Chelsea speelt eerste CL-finale

Nico Wieme
| 0 reacties
Chelsea speelt eerste CL-finale
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Woensdag 21 mei vindt in Moskou de finale van de Champions League plaats. Het wordt een Brits onderonsje tussen Chelsea en Manchester United. Voetbalkrant blikt even terug op het parcours dat beide finalisten aflegden op weg naar Rusland.

In Moskou zal woensdag de voertaal Engels zijn. Met Chelsea en Manchester United staan twee Britse teams tegenover elkaar in de eindwedstrijd van de Champions League. Voor de Blues is het hun eerste finale op het Kampioenenbal. Manchester is aan zijn tweede eindspel toe sinds de invoering van de huidige Champions League. In 1999 versloeg het in een zinderend slot Bayern München met 2-1. Hoe hebben beide teams hun plaats in de finale bereikt?
 
Groepswinst
Chelsea eindigde vorig seizoen tweede in Engeland en verzekerde zich op die manier, net als kampioen Manchester United, van een rechtstreeks ticket voor de Champions League. In de groepsfase werden de Blues ondergebracht in groep B, samen met Schalke 04, Rosenborg en Valencia. Dankzij drie overwinningen en drie gelijke spelen won de ploeg van de steenrijke geldschieter Roman Abramovich zijn poule.
 
Chelsea nam op 18 september 2008 nochtans een valse start door thuis niet verder te geraken dan een 1-1-gelijkspel tegen Rosenborg. Die verloren punten recupereerden ze twee weken later bij Valencia (1-2). In de volgende thuismatch, tegen Schalke 04, liet Chelsea deze keer geen steek vallen (2-0). Daarna moesten de Engelsen zich tevreden stellen met een scoreloos gelijkspel bij datzelfde Schalke. Op de voorlaatste speeldag ging Rosenborg op eigen terrein met 0-4 voor de bijl, waardoor Chelsea zich plaatste voor de achtste finales. De slotwedstrijd thuis tegen Valencia (0-0) deed er niet meer toe, want Didier Drogba en co. waren dan al zeker van groepswinst.
 
Simpel voorbij Olympiakos
In de achtste finales kreeg Chelsea Olympiakos Piraeus voorgeschoteld. De saaie heenmatch in Griekenland leverde geen doelpunten op, waardoor de beslissing in Engeland zou vallen. Daar kwamen de Grieken er niet aan te pas. De motor van Chelsea sloeg aan en Michael Ballack, Frank Lampard en Salomon Kalou deden bij Olympiakos het licht uit.
 
Stug Fenerbahçe
In de kwartfinales wachtte het verrassend sterke Fenerbahçe de Engelse vicekampioen op. Hoewel Chelsea via een owndoelpunt van Deivid op voorsprong kwam in Turkije, moest het uiteindelijk toch zijn meerdere herkennen in Fenerbahçe. Kazim en Deivid dienden de Blues hun eerste en enige nederlaag toe in deze Champions Leaguecampagne. In de terugmatch zaten de Engelsen al na vier minuten op rozen. Ballack (foto rechts) dook bij een vrije trap aan de eerste paal op en veegde de nederlaag uit de heenmatch meteen weg. Fenerbahçe gaf niet echt de indruk nog veel te kunnen doen en met een late treffer van Lampard stelde de thuisploeg de kwalificatie helemaal veilig.
 
Engelse clash: deel 1
De halve finales bracht Chelsea en Liverpool tegenover elkaar. Het werden twee wedstrijden op het scherpst van de snee. Liverpool domineerde een groot deel van de heenwedstrijd en kwam via Dirk Kuyt vlak voor rusten verdiend op voorsprong. Chelsea kwam in de tweede helft beter voor de dag, maar Liverpool bleef zich aartsgevaarlijk opstellen. Toen iedereen zich met de 1-0 verzoende, kopte de onfortuinlijke John Arne Riise een voorzet in eigen doel. De verslagenheid was groot bij de voormalige Champions Leaguewinnaar. De terugmatch was een kopie van de heenwedstrijd, maar dan met beide ploegen in een omgekeerde rol. Chelsa startte sterk en kwam via Drogba (links op foto) op voorsprong. Na de rust vocht Liverpool terug, wat resulteerde in de gelijkmaker van Fernando Torres. Verlengingen moesten uitsluitsel brengen. Daarin toonde Chelsea zich frisser. Lampard en Drogba diepten de kloof uit tot 3-1. De tegentreffer van Ryan Babel in de 117de minuut kwam te laat voor de bezoekers.
 
In deel twee, ‘Engelse top twee strijdt om Europese glorie’  krijgt u het vervolg van deze voorbeschouwing op de finale van de Champions League.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties