De kampioenenploeg van Standard: Deel I

De kampioenenploeg van Standard: Deel I
Foto: © SC

Tweeëntwintig spelers veroverden de negende landstitel van Standard. Voetbalkrant overloopt deze week de 22 namen en zet bij iedere speler een opvallend moment in de schijnwerpers. We trappen af met de doelmannen en verdedigers.

Doelmannen
 
Rorys Aragon Espinoza (26 jaar/Ecuadoriaan)
24 wedstrijden – 2160 minuten
 
Espinoza begint aan het seizoen als backup voor Olivier Renard. Op de achtste speeldag vervangt hij de geblesseerde Renard, die na een discussie met het bestuur nooit meer terugkomt en verkast naar KV Mechelen. Espinoza geeft nooit een onuitwisbare indruk. Toch niet in positieve zin. Hij oogt onzeker en gaat een paar keer flagrant in de fout. Toch kosten de foutjes van Espinoza de Luikenaars geen punten. Naar het einde van het seizoen komt hij sterker voor de dag. Op Lokeren en tegen Moeskroen zorgt ‘Espi’ ervoor dat zijn ploeg met een bonus van zeven punten Anderlecht mag ontvangen.
 
Opvallend moment: Het vertrouwen dat Espinoza geniet na zijn wereldreddingen tegen Moeskroen.
 
Olivier Renard (28 jaar/Belg)
7 wedstrijden – 630 minuten
 
Begint als onbetwistbare nummer één aan het seizoen, maar loopt na zeven speeldagen een heupblessure op. Espinoza valt in voor Renard, maar wanneer de Ecuadoriaan ook tegen Bergen onder de lat begint, reageert de doelman furieus. Zijn reactie betekent het einde van zijn periode bij Standard. Tijdens de winterstop versiert hij een transfer naar KV Mechelen.
 
Opvallend moment: Renard belooft zijn ploegmaats van KV Mechelen een vat als ze winnen van zijn ex-ploeg. De voormalige doelman van Standard tekent wel present op de titelviering; samen met Eric Deflandre neemt hij plaats op de tweede ring van de Standard-kop. 
 
Verdedigers
 
Costa Santos Bonfim Dante (24 jaar/Braziliaan)
30 wedstrijden – 2700 minuten
 
Onmisbare schakel op links in de Standard-defensie. Met zijn technisch vermogen, fysieke kracht en werklust een type-speler voor de Rouches. Als aanvaller niet de plezierigste speler om tegen te spelen. Wijkt voor geen enkel duel. Kan op termijn aan de bak bij Europese subtoppers.
 
Opvallend moment: Dante is een speler om in de gaten te houden op stilstaande fases. De Braziliaan wist dit seizoen slechts één keer te scoren. Niet met het hoofd, maar vanop de stip. Thuis tegen Zulte Waregem opende hij zo de score.
 
Oguchi Onyewu (25 jaar/Amerikaan)
30 wedstrijden – 2700 minuten
 
Gooch keert na een mislukt avontuur bij Newcastle United terug naar Sclessin, waar hij de verpersoonlijking is van de Standard-verdediger: groot, sterk, agressief, heersend in de lucht en niet op zijn mondje gevallen. Vindt twee keer de weg naar de netten.
 
Opvallend moment: Scoort in de slotfase tegen Moeskroen met een gelukje een levensbelangrijke treffer. Loopt naar de supporters en viert zijn tweede treffer van het seizoen met de Amerikaanse vlag.
 
Mohamed Sarr (24 jaar/Senegalees)
24 wedstrijden – 2032 minuten
 
‘Mo’ vormt op de periode rond de jaarwisseling na het vaste verdedigende duo met Onyewu. Technisch niet de beste verdediger in België, maar verdedigend meer dan voldoende. Valt net als Onyewu op door zijn fysieke kracht.
 
Opvallend moment: Grijpt tegen Anderlecht al na 30 seconden naar de lies. Ingrao warmt zich al snel op, maar Sarr houdt toch nog 84 minuten vol. Interviewt na de wedstrijd ploegmaat Onyewu voor Belgacom TV.
 
Marcos Camozzato (24 jaar/Braziliaan)
29 wedstrijden – 2566 minuten
 
Verrassend in de basis bij de Rouches bij het begin van het seizoen. Niet de opvallendste speler bij de Luikenaars, maar ontpopt zich tot één van de beste rechtsbacks in de Belgische competitie en zorgt ervoor dat Fréderic Dupré tijdens de winterstop andere oorden opzoekt. Zoekt altijd naar een voetballende oplossing en geeft meer dan eens de beslissende voorzet.
 
Opvallend moment: Camozzato ziet zijn goede prestaties uit de heenronde beloond en krijgt in oktober een nieuw verbeterd contract voor vijf seizoen. De Braziliaan kan rekenen op de interesse van verschillende buitenlandse clubs.
 
Landry Mulemo (21 jaar/Belg)
15 wedstrijden – 781 minuten
 
Beloftevolle verdediger die vooral als back-up fungeert. Na invalbeurten in de heenronde verovert hij tijdens de tweede helft van het seizoen toch zeven basisplaatsen. Valt in de bekerpartij op Gent op door zijn nooit nalatende inzet.
 
Opvallend moment: Loopt tijdens de wedstrijd op Lokeren zijn derde gele kaart van het seizoen op, waardoor hij de kampioenenwedstrijd tegen Anderlecht vanuit de tribune moet beleven.
 
Frederi ‘Fred’ Burgel Xaviel (22 jaar/Braziliaan)
7 wedstrijden – 450 minuten
 
Eén van de zwakkere schakels in de verdediging van Standard. Wordt vooral gebruikt als depanneur bij blessures of schorsingen van Marcos en Sarr.
 
Opvallend moment: Speelt 451 minuten, maar pakt geen enkele gele kaart. Duidelijk de ‘mindere’ verdediger van Standard.
 
Fréderic Dupré (28 jaar/Belg)
3 wedstrijden – 49 minuten
 
Wordt door Marcos uit de ploeg gehouden en zoekt na de winterstop andere oorden op.
 
Opvallend moment: Zijn eerste actie in Lokeren - Standard is een zwakke terugspeelbal op doelman Copa. Standard kon (gelukkig) niet profiteren.

Morgen: de middenvelders van Standard. (AN)

U kan de statistieken van Standard hier raadplegen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties