Shakhtar is laatste UEFA Cup-winnaar

Steurbaut Kersten
| 14 reacties

Shakhtar Donetsk gaat de geschiedenis in als de laatste winnaar van de UEFA Cup. De wedstrijd zelf zal echter niet lang in het collectief geheugen van de voetballiefhebber blijven hangen.

Kersten Steurbaut in Istanbul

Frank De Bleeckere. De naam van de Belgische scheidsrechter zal de komende maanden nog veel over de tongen gaan in Bremen en omstreken. Onze landgenoot gaf Diego in de halve finale tegen Hamburg geel, waardoor de 25-jarige Braziliaan de finale in Istanbul aan zich moest laten voorbij gaan.

Werder Bremen miste de creativiteit en de vista van Diego om zijn voet naast Shakhtar Donetsk te zetten. De zege van de Oekraïners afschuiven op de afwezigheid van slechts één speler zou de oranjehemden uit Donetsk echter onrecht aandoen.

Braziliaans kwintet

Shakhtar beschikt immers over een uitstekende ploeg met veel technisch vernuft en onderstreepte dat tijdens een sterke eerste helft. Onder leiding van een kwintet Brazilianen – Fernandinho, Jadson, Ilsinho, Luiz Adriano en Willian – werd de Duitse verdediging volledig uit verband gespeeld.

Het klasseverschil werd na 25 minuten omgezet in een verdiende voorsprong. Luiz Adriano legde het leer met een lekkere stifter achter Tim Wiese in doel. Werder mocht echter dankzij een blunder van doelman Andriy Pyatov 120 minuten blijven dromen van een tweede Europese triomf. De Oekraïner loste knullig een vrije trap van Naldo: 1-1.

Jadson

In een flauwe tweede helft was Werder zelfs dicht bij de zege, maar deze keer toonde Pyatov zich wel attent op een kopbal van Claudio Pizarro. Aaron Hunt trapte de rebound in het zijnet.

Shakhtar hervond zijn goede spel in de verlengingen. Darijo Srna testte eerst nog de vuisten van Wiese, maar Jadson - uitgeroepen tot man van de match - rondde een vlotte aanval mooi af. Wiese kwam een halve vinger te kort en zag de bal mooi in het hoekje verdwijnen. Steriele druk van Werder leverde niets meer op. Een schot van Alexander Tziolis ging nipt naast. (GV)