Portsmouth naar finale FA Cup

Kevin Vanbuggenhout
| 1 reacties

Tweedeklasser West Bromwich Albion ging op Wembley de strijd aan met Portsmouth, de enige overblijvende eersteklasser in de FA Cup, voor een plek in de Cup Final. Carl Hoefkens speelde de volledige wedstrijd voor West Brom. Portsmouth haalde het met 0-1.

Verrassend genoeg was het West Bromwich dat in de beginfase het meest de bal opeiste. Portsmouth vergat te voetballen en speelde niet agressief genoeg. In de vierde minuut werd Phillips aangespeeld. Hij schoot over. West Bromwich slaagde er ook niet in kansen te creëren. De laatste pass kwam vaak niet goed aan. Voetballend was West Bromwich zonder twijfel de betere ploeg. Kansen afdwingen kon geen van beide ploegen. 0-0 na een matige eerste helft.

Portsmouth diende na een zwakke eerste helft uit een ander vaatje te tappen. Pompey zette de eerste kans uit de wedstrijd meteen om in een doelpunt. Baros nam de bal aan in het strafschopgebied en kon trappen. Kiely redde en Gera tikte nog voor de lijn weg. Maar dan kon Kanu simpel binnenleggen: 0-1. West Bromwich-manager Mowbray trachtte met een dubbele wissel het tij te keren. Miller en Brunt kwamen in de plaats van Bednar en Morrison. Maar West Bromwich vond maar moeilijk een antwoord op de achterstand. Portsmouth ging iets beter voetballen en had de wedstrijd nu onder controle. Portsmouth kreeg dan ook een grote kans op de 0-2. Kranjcar kreeg ruimte en passte naar Baros. De Tsjech kwam alleen voor doel en via Kiely ging de bal in hoekschop. West Bromwich zorgde naar het einde van de wedstrijd toe toch nog voor een beetje weerstand. Hoefkens pakte uit met een goede actie en legde af voor Koren. Hij knalde tegen de dwarsligger. Twee minuten nadien kwam er een tegenprik van Portsmouth. Muntari wrong zich tussen twee WBA-verdedigers en schoot naast. Slordig balverlies bij West Bromwich leverde weer dreiging van Portsmouth op. Kranjcar speelde naar de ingevallen Nugent. Hij besloot op Kiely. Vlak hierna kwam er nog een laatste kans op de gelijkmaker voor West Bromwich. Miller duwde een lage voorzet van Hoefkens naast. Portsmouth maakte de tijd vol en boekte zijn plaats in de FA Cup Final.

Portsmouth beleefde een moeilijke eerste helft, maar West Bromwich slaagde er ook niet in kansen af te dwingen. Na het doelpunt kreeg Portsmouth meer greep op de wedstrijd. Eén doelpunt volstond voor de overwinning. Portsmouth bereikte voor het eerst in 69 jaar de finale van de FA Cup. Morgen spelen Barnsley en Cardiff de tweede halve finale.