Boi: 'Salou ideale vervanger voor De Sutter'

Boi: 'Salou ideale vervanger voor De Sutter'
Foto: © SC

In zijn twintigste seizoen bij Cercle Brugge beleeft Frederik Boi schitterende tijden bij de groen-zwarte vereniging. En de rechtsback is optimistisch. "Waarom kunnen we volgend seizoen niet beter doen?"

Druk sms-verkeer vrijdagmiddag in en rond het Brugse Jan Breydelstadion. Biep-Biep, Biep-biep. Nieuw tekstbericht ontvangen. Frederik Boi: “Zit aan tafel op Cercle. Als ik gedaan heb, zie ik je wel.” Exact 29 minuten later wacht de groen-zwarte verdediger ons op aan de ingang van het Cercle-spelershome. Relax, zoals het er heel seizoen al aan toegaat aan de rechterkant van het stadion. Binnen nestelen Besnik Hasi, Kristof Snelders en nog een aantal spelers zich in een zetel met de ogen gericht op een reuzachtige flatscreen. Een onverstaanbaar taaltje ­-is het West-Vlaams of een Oost-Europese taal?- verdringt de televisiecommentaar volledig naar de achtergrond. We willen graag weten wat er aan de hand is, maar de tijd dringt. Er staat in de namiddag immers nog een training op het programma.
 
Frederik, je beleeft mooie tijden. Tegen Lokeren maakte je je tweede treffer van het seizoen.
 
"Het is de tweede keer dat ik naar doel trap dit seizoen en het is de tweede keer dat hij binnenvliegt. Een mooi gemiddelde. Normaal scoor ik ieder jaar vier-vijf keer, maar sinds ik vanachter sta, is het moeilijker op te scoren. Misschien moet ik wat meer op doel schieten, maar ik ben een speler die eerder de bal opzij legt naar een ploegmaat en ik trap alleen maar als de kans groot is dat hij binnnengaat."
 
Je bleef er wel opvallend kalm onder.
 
"Dat is al heel mijn leven zo. Ik vier nooit uitbundig een doelpunt. De bal moet er gewoon in. Daarvoor sta ik op het veld. Ik begrijp niet waarom sommige spelers er zo'n beleving aan geven. Ik zal nooit à la Sterchele naar de tribune lopen en mijn truitje beginnen kussen. Het is alsof een postbode zou juichen als hij zijn ronde tot een goed einde heeft gebracht. Ik heb nog het meeste gevierd na mijn assist voor Tom De Sutter tegen Racing Genk. Ik pak de bal achteraan, ga naar voor, lever na een mooie actie een goede center af en hij gaat binnen. Daar geniet ik veel meer van dan van een doelpunt. Je bent in die actie betrokken met een paar spelers."
 
Volgend seizoen bevestigen wordt geen makkelijke opgave.
 
"Je kan het op twee manieren bekijken. We kunnen ervan uitgaan dat we nooit nog een seizoen als dit zullen kennen en dat is misschien begrijpelijk. Aan de andere kant, we hebben de lat nu gelegd. Misschien moeten we de laten toch proberen hoger te leggen. Waarom kunnen we volgend jaar niet bevestigen of nog beter doen? We moeten wel realistisch blijven. Club Brugge, Anderlecht en Standard zullen altijd voor je blijven staan."
 
Veel zal afhangen van de ploeg waar Cercle volgend jaar over beschikt.
 
"Ze willen de ploeg samenhouden, maar er is een groot verschil tussen willen en kunnen. In principe vertrekt De Sutter. Dat is een serieus verlies, tijdens de terugronde hebben we hem gigantisch gemist. Als je de rest van de ploeg bijeen kan houden en De Sutter kan vervangen, heb je een grote kans om te bevestigen. Maar het moet financieel wel mogelijk blijven. Als Gombani en De Smet nog weggaan, dan weet je dat je een moeilijk seizoen tegemoet gaat."
 
Hasi gaat zo goed als zeker weg.
 
"Het zal een moeilijke opgave zijn om hem te vervangen. Maar de laatste jaren is altijd iemand weggegaan, waarvan we dachten dat het onmogelijk was om hem te vervangen. Vorig jaar vertrok Christophe Grondin. Iedereen dacht:’Oei, wat gaan we nu doen?’. Dit jaar heeft niemand een seconde over hem gesproken."
Een mogelijke vervanger voor De Sutter is Ibrahim Salou, die een onzekere toekomst heeft bij de blauw-zwarte buur.
 
"Ik heb zijn naam hier al eens laten vallen. Ze kijken rond naar een type De Sutter en Salou komt daarvoor in aanmerking. Hij zou heel goed bij Cercle passen. Het is een jongen met een goede mentaliteit en hij is nooit te beroerd om een praatje te slaan met de supporters. De familiale sfeer zal een speler als Salou wel aanspreken. Hij heeft een ploeg als Cercle nodig. Marcin Zewlakow zou ook een goede vervanger zijn, maar het moet financieel natuurlijk wel mogelijk blijven."
 
Terug even naar jezelf. Je liet onlangs weten dat je de beste rechtsachter van België kan worden.
 
"Dat is een motivatie voor mezelf. De ambitie moet altijd hoog liggen. Ik kijk ook naar andere wedstrijden. Niet voor de chique acties, maar om de rechtsachters te analyseren. In België steekt er niemand bovenuit. De spelers die bij de topploegen zitten, maken dezelfde fouten als mij. Ik heb voldoende kwaliteiten om nog te groeien. Waarom kan dan niet de beste rechtsachter worden? Het klinkt misschien ambitieus en dikkenekkerig, maar het is een ambitie die ik mezelf opleg. Misschien kan ik bij een echte topclub nog meer rendement halen."
 
Denk je eraan om naar een grote club te trekken?
 
"We bekijken wat er komt. Ik heb nog een contract voor één seizoen bij Cercle. Als ze de ambitie hebben om ieder jaar top 7 of top 8 te spelen, waarom zou ik dan niet blijven? Als de kans zich voordoet om naar een grotere ploeg te verhuizen, ga ik er natuurlijk eens over nadenken."
 
Als je de ambitie hebt om de beste rechtsachter te worden, dan moet je ook de ambitie hebben om Rode Duivel te worden?
 
"Waarom zou ik niet in aanmerking komen als ik hard blijf werken en nog een evolutie kan maken? Veel hangt ook af van de manier van benadering. De pers, waar we dit seizoen zeker niet over te klagen hebben, kunnen een speler maken of kraken. Sommige topspelers in België maken fouten, maar die worden weggemoffeld. Je moet een beetje geluk hebben dat je een goede periode hebben en dat de pers erop springt. Legaer speelde zes-zeven goede wedstrijden bij Anderlecht en kon meteen geld als slijk gaan verdienen in Rusland."
 
Iedere speler droomt van Europees voetbal. Jullie maken nog altijd een klein kansje.
 
"Als je twee jaar geleden tegen Denis Viane en ikzelf had gezegd dat we misschien Europees voetbal zouden spelen, hadden we eens goed gelachen en gezegd: Jongen, word eens wakker! We zijn er dicht bij, maar je kan zonder achterblijven. Het zou mooi zijn, maar het is geen hoofddoel. Wel een extra."
 
Hoe sta jij tegenover deelname aan de Intertoto?
 
"Eerst was ik weigerachtig. De eerste matchen waren gepland rond de 20ste juni. ‘Godverdomme, ik heb mijn reis gepland van 12 tot 19 juni”, dacht ik. Maar nu de matchen pas op 7 of 8 juli worden gespeeld ben ik voorstander. Je speelt in die periode toch oefenmatchen. Wat er bijkomt, is goed. Kwalificeren we ons niet, dan hebben we toch een oefenwedstrijd gespeeld. In de eerste ronde wacht een ploeg uit Letland of Slovakije en daarna moeten we naar Roemenië. Dat zijn moeilijke partijen, maar we gaan er zeker niet weggespeeld worden. Het is bovendien leuk voor de hele ploeg en de supporters. Maar de uiteindelijke beslissing ligt wel bij de trainer en het bestuur."
 
Hoe staat het ondertussen met je golfkwaliteiten?
 
"Ik heb dit seizoen nog maar één tornooi gespeeld. Al mijn aandacht ging naar het voetbal. Het is ook leuk als de punten, premies en belangstelling komen. Als je vijftiende staat, is het moeilijker om je daar iedere keer voor op te laden. Het zou trouwens eens leuk zijn om een golftornooi te organiseren voor voetballers. Zowel voor de spelers als de supporters. Tegen een balletje slaan lijkt een eenvoudig, maar dat is het niet. Technisch is het de makkelijkste sport -de bal ligt stil en het doel blijft op dezelfde plaats-, maar het zit vooral in ’t kopke. Het voetbal heeft me daarbij veel geholpen. Ik kan me tijdens training en match ook goed concentreren. Dat is een enorm voordeel tijdens het golven. Ik blijf praten, maar ben geconcentreerd. Als ik tegen de andere babbel, raken ze verstrooid en slaan ze een strontbal."
 
Dat golftornooi staat genoteerd. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties