Analyse Standard neemt optie op titel

Thomas Dubois
| 19 reacties
Standard neemt optie op titel

Standard neemt een serieuze optie op de titel na speeldag 25. De Rouches wonnen hun wedstrijd, terwijl Club opnieuw drie punten liet liggen op Le Canonier. Onderaan pakt Brussels de eerste overwinning onder Van der Elst.

De titelambities van Club Brugge kregen afgelopen weekend een serieuze knauw. Het verloor voor de derde keer in vier wedstrijden en ziet Standard uitlopen. Voor Moeskroen de eerste overwinning onder Scifo. Cercle kon net als Anderlecht winnen. Tussen hen verloor Germinal Beerschot van AA Gent. Onderaan noteren we de eerste overwinning van Brussels dat nog steeds een lange weg moet afleggen richting behoud, slachtoffer was Lokeren. In de West-Vlaamse derby won Zulte Waregem van Roeselare. Na deze speeldag hebben de Rouches vier punten voorsprong op het nummer twee, met nog negen wedstrijden te gaan. Spanning troef!

Standard kon vrijdagavond meteen de druk op Club Brugge verhogen, maar dan moest het eerst zien te winnen tegen Sint-Truiden. Die ploeg maakte het hen vrij moeilijk en hield lang stand. Een kwartier minuten voor rusten konden de Rouches dan toch scoren via Mbokani. Lang duurde de vreugde niet, want even later zorgde Rocky Peeters voor de gelijkmaker. Ook daar duurde de vreugde niet lang, De Camargo zorgde voor de 2-1 rust – en eindstand.

Bij verlies van Club Brugge, kon Standard vier punten voorsprong nemen. Daarvoor moest het rekenen op wat medewerking van Moeskroen dat al zes wedstrijden niet meer gewonnen had. Tijd om verandering in te brengen dachten ze, en ze voegden de daad bij het woord. Moeskroen won met 2-0 en zorgde zo voor de derde nederlaag in vier wedstrijden voor blauw-zwart. Club zit in een dip en moet volgende week winnen wil het niet definitief uit titelkoers geslagen zijn.

En wil Club niet achteruit moeten kijken, want de buren uit Cercle naderen tot op drie punten na een overwinning thuis tegen Westerlo. Een opsteker voor groen-zwart dat sinds het wegvallen van Tom De Sutter niet zo sprankelend meer voetbalde. Sergeant zorgde na zes minuten voor de 1-0 eindstand. Op het einde kende De Smet nog pech na een fraaie persoonlijke actie, z’n schot werd van de lijn gehaald.

Brussels en Van der Elst boekten op speeldag 25 hun eerste overwinning samen. Lokeren moest het onderspit delven. Sorokin en Guterstam zorgden opnieuw voor wat hoop. De ploeg blijft laatste en heeft nog negen wedstrijden om zich te redden, het heeft nog een lange weg te gaan. Zeker nadat ook Bergen ging winnen op het veld van Racing Genk dat al lang niet meer doodziek, maar bijna terminaal geworden is. Al na vijf minuten was er aan elke kant een keer gescoord. Nicaise maakte aan het begin van de tweede helft de winnende treffer.

Het West-Vlaams duel tussen Zulte Waregem en Roeselare werd gewonnen door eerstgenoemde. Beide ploegen kregen de laatste tijd meer dan hen lief is de term betonvoetbal opgeplakt. Roelandts was de held van de avond met twee doelpunten, 3-1 was de eindstand. Essevee kent een probleemloos seizoen en staat in de linkerkolom. Ook KV Mechelen doet het bijzonder goed, op het veld van Dender werd het 0-3. Geel en rood staat nu veilig in de middenmoot. Ondanks de goede prestaties van de afgelopen maanden, staat Dender nog altijd maar net boven de degradatiezone.

Germinal Beerschot moet na een week alweer afhaken voor de derde plaats. Zondag in de vooravond verloor het van AA Gent. De Buffalo’s kwamen al vlug op voorsprong via Ruiz. In de tweede helft maakte Germinal Beerschot gelijk, maar de thuisploeg was snedig – en gretiger en kon nog een tweede keer scoren, 2-1 werd de eindstand.

Anderlecht sloot de speeldag af met een klinkende overwinning op het veld van Charleroi dat een week na de overwinning tegen Club Brugge geen tweede opeenvolgende stunt kon behalen. Anderlecht toonde geen sporen van de zware 0-5 tegen Bayern Munchen en speelde vrij goed voetbal. Charleroi moest het onderspit delven, uiteindelijk werd het 0-2. Hassan scoorde de openingstreffer, hij mocht nog eens starten. Daardoor nadert Sporting op de Europese plaatsen.