Column Club het speeltje van burgemeester Moenaert

Nico Wieme
| 34 reacties
Club het speeltje van burgemeester Moenaert
Foto: © SC

De Vlaamse regering heeft een beslissing genomen in het stadiondossier van Club Brugge: de nieuwe voetbaltempel moet in het Chartreusegebied gebouwd worden en liefst van al ziet de overheid ook Cercle daar onderdak vinden.

Hoera! De Vlaamse regering heeft eindelijk een besluit genomen: Brugge krijgt een nieuw stadion in het Chartreusegebied, op Brugs grondgebied. Tot zover het goede nieuws. Eigenlijk betekent deze beslissing niets meer, maar ook niets minder dan terug naar af. Schrijf het maar al op: er komt gewoonweg geen nieuw stadion in Brugge.

 

Speelbal van de politiek

Hoeveel keer is het stadiondossier nu al niet van de ene instantie naar de andere doorgesluisd? Toen Club Brugge bijna drie jaar geleden zijn plannen bekendmaakte om in Loppem (en dus niet in Brugge) een nieuwe voetbaltempel op te trekken, moest de Vlaamse regering een oordeel vellen. Kris Peeters (foto rechts) en co. waren de besluiteloosheid nabij en stuurden het dossier dan maar terug naar Brugge en omstreken. Daar moesten de gemeentebesturen van Brugge, Zedelgem en Oostkamp beslissen of zij akkoord gingen met de locatie voor het nieuwe stadion.

 

Zedelgem en Oostkamp schoven de hete aardappel terug naar Vlaanderen, Brugge stemde (weliswaar nipt) pro een stadion in Loppem. De bal lag dus weer in het kamp van de Vlaamse regering. Peeters zat opnieuw met de handen in het haar. Om de beslissing wat te rekken, richtte hij een Task Force op die moest beslissen of een stadion in Loppem verantwoord was. Ongelofelijk maar waar, de Task Force noemde zich na maanden beraadslaging onbevoegd om uitspraak te doen in dit dossier.

 

Andere randvoorwaarden

Uiteindelijk was het voormalig minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen die begin april 2009 besliste dat Club zijn stadion mocht bouwen in de Brugse zuidrand (Oostkampse baan-Chartreuse). Vorige week vrijdag, slechts een halfjaar later, verfijnde de Vlaamse regering de randvoorwaarden: er komt een nieuw stadion in Brugge, maar met maximaal 30.000 m² handelsruimte, met een parkeertoren in plaats van een parkeeroppervlakte én minstens één derde van de Clubfans moet met het openbaar vervoer naar de thuismatchen komen.

 

Stadion met belastinggeld

Daarmee is de kous echter nog niet af: de Vlaamse regering stelde nu een overlegcomité samen onder leiding van RESOC-voorzitter Dirk De Fauw die binnen de drie weken de financiering moet rond krijgen. Deze beslissing betekent dat de overheid zelf eigenaar van het stadion wil zijn en niet een privé-investeerder, zoals Club wou. Een stadion met privégeld opgericht brengt de overheid uiteraard niets op. Liever een stadion bouwen met belastinggeld dan dat het volledig door een projectontwikkelaar gefinancierd wordt.

 

De Fauw maakte zich ondertussen al onsterfelijk belachelijk door te beweren dat het stadion perfect kan gefinancierd worden door het uitbaten van een hotel en een congrescentrum. Een hotel tussen twee snelwegen in zal veel volk trekken en het is alom bekend dat een congrescentrum niet echt winstgevend is. De Fauw is van oordeel dat blauw-zwart veel water in de wijn moet doen, wil het over enkele jaren in een nieuw stadion spelen.

 

De rol van Moenaert

In al dat gehakketak blijft het momenteel windstil rond één persoon: burgemeester Patrick Moenaert. Een bron die anoniem wenst te blijven bevestigde ons dat de Brugse burgervader achter de schermen stevig de touwtjes in handen heeft. Het is niet voor niets dat Dirk De Fauw werd aangesteld als ‘bemiddelaar’. De Fauw is de gedoodverfde favoriet om in 2012, wanneer Moenaert zijn politieke carrière vaarwel zegt, Brugs burgemeester te worden. Moenaert heeft zich van in het begin een tegenstander van een nieuw stadion getoond. Liever wou hij het Jan Breydelstadion renoveren. Als er dan toch een nieuw stadion zou komen, dan moest dat op Brugs grondgebied zijn, zo behoudt de stad Brugge zijn subsidies.

 

WK 2018 of 2022

En ondertussen tikt de klok verder…in het nadeel van blauw-zwart dat meer dan ooit de speelbal is van de Vlaamse politiek. In ieder geval, over drie jaar voldoet het Jan Breydelstadion niet meer aan de verstrengde normen van de UEFA om Europees te spelen. Misschien is het net dat wat Moenaert en zijn CD&V-vriendjes willen: de teloorgang van het Belgisch voetbal nog wat meer in de hand werken. Eén vriendje heeft duidelijk niet veel meer in de pap te brokken: Jean-Luc Dehaene, notoir Club Bruggefan, maar duidelijk geen zwaargewicht meer binnen de eigen partij. Wie wil er ook weer het WK in 2018 of 2022 naar België halen? Gelukkig beschikt België al over voldoende andere moderne, multifunctionele stadions om zo’n evenement aan te trekken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties