Aanpassing coëfficient goed nieuws voor Belgische topclubs

Aanpassing coëfficient goed nieuws voor Belgische topclubs
Foto: © SC

De UEFA-coëfficientenranglijst zal vanaf volgend seizoen een kleine wijziging ondergaan. Dat is goed nieuws voor de Belgische topclubs.

Elk team dat Europees speelt, heeft een eigen clubcoëfficient. Die coëfficient wordt op dit moment voor 67% samengesteld uit de clubresultaten van de afgelopen vijf jaar, en voor 33% uit de resultaten van alle clubs van het land van oorsprong van de club.

Daar komt nu verandering in. Vanaf volgend seizoen zullen de punten die de clubs zelf sprokkelden, zwaarder doorwegen, namelijk voor 80%. De sterkte van de landelijke competitie bepaalt nog maar 20%.

Dat is goed nieuws voor de Belgische topclubs. Hun coëfficient daalt wel, maar hun plaats in het Europese clubklassement stijgt. Zo stijgen Anderlecht en Club Brugge van een gedeelde 56e plaats in het klassement naar een gedeelde 47e plaats. Standard wipt van plek 140 naar 136.

Dat is niet onbelangrijk. De coëfficient bepaalt immers of een team bij de loting geplaatst is of niet. Doordat de Belgische topclubs stijgen op de ranking, wordt de kans op een gunstigere loting volgend seizoen groter.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties