Dender: 'Missie volbracht'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Dender: 'Missie volbracht'
Foto: © SC

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep.

* SCHETS VAN HET SEIZOEN

Dender stond na de winterstop op zestien punten, één meer dan die andere promovendus, KV Mechelen. Het verkeerde dus niet in acuut degradatiegevaar zoals sommigen voor het begin van de competitie hadden voorspeld. Dender moest echter wel oppassen dat het resultaten bleef boeken.

De laatste wedstrijd in de heenronde was tegen AA Gent in het Ottenstadion. Dender won die match met 2-4. Het was uitkijken of het in de terugronde dat resultaat kon doortrekken. Dat bleek niet het geval te zijn want Dender ging in de eerste match met 1-0 onderuit tegen Germinal Beerschot. Dender speelde goed mee in de eerste helft, maar een fout in de verdediging werd door Malki terecht afgestraft net voor het einde van de eerste helft. Toch liet Dender de moed niet zakken. De troepen van Johan Boskamp won nenvijf wedstrijden in de terugronde. De eerste zege werd thuis tegen Roeselare behaald.

Dender ging in de twee volgende wedstrijden, op Anderlecht en thuis tegen Cercle Brugge onderuit. Tegen STVV en Westerlo werd er wel gewonnen. STVV was in de eerste helft nochtans de betere ploeg die verschillende kansen kon afdwingen zonder dat er doelpunten uit voort kwamen. Tegen Westerlo werd er met 2-0 gewonnen in het eigen Florent Beeckmanstadion.

Uit de volgende drie wedstrijden, uit op Bergen en Lokeren en thuis tegen KV Mechelen haalde Dender slechts 1 op 9. De absolute verrassing van de terugronde voor Dender kwam er op de 27e speeldag toen het Club Brugge klopte met 1-0. Een ware stunt van Dender, dat zo Clubs laatste titeldromen aan diggelen sloeg.

Dender bleef goede uitslagen afwisselen met matige wedstrijden. In de volgende vier matchen, uit tegen Moeskroen en Racing Genk en thuis tegen Charleroi en Brussels geraakte het niet verder dan een 1 op 12. Dender wist enkel tegen Brussels een puntje te vergaren omdat de wedstrijd op een 1-1 gelijkspel eindigde. Na de 31e speeldag stond Dender op de derde laatste plaats met 30 punten, nog altijd zeven meer dan STVV.

Om nog op een enigszins degelijke plaats te eindigen, moest Dender eigenlijk de laatste drie wedstrijden winnen. Daar slaagde het echter niet in. Enkel thuis tegen Zulte Waregem kon Dender nog eens de drie punten pakken. Door slechtere resultaten van Bergen eindigde de Oost-Vlaamse ploeg nog op de vijftiende plaats met 33 punten. Het zal uitkijken worden of Dender zich ook volgend seizoen kan handhaven in eerste klasse.

* WINTERTRANSFERS

Dender haalde tijdens de winterstop enkele versterkingen binnen. Zo kwam Frederik Vanderbiest (Roeselare) over om op het middenveld mee te helpen. Ook in het doel kwam er versterking voor de neo-eersteklasser, met name Cédric Berthelin. Vooraan moest Marcin Zewlakow het scorende probleem oplossen.

Bij de uitgaande namen weinig verrassingen. Grégoire Neels ging naar tweedeklasser Tubeke en ook Sven Vandeput trok naar de tweedeklasse (Tienen). Juanma vertrok opnieuw naar Spanje. Hij kon zich nooit in de ploeg vechten.

* ONTGOOCHELING / REVELATIE

Het duo Sylla (fot) - Munyaneza zorgde in het Florent Beeckmanstadion voor heel wat leuke momenten. Beide heren waren samen goed voor zo’n 17 doelpunten. Dat is meer dan 50 procent van alle doelpunten die Dender wist te scoren dit seizoen. De pijlsnelle aanvallers waren meermaals een geseling voor de tegenstanders.

Gabriel Iribarren daarentegen kon nooit echt de verwachtingen inlossen. De speler kwam dit seizoen over van de Argentijnse eersteklasser Gimnasia Ju. De Argentijn uit Lanus was in het seizoen 2005-'06 actief voor Tiro Federal. Hij speelde dit seizoen amper 500 minuten voor Dender.

* EVALUATIE

Dender kreeg veel kritiek voor de start van het seizoen. De ploeg was te zwak en werd kansloos geacht in de strijd tegen de degradatie, maar sinds de komst van Johan Boskamp liep alles plots beter. De club speelde enkele goede wedstrijden en wist zich eigenlijk zonder al te veel problemen te handhaven in de eerste klasse. De komst van Johan Boskamp zorgde duidelijk voor een extra “boost” in het Florent Beeckmanstadion.
 * VOLGEND SEIZOEN 

Hoe het volgend seizoen verder moet met het “zwakke broertje” in de eerste klasse valt nog af te wachten. De club haalde wel al een eerste versterking. De Westelse spits Bart Van Den Eede (30) tekende een contract van drie seizoenen. Ook met Siebe Blondelle bereikte Dender een mondeling akkoord voor twee seizoenen met een optie op een derde, maar de transfer moet wel nog afgerond worden met Vitesse.

Of de smaakmakers Sylla en Munyaneza volgend seizoen nog bij Dender zullen rondlopen blijft een vraagteken. Vooral Sylla kan rekenen op Turkse interesse. Ook de 20-jarige Timothy Derijck zal volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk elders rondlopen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties