Wist je dat WK-gastland groepsfase altijd overleefde?

Philippe Crols
| 0 reacties
WK-gastland groepsfase altijd overleefde?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zuid-Afrika zou dit jaar wel eens voor een pijnlijke primeur kunnen zorgen als het de groepsronde niet overleefd. Wist je namelijk dat er nog geen enkel WK-gastland sneuvelde in de eerste ronde?

Zoals u ondertussen allicht wel weet, werd het eerste WK georganiseerd in 1930. Alleen het WK van 2002 werd door twee landen georganiseerd: Japan en Zuid-Korea. In totaal hebben we dus reeds 20 WK-gastlanden gehad.  Nooit sneuvelde er een gastland in de eerste ronde. Wel hebben enkele ‘hosts’ het in het verleden moeilijk gehad. Zo moest Spanje in de groepsfase van 1982 krasselen om de groepsfase te overleven. Uiteindelijk gingen de Spanjaarden er in de volgende ronde wel uit. De Verenigde Staten mochten in 1994 als derde in de groepsfase door naar de volgende ronde. Toen werd er nog gewerkt met zogenaamde beste derdes, waardoor ook België een ronde verder mocht.

Over het algemeen doen gastlanden het zeer goed op WK’s. Zes van hen slaagden erin om de eindronde zelfs te winnen: Uruguay, Italië, Engeland, West-Duitsland, Argentinië en Frankrijk. Voorts behaalden Brazilië en Zweden zilver als gastland en veroverden Chili, Italië en Duitsland in eigen land een bronzen plak.

Op EK wel gastlanden gewipt

Op een EK werden er trouwens wel al enkele gastlanden gewipt in de groepsfase. België kreeg de twijfelachtige eer om als eerste EK-gastland uitgeschakeld te worden in 2000. In 2008 volgden Oostenrijk en Zwitserland.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties