Puyol kopt Spanje naar de finale

Dennis Smeyers
| 54 reacties
Puyol kopt Spanje naar de finale
Foto: © SC

Een finale avant la lettre, zo werd deze halve finale tussen Duitsland en Spanje door veel voetballiefhebbers genoemd. Zou Duitsland zijn revanche voor de verloren EK-finale twee jaar geleden krijgen? Neen dus.

De Duitse bondscoach moest het wel zonder geelgeschorste toernooirevelatie Thomas Müller rooien.  Hij werd vervangen door Hamburg-speler Piotr Trochowski.  Ook Vicente del Bosque wisselde een sleutelspeler.  Fernando Torres, dit toernooi helemaal niet in vorm, werd vervangen door een jonge lefgozer, Pedro.

Vooral die laatste wissel leek van goudwaarde.  Pedro woog veel zwaarder door op de verdediging van de tegenstander dan dat Torres dat de voorbije wedstrijden had gedaan.  Na een fantastische doorsteekpass van hem, kwam Villa oog in oog met Neuer, die was echter heel alert aan de wedstrijd begonnen.

Penalty?

Enkele minuten later kon Iniesta net Villa niet bereiken, en kopte Puyol een harde voorzet snoeihard over.  Duitsland bleef de Spanjaarden goed opvangen, en kwam zelfs beter in de wedstrijd.  Trochowski schoot hard op Casillas, en Özil claimde na een goede counter zelfs een penalty.  De scheidsrechter liet doorspelen.  De bal zou sowieso niet op de stip hebben gemogen, de overtreding gebeurde buiten de zestien.

Puyol scoort dan toch

In de tweede helft kwam Duitsland even opzetten, maar Spanje nam toch snel het heft weer in eigen handen.  In de 57ste minuut kon het zover zijn.  Pedro schoot knap op doel, maar Neuer redde de Duitse meubelen.  In de herneming schoot Iniesta voorlangs, en kon Villa net niet binnenschuiven.  Sergio Ramos sneed daarna mooi naar binnen, maar kon net niet bij de bal.

Duitsland bleef toch ook op de loer liggen, en werd via de jonge Kroos plots erg gevaarlijk.  Casillas ranselde zijn schot uit doel.  De Duitser leek zelf ook niet echt in zijn schot te geloven, met iets meer overtuiging moest Spanje achtervolgen.

Op een hoekschop van Xavi kreeg Puyol echter een herkansing voor zijn misser in de eerste helft, en hij liet ze niet liggen.  Zijn kopbal was onhoudbaar.  Wat daarna volgde was gallery-play van de Spanjaarden.  Pedro kon alleen richting Neuer stormen, en deed dan onbegrijpelijk niets met de bal.  Hij had de ingevallen Torres zijn eerste goal kunnen gunnen.  Del Bosque wisselde hem prompt.

In de slotfase kon Schweinsteiger toch ook eens van zich laten spreken, maar een overtreding op hem net buiten de zestien werd niet eens gefloten.  Spanje speelde zijn wedstrijd gewoon uit, en gaat na zijn beste wedstrijd van het toernooi oververdiend door.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties