Analyse Standard mag beginnen dromen

Thomas Dubois
Standard mag beginnen dromen

Standard neemt een serieuze optie op de titel, na speeldag 27 staat het al zeven punten los van het nummer twee Club Brugge.

Blauw-zwart verloor zaterdagavond van Dender, dus kon Standard een superzaak doen zondagavond tegen Bergen, wat het ook deed. Onder Club stomen Cercle en Anderlecht verder op de derde plaats met twee punten minder. Onderlinge duels staan nog op het programma. Racing Genk kon eindelijk nog eens winnen, onderaan verloren Brussels en Sint-Truiden opnieuw en naakt de degradatie. Hun tegenstandars waren respectievelijk Germinal Beerschot en Zulte Waregem. Ook Westerlo kon winnen op het veld van Roeselare.

Racing Genk kon eindelijk nog eens winnen. Het zag er lange tijd naar uit dat de Limburgers op een gelijkspel zouden blijven steken, maar in het slot van de wedstrijd kon toch het verschil gemaakt worden tegen Moeskroen. Het geluk stond nog eens aan Genk-zijde, Toth deed de Christal Arena nog eens deftig ontploffen. Een verdiende overwinning. Volgende week mag Genk op bezoek bij Club Brugge.

Die ploeg deed het minder goed zaterdagavond op het veld van die andere blauw-zwarte ploeg, Dender. Club Brugge was baas maar toonde geen scherpte voor doel. Enkele opgelegde kansen werden gemist waarna ze het deksel op de neus kregen. Dender kwam er af en toe gevat uit en kon daar wel uit scoren, 1-0 via Sanchez. Mathijssen speelde in het slot nog met vijf spitsen, maar het mocht niet baten.

De vereniging uit Brugge deed het dan wel weer goed. Groen-zwart won in eigen stadion tegen KV Mechelen met 2-0. Al na ruim een kwartier stond de thuisploeg op voorsprong via Tony Sergeant. Cercle was baas en controleerde de wedstrijd, KV Mechelen kwam er slechts af en toe uit. Toen Gombami de 2-0 scoorde en Malinwa met negen verder moest na twee rode kaarten was het hek van de dam en de wedstrijd beslist.

Lokeren kon z’n overwinning op de vorige speeldag niet doortrekken afgelopen weekend. In Charleroi werd met 1-0 verloren. Akpala zorgde op een hoekschop voor een verdiende overwinning voor de Carolo’s. Roeselare stootte zaterdagavond op een Westerlo met een sterke Zelenka. Die zorgde voor een doelpunt en een assist en had zo een groot aandeel in een voor de rest kleurloze overwinning.

Onder Roeselare is de degradatiestrijd volop bezig voor twee ploegen. Alhoewel, er wordt veel gestreden, maar punten worden er toch maar amper gepakt. Het zag er even goed uit voor Brussels en Sint-Truiden, beide kwamen ze op voorsprong, maar deze vasthouden lukte niet. Sint-Truiden mocht op bezoek bij Zulte Waregem en kwam na achtergekomen te zijn op voorsprong. Essevee vocht terug en kon uiteindelijk toch nog met 3-2 winnen. Een zwaar verdict.

Ook Brussels kwam op voorsprong, Gueye zorgde kort voor rusten voor enige hoop. Hoop die in de tweede helft teniet werd gedaan. In een dolle drie minuten scoorde Germinal Beerschot twee keer. Een keer via Syrische-Belg Malki en twee minuten later op strafschop via Dheedene die in tegenstelling tot de bekermatch nu wel in het juiste doel schoot.

Anderlecht kon door het verlies van Club Brugge een goede zaak doen met zicht op de tweede plaats. Daarvoor moest het wel winnen tegen AA Gent, wat het ook deed. Sporting liep uit tot 0-3 en leek de schaapjes op het droge te hebben, totdat de Buffalo’s door de sneeuwvlokken heen nog twee keer scoorden en het bijzonder spannend maakten. Uiteindelijk won Anderlecht nog, volgende week ontvangt paars-wit thuis Cercle Brugge.

Standard kon de speeldag afsluiten met het nemen van een serieuze optie op de titel. Bergen was de tegenstander van dienst. Een stugge tegenstander die het de Rouches bijzonder moeilijk maakte. Toch kon de Luikse ploeg het duel winnend afsluiten. In de tweede helft lukte het wel om doelgevaar te creëren en om te scoren, 2-0 eindstand en de voorsprong op Club al zeven punten met nog zeven wedstrijden te gaan. Als het nu nog misloopt, heeft de ploeg het volledig aan zichzelf te danken.