Zwitserland zwaait uit met eerste EK-zege

Kevin Vanbuggenhout

Het reeds uitgeschakelde Zwitserland speelde vandaag zijn laatste wedstrijd op dit EK. Tegenstander Porgugal, dat al zeker was van groepswinst, kwam met een veredeld B-elftal voor de dag. Zwitserland redde de eer en won met 2-0.

Voor Jacob Kuhn zou het zijn laatste wedstrijd worden als bondscoach van Zwitserland. Kuhn gaf ook nog een laatste keer een basisplaats aan doelman Zuberbühler, die na dit EK ook stopt als international. Portugal-coach Scolari wou enkele spelers sparen en voerde acht wijzigingen door in zijn elftal.

Zwitserland wou uiteraard voor eigen volk de nul van de tabel vegen. Toch was het merkbaar dat er eigenlijk niets meer op het spel stond in deze wedstrijd. De aanvangsfase verliep erg rustig en het tempo lag behoorlijk laag. Op het eerste noemenswaardige feit was het een kwartier wachten. Een foutieve tackle van Lichtsteiner op Nani binnen de zestien werd niet bestraft. Drie minuten later devieerde Pepe een lage vrije trap van Nani via Zuberbühler tegen de deklat. De kansen kwamen nu toch en de wedstrijd werd stilaan opengebroken. Ricardo duwde een afstandsschot van Inler over. De hoekschop die hierop volgde werd aan de tweede paal ingekopt, Ricardo redde met de voet. Het spel ging nu snel op en neer. Inler verloor de bal op de eigen helft. Nani legde terug op Hélder Postiga. Hij kon schieten, maar Senderos stond in de weg en keerde de bal. Op het halfuur dreigde Zwitserland nog een keertje met een stilliggende bal. Senderos kon net niet bij de vrije trap van Hakan Yakin. Twee minuten nadien bokste Ricardo de bal nogal onnodig in hoekschop. Hakan Yakin kon inkoppen, maar Ricardo herstelde zijn foutje en redde knap. In de 36ste minuut zagen de Portugezen een doelpunt afgekeurd. De bal werd doorgestoken naar Hélder Postiga die laag binnenschoot. Hij stond echter buitenspel, zo oordeelde de lijnrechter. 0-0 na een evenwichtige eerste helft.

Zwitserland begon goed aan de tweede periode. Ricardo bokste een afstandsschot van Inler een beetje onzeker weg. De bal kwam dan bij Vonlanthen die recht in de handen van Ricardo trapte. Portugal kreeg ook al snel een uitstekende kans om op voorsprong te komen. Een uitstekende pass binnendoor schoot via Lichtsteiner door tot bij Nani. Zes minuten nadien stopte Zuberbühler een schot van Quaresma. In het laatste halfuur nam Zwitserland de wedstrijd resoluut in handen. Portugal had zijn beste aanvallende krachten verspeeld en stelde offensief nog maar weinig voor. De Zwitsers daarentegen trokken meer en meer naar voren. Inler trok de bal laag voor doel en de pas ingevallen Barnetta kon bijna binnentikken. Via Pepe ging de bal nog naast. Meer dan een hoekschop hield Zwitserland er niet aan over. Kort hierna knalde Inler vanop afstand tegen de paal. Zwitserland bleef komen en geraakte in de 71ste minuut ook aan de verdiende voorsprong. Derdiyok tikte knap door naar Hakan Yakin. Hij kwam alleen voor doel en trapte door de benen van Ricardo binnen: 1-0. Portugal had geen antwoord meer klaar en Zwitserland verdubbelde zijn voorsprong nog. Fernando Meira zette zijn tackle op Barnetta te laat in en de bal ging op de stip. Hakan Yakin zette de strafschop om en legde de 2-0 eindstand vast.

Zwitserland won voor het eerst in de geschiedenis een wedstrijd op een EK. Zo konden de Zwitserse spelers hun publiek nog een eervol afscheid bezorgen. Indien de afwerking in de twee vorige wedstrijden wat scherper had geweest hadeen kwartfinale er zeker in gezeten, maar nu zijn de Zwitsers dus na de eerste ronde uitgeschakeld. Zwitserland eindigt laatste in zijn poule met drie punten. Portugal is groepswinnaar met zes punten. Portugal kan zich nu gaan voorbereiden op de kwartfinales waar het Duitsland, Oostenrijk of Polen tegenkomt.