Kleintjes kunnen soms groot zijn: Equatoriaal Guinee wint de Africa Cup

viki meeuwis
| 1 reacties

Verstopt tussen Kameroen en Gabon licht een landje van 28.051 vierkante kilometer groot. Volgens wikipedia had het 616.459 inwoners bij de laatste telling. Groter is Equatoriaal Guinea niet.

Toch zorgde dit landje voor een enorme verassing op de Women African Nations Cup. Ze kroonden zich namelijk tot Afrikaans kampioen door in de finale Zuid Afrika met 2-1 te verslaan. Daarmee zijn ze overigens nog maar het tweede team in de geschiedenis dat deze titel op haar palmares mag schrijven.
De vorige vijf edities van deze Africa Cup voor vrouwen kwamen allemaal op naam van Nigeria. In de 22ste minuut was het Blessing Nadaja die de 1-0 scoorde en het mirakel vorm gaf. Zuid-Afrika maakte nog gelijk in de 35ste minuut via Alice Mattlou, haar zesde doelpunt Van het tornooi. In de 66ste minuut haalde Genevova Anonma definitief de zege binnen voor Equatoriaal Guinea. Ook voor Anonma was het haar zesde treffer op dit tornooi. Beide speelsters, Mattlou en anonma zijn gedeeld topschutter.

Een stunt van formaat voor Equatoriaal Guinea dat ook het gastland was voor dit tornooi. Nigeria was het land dat Brons pakte door na strafschoppen met 4-3 van Kameroen te winnen. De reguliere wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Auteur: Kevin Van Hooydonck