Uitschakeling Anderlecht: wat zijn de gevolgen?

Mathias Dumarey
| 21 reacties
Uitschakeling Anderlecht: wat zijn de gevolgen?

Wat zijn zoal de gevolgen voor Anderlecht na de uitschakeling gisteren tegen het Wit-Russische BATE Borisov? Eén ding staat vast: de Brusselaars liepen zeker en vast een flinke financiële kater op.

De financiële gevolgen: Een deelname van Anderlecht aan de Champions League had de club om en bij de dertien miljoen euro opgeleverd. Daarmee had het de concurrende Belgische clubs op erg grote achterstand gezet. De UEFA-beker was nog goed geweest voor drie miljoen euro extra inkomsten.

De sponsors: Fortis, de hoofdsponsor, geeft paarswit elk jaar een vast en een variabel bedrag. Dat variabel bedrag bestaat uit extra premies voor sportieve successen, zowel nationaal als internationaal. Kwalificatie voor de Champions League en doorstoten in de UEFA-beker wordt bezien als extra internationale uitstraling. Die variabele inkomsten loopt Anderlecht dus mis, maar bij Fortis zeggen ze dat ze die liever geven.

Verkopen van spelers: Vorig jaar moest Mohamed Tchité in extremis van de hand gedaan worden om het budget te doen kloppen. Anderlecht heeft een kern van dertig spelers, maar dat is veel te veel voor enkel de Belgische competitie en beker. De grootste kandidaat-vertrekkers zijn Lucas Biglia, hij wil al langer weg, en de Tsjech Jan Polak, naar Anderlecht gekomen voor de Champions League maar er nog geen wedstrijd in de groepsfase gespeeld.

Ramp voor het Belgische voetbal? Anderlecht sprokkelt geen extra punten voor de Belgische coëfficiënt, of toch wel, de 0.125 punten voor het gelijke spel in Wit-Rusland maar daar blijft het bij. De punten zullen dus van AA Gent, Standard Luik en Club Brugge (het enige reekshoofd) moeten komen. Voor de clubcoëfficiënt, die de status van reekshoofd bepaald, is het een catastrofe voor Anderlecht. Dit zwakke jaar zal Anderlecht vijf jaar achtervolgen en misschien wel meerdere CL-deelnames kosten. Bulgarije is de grootste concurrent van België op de landencoëfficiënt. Het staat op de cruciale 16de plaats die maar recht geeft op één CL-deelnemer in het jaar 2009-2010. Als Levksi Sofia de CL haalt ten koste van BATE Borisov, dreigt deze ramp werkelijkheid te worden.

Ontslag Ariël Jacobs? De trainer hoeft er vooralsnog niet voor te vrezen. Jacobs bouwde vorig seizoen heel veel krediet op met een bijzonder sterke terugronde en bij Anderlecht reageren ze nu ook wat minder impulsief dan tien jaar geleden toen Herbert Neumann na het Ferencvaros-debacle na een paar wedstrijden al de laan werd uitgestuurd. Jacobs zal wel kampioen moeten spelen om zijn vel te redden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties