WK-finale staat bol van de primeurs

Steurbaut Kersten
| 3 reacties
WK-finale staat bol van de primeurs
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Nederland en Spanje nemen het zondag tegen elkaar op in de WK-finale in Johannesburg. De strijd tussen de twee Europese grootmachten is een primeur op vele vlakken.

Zo stonden beide ploegen op een WK of EK nog nooit tegenover elkaar. De enige officiële wedstrijd op een eindtornooi dateert al van de Olympische Spelen in 1920. Toen trok Spanje aan het langste eind: 3-1.

 

Oranje maakt zich op voor zijn derde WK-finale, maar voor Spanje is het een primeur. Nog nooit raakte La Furia Roja zo ver op een wereldbeker.

 

Eerste Europese zege buiten Europa

 

Wie er zondag ook de wereldbeker de lucht insteekt. Voor het eerst in de geschiedenis zal een Europese ploeg zegevieren buiten het Europese continent. Het WK werd al acht keer buiten Europa georganiseerd, maar telkens trokken de Zuid-Amerikanen aan het langste eind:

 

1930: Uruguay (Uruguay)

1950: Brazilië (Uruguay)

1962: Chili (Brazilië)

1970: Mexico (Brazilië)

1978: Argentinië (Argentinië)

1986: Mexico (Argentinië)

1994: Verenigde Staten (Brazilië)

2002: Japan/Zuid-Korea (Brazilië)

 

Sinds de start van de Wereldbeker in 1930 was er steeds één van de volgende vier landen vertegenwoordigd in de finale: Brazilië , Italië, Duitsland of Argentinië. De finale in Johannesburg wordt de eerste zonder één van de vier grootmachten.

 

De strijd tussen Nederland en Spanje zorgt ook voor een historische primeur wat de volksliederen betreft. Nog nooit eerder eerde een WK-finalist de koning van de tegenstander. Of zullen Arjen Robben en co “De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd” even weglaten uit het Wilhelmus.

 

De acht van Barça?

 

En Spanje kan nog voor een primeur zorgen. Maar dan alleen als Iker Casillas uitvalt en Victor Valdes zijn plaats inneemt en Vicente Del Bosque niets aan zijn selectie verandert. Dan treedt La Seleccion aan met acht spelers van FC Barcelona: Carles Puyol, Gerard Piqué, Andrés Iniesta, Sergi Busquets, Xavi, David Villa, Pedro en Valdes.

 

De zeven Barça-pionnen die Duitsland klopten waren geen primeur. In 1934 had Tsjechoslowakije zeven spelers van Slavia Praag in zijn ploeg (3-1 winst). In 1970 stuurde Uruguay zeven spelers van Nacional de wei in tegen Brazilië (3-1 nederlaag).

 

Dat Nederland het WK kan winnen met zeven overwinningen op een rij is dan weer niet uniek. Brazilië deed het Oranje in 2002 al voor tijdens het WK in Japan en Zuid-Korea.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties