Analyse Trainerswissels: geen onverdeeld succes

Nico Wieme
| 3 reacties
Trainerswissels: geen onverdeeld succes
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het eerste deel van onze competitie is al een eind over halfweg en vijf Belgische eersteklassers wisselden ondertussen van trainer. Kan men bij deze ploegen spreken van een trainerseffect?

Als we alle trainerswissels bekijken, kunnen we er slechts één echt geslaagd noemen. In drie gevallen bracht het ontslag vooralsnog geen zoden aan de dijk. De wissel bij Moeskroen valt, gezien de omstandigheden, moeilijk te beoordelen. Cijfermatig doen de Henegouwers het goed.

 

Germinal Beerschot: GESLAAGD

De eerste die de laan werd uitgestuurd, was Aimé Anthuenis. De Waaslander kon bij Germinal Beerschot de hoge ambities niet waarmaken. Na vijf speeldagen hadden de Antwerpenaren slechts drie punten verzameld. Jos Daerden (foto rechts) nam het roer over en de machine begon te draaien.

 

Daerden kan voorlopig een uitermate positief rapport voorleggen. De Ratten behaalden onder de Limburger 32 op 42. Ze verloren enkel op Anderlecht en Zulte Waregem en speelden gelijk op Standard en thuis tegen Charleroi. Op een bepaald moment werd de Antwerpse fusieploeg het beste voetbal van België toegedicht. Na 20 speeldagen staat Germinal Beerschot vierde met 35 punten. Ze moeten wel nog een wedstrijd op KV Mechelen inhalen.

 

Lokeren: NIET GESLAAGD

De tweede die zijn valiezen mocht pakken, was Aleksandar Jankovic. Lokeren behaalde onder de Serviër slechts 11 op 36 en dat was ver beneden de doelstellingen van de ambitieuze voorzitter Roger Lambrecht. Jacky Mathijssen (foto links) volgde Jankovic op en plaatste Lokeren meteen voor de achtste finales van de Beker van België na een 2-0-zege tegen Tubeke.

 

In de competitie vergaat het de Waaslanders veel minder. Mathijssen scoort met 4 op 24 zowaar nog slechter dan zijn voorganger. Enkel thuis tegen KV Kortrijk werd een punt behaald en de beloften van Moeskroen werden vlot opzijgezet. Ondanks de vijf doelpunten tegen de Henegouwers kampt Lokeren vooral met een scoringsprobleem. In de zeven overige wedstrijden onder Mathijssen vonden de Waaslanders geen enkele keer de weg naar doel. Lokeren staat op dit moment voorlaatste met 15 punten.

 

Moeskroen: ???

Op 30 oktober nam Miroslav Djukic bij Moeskroen zelf ontslag na het 0-0-gelijkspel tegen Standard. De Serviër kon niet meer leven met de penibele werkomstandigheden bij ‘les Hurlus’. Hans Galjé (foto rechts) nam de moeilijke opdracht aan, maar dacht aanvankelijk dat hij, gezien de financiële perikelen, slechts één match zou moeten coachen. Uiteindelijk zat de Nederlander al vijf keer op de bank en behaalde een knappe 12 op 15.

 

In de voorlopig laatste match, thuis tegen Lokeren, was het vat af bij Moeskroen. Na vier winstmatchen op rij gingen de Henegouwers met 0-5 de boot in. De laatste twee partijen, op Cercle en thuis tegen Kortrijk, gaf Moeskroen telkens forfait. Als ze dat komende woensdag ook tegen Westerlo doen, is het liedje van Moeskroen in de Pro League uitgezongen. Aangenomen wordt dat ze het seizoen sowieso niet zullen uitspelen. Voorlopig tellen de Henegouwers 23 punten en staan daarmee op de tiende plaats.

 

Charleroi: NIET GESLAAGD

Een dag na het ontslag van Djukic houdt Stéphane Demol het voor bekeken bij Charleroi. Vlak voor het vertrek naar Zulte Waregem deelt hij zijn beslissing aan de spelers mee. Tommy Craig, vorig jaar adjunct onder John Collins bij de ‘Zebra’s’, zit vanaf de uitmatch bij Moeskroen op de bank. De Schot haalde voorlopig 5 op 15 bij Charleroi.

 

Craig begon met twee nederlagen: 4-1 bij Moeskroen en 1-0 bij Club Brugge. Daarna speelde Charleroi twee keer 0-0 gelijk: thuis tegen Sint-Truiden en op Germinal Beerschot. Thuis tegen de Roeselare werd vlot met 3-0 gewonnen. De Henegouwers hebben nog een thuismatch tegen Standard te goed. Craig verloor dus enkel zijn eerste twee matchen, maar behaalde met 5 op 15 toch een onvoldoende. Charleroi bengelt op de derdelaatste plaats met 19 punten.

 

KRC Genk: NIET GESLAAGD

De laatste in de rij die op straat vloog, was Hein Vanhaezebrouck (foto links) . De West-Vlaming hield bij Genk lang koppig vast aan zijn bij KV Kortrijk succesvolle 3-4-3-systeem, maar bij de Limburgers pakte die mayonaise niet. Na de 2-0-nederlaag bij Moeskroen was het verhaal van Vanhaezebrouck over. Frank Vercauteren werd de nieuwe coach van KRC Genk.

 

De voormalige bondscoach behaalde voorlopig een magere 2 op 12: tweemaal werd thuis gelijkgespeeld (0-0 tegen Westerlo en 2-2 tegen Zulte Waregem), tweemaal op verplaatsing verloren (2-1 bij Gent en 1-0 bij G. Beerschot). Op de koop toe werd de fusieclub in de achtste finales van de Beker van België op eigen terrein uitgeschakeld door het geplaagde Roeselare.

 

Vercauteren kreeg de Genkse trein voorlopig nog niet aan het rollen, al ligt de schuld daarvan niet volledig bij hem. De club zit al sinds vorig seizoen in een neerwaartse spiraal en vertoont tekenen van een zwaar zieke patiënt. Genk deelt momenteel de derdelaatste plaats met Charleroi, maar heeft wel al een wedstrijd meer gespeeld. (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties