Tweede klasse is bankroet

Manuel Gonzalez
| 100 reacties
Tweede klasse is bankroet
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het gaat slecht met onze tweede klasse. Maar liefst 17 van de 19 clubs staan in het rood.

Alleen Oud Heverlee Leuven en VW Hamme (ondertussen derde klasse, maar vorig seizoen tweede) kunnen positieve jaarrekeningen voorleggen in het jaar 2009.

Lierse heeft het meeste schulden. De ex-kampioen draagt een last van veertien miljoen euro met zich mee en is helemaal afhankelijk van de Egyptische zakenman Sami Maged. In het seizoen 2008-2009 betaalde Lierse maar liefst 5 miljoen euro uit aan spelerslonen alleen. De club maakte tijdens die jaargang 5,6 miljoen euro verlies.

Dender, Brussels en Bergen zitten nog met spelers opgezadeld die een eersteklassecontract hebben. Ook voor hen is het niet makkelijk om rond te komen. De enige uitweg is opnieuw stijgen naar de hoogste afdeling, ofwel afbouwen.

"Als men in België de top klein wil houden moet men vooral zo doorgaan. Alle problemen zijn begonnen toen de tv-rechten werden verkocht door de eersteklassers en niet langer door de voetbalbond. Die eersteklassers dachten alleen aan zichzelf en wilden de opbrengsten van tv niet meer herverdelen met de clubs uit lagere afdeling. Een historische vergissing: want eerste klasse kan maar leven bij gratie van de lagere reeksen", zegt Guido De Croock, voorzitter van de liga van tweedeklassers in HNB. De eersteklassers wilden aanvankelijk wel het geld verdelen met de tweedeklassers, maar toen die een rechtzaak aanspanden tegen de competitiehervorming, draaide eerste de geldkraan toe.

Bergen en Dender kregen als zakkers uit de hoogste klasse wel nog 450.000 euro uit de pot van de tv-gelden. De andere tweedeklassers noemen dat competitievervalsing, want zij krijgen helemaal niets.

"Bij de onderhandelingen over het tv-contract hebben we het zelf laten opnemen ook al wisten we toen niet dat we zouden zakken. Als lid van het Uitvoerend Comité wil ik dat ook de andere tweedeklassers kunnen profiteren van het geld van Belgacom tv. Maar de macht van de eersteklassers in de bond is groot geworden. Zij houden elk initiatief tegen", zegt Alain Lommers, directeur van Bergen.

"De eersteklassers voeren een pure kortetermijnpolitiek. Zij gaan ervan uit dat ze niet zullen zakken en willen dus alles voor zichzelf houden. Zo geraken we geen stap vooruit. Ons voetbal heeft een totaalaanpak nodig waarbij de grootste bron van inkomsten wordt herverdeeld. Anders wil niemand nog investeren in tweede klasse", repliceert De Croock. (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties