België krijgt uitzondering op FIFA-regel minderjarigen

België krijgt uitzondering op FIFA-regel minderjarigen
Foto: © SC

FIFA heeft na Frankrijk en Duitsland nu ook België een uitzondering toegestaan voor minderjarige buitenlandse spelers. Dat moet de administratie ten goede komen.

Sinds 1 oktober 2009 is de administratie om minderjarige buitenlanders (van 12 tot 18 jaar) bij voetbalclubs aan te sluiten aanzienlijk strenger geworden. Clubs moeten zo van de FIFA eerst groen licht krijgen voor ze minderjarige buitenlandse spelers die na 1 oktober 2009 werden aangesloten, mogen opstellen. Deze maatregel is genomen in het kader van de bescherming van minderjarigen. . De FIFA wil zo komaf maken met malafide makelaars en mensenhandelaars. De Belgische voetbalbond KBVB heeft momenteel 75 dergelijke gevallen geregistreerd. Frankrijk en Duitsland verkregen eerder een uitzondering op deze maatregel, nu is dat ook voor België het geval.

In een persbericht meldt staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) vrijdag dat voor minderjarige amateurs die zich voor de eerste keer aansluiten of worden getransfereerd naar een amateurclub (van derde nationale tot vierde provinciale), het voorafgaandelijk akkoord van de Subcommissie van de Commissie voor het Statuut van de Speler van de FIFA niet vereist is. Wel zal de KBVB om de zes maanden een lijst moeten voorleggen met de minderjarigen die werden aangesloten en/of getransfereerd.

In het persbericht onderstreept Courard, die zich beroept op het gelijkheidsbeginsel, dat de beslissing van de FIFA belangrijk is voor de integratie van de honderden minderjarige voetballers in ons land.

   

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties