Brazilië ontdoet zich makkelijk van Chili

Wie doet er dit Brazilië iets? Verdedigend staat het ijzersterk en in de aanval staat de fantasische driehoek Fabiano-Robinho-Kaka. Chili kon een halfuur de schijn hoog houden, maar daarna was er geen houden meer aan de Braziliaanse aanvalsmachine.

Chili begon vrank en vrij aan de wedstrijd. Ze speelden vlot mee met favoriet Brazilië. Toch was de eerste kans voor de mannen van bondscoach Dunga. Robinho stuurde met een heerlijke pass Luis Fabiano weg. De topschutter schoof de bal echter ver voorlangs.

Verder waren er enkel wat afstandsschoten te noteren in het eerste halfuur. Kaka en Ramires voor Brazilië en Suazo voor Chili misten echter de juiste richting. Voor de rest was het eigenlijk allemaal wat flauw wat beide ploegen serveerden. In de as van het veld was het heel druk, maar de flanken werden gewoon vergeten, ook omdat ze bij Brazilië gewoon niet bezet waren. Kaka, Dani Alves, Robinho, ... allemaal liepen ze elkaar centraal voor de voeten.

Vrij makkelijk te verdedigen voor Chili dus, dat wel aardig meevoetbalde, maar geen kansen kon versieren. Zenuwachtigheid troef, en dus weinig spektakel. Wel veel overtredingen en Howard Webb had al zijn ervaring als scheidsrechter nodig om de boel onder controle te houden. Wat hem ook vrij goed lukte.

Juan breekt de ban

Vanuit het niets was het in de 34ste minuut dan toch raak. Maicon schilderde een hoekschop perfect op het hoofd van verdediger Juan, die Bravo kansloos liet. En plots liep het wel voor Brazilië. Het gevaar schuilde nu in het feit dat Chili moest komen en Brazilië kon counteren.

En lang liet dat niet op zich wachten: Robinho zette zich op snelheid door op rechts, bediende Kaka en deze speelde schitterend in één tijd door naar Luis Fabiano. De topschutter op dit WK (hij heeft er nu 4) omzeilde doelman Bravo en duwde het leer in doel. 2-0 in vier minuten tijd. Met deze stand werd ook de rust bereikt.

Marcelo Bielsa hoopte met een dubbele wissel in het begin van de tweede helft de kentering te ontketenen, maar dat was buiten Brazilië gerekend. De record-wereldkampioen liet even zijn technisch vernuft zien en tikte soms dat het een lust was. De 3-0 hing in de lucht en die kwam er ook.

Eerste voor Robinho

Ramires rijtte de hele Chileense verdediging aan flarden en bediende Robinho. Die haalde schitterend uit en krulde de bal om doelman Bravo heen. De eerste goal van Robinho ooit op een WK.

Chili had via Suazo nog een twee goeie kansen, maar voor de rest was het al Brazilië wat de klok sloeg. Robinho en Kaka maakten het de verdediging bijzonder moeilijk. Chili verdiende misschien wel een doelpunt voor zijn inzet, maar kreeg dat niet. Chili voetbalde niet slecht, maar de dodelijke efficiëntie van Brazilië was er te veel aan.