauw-zwart safe.
 
Jacky is er de man niet naar om de titel nu al op te geven. Mocht hij dat doen, dan zou dat ook niet echt van een groot professionalisme getuigen. Hem kennende, zal hij blijven strijden tot het bittere einde, maar dat zal moeten gebeuren met de middelen waarover Club momenteel beschikt. En de eerlijkheid gebiedt ons toe te geven dat die minder zijn dan concurrent Standard. Het belangrijkste voor Club is om zich snel te herstellen van de uppercuts die het de laatste weken te verwerken kreeg. Pas dan zal de ware sterkte van deze ploeg blijken.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties